Tuesday, March 6, 2007

Η Μικρή Πόρτα εκπαιδεύει


Τα νέα προγράμματα και μαθήματα του Εργαστηρίου του Θεάτρου Πόρτα για παιδιά, αλλά και για επαγγελματίες του θεατρικού χώρου. Σε κατάσταση μόνιμης αναζήτησης και δημιουργίας παραμένει το Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα, της Ξένιας Καλογεροπούλου, τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του, έχοντας μυήσει πολλούς και κυρίως τα παιδιά στις όψεις, τη φιλοσοφία και τα μυστικά του θεάτρου. Φέτος το εργαστήρι επιφυλάσσει νέα προγράμματα, κινήσεις συνεργασίας με άλλους χώρους, αλλά και χώρες και φυσικά ενίσχυση των συνεργασιών με φορείς και σχολεία.

Οι βασικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου του Θεάτρου Πόρτα, που λειτουργεί υπό την ευθύνη της Πέγκυς Στεφανίδου, καθορίζονται από τους εξής βασικούς πυλώνες: Τα (οκτάμηνα) εργαστήρια για παιδιά και εφήβους (5-17 ετών) και τα (οκτάμηνα) σεμινάρια των ενηλίκων για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους και όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική αγωγή στη δουλειά τους με παιδιά.

Και οι δύο ομάδες είναι συνδεδεμένες με τη θεατρική δραστηριότητα της Μικρής Πόρτας, από την οποία συχνά αντλούν θέματα και ιδέες. Και στις δύο ομάδες (παιδιά και ενήλικες) διδάσκουν, εκτάκτως, καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, όπως: Ξένια Καλογεροπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Άννα Μάσχα, Μάρθα Κλουκίνα, Αργύρης Ξάφης, Βασίλης Μαυρογεωργίου κ.ά. Ο προγραμματισμός της φετινής χρονιάς επιφυλάσσει τρία νέα μαθήματα-σεμινάρια. Αναλυτικότερα:

1. Δύο εβδομάδες έκτακτων μαθημάτων με ειδικούς από άλλες χώρες. Η πρώτη εβδομάδα (12-19/3/07) οργανώνεται με τη βοήθεια και τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου. Θα διδάξουν η Κατερίνα Αντωνακάκη (σκηνοθέτρια σκηνογράφος, ηθοποιός) και ο Emmanuel Jorand Briquet (ηθοποιός, σκηνοθέτης). Η δεύτερη εβδομάδα (23-28/4/07) οργανώνεται με τη βοήθεια και τη συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου. Θα διδάξει ο Antony Haddon (καλλιτεχνικός διευθυντής της θεατρικής ομάδας «Blah-Blah-Blah»).

2. Προγράμματα θεατρικών εργαστηρίων εκτός έδρας. Οι απόφοιτοι των σεμιναρίων του Θεατρικού Εργαστηρίου, υπό την εποπτεία της Πέγκυς Στεφανίδου, προσφέρουν δωρεάν προγράμματα θεατρικής αγωγής:

α) σε δημοτικά σχολεία της Αττικής, με θεατρικό παιχνίδι που επεξεργάστηκαν οι ίδιοι και που βασίζεται στην παράσταση του έργου «Η Κοιμωμένη ξύπνησε»

β) στο Κέντρο Πρόληψης και Θεραπείας για το Παιδί και την Οικογένεια, που λειτουργεί από τα χωριά SOS στην Κυψέλη γ) σε παιδιά-θεατές του έργου «Η Κοιμωμένη ξύπνησε» των οποίων οι γονείς ανταποκρίθηκαν σε έρευνα της Μικρής Πόρτας

δ) σε δημοτικά σχολεία εντός, αλλά κυρίως εκτός Αττικής, όπου οι μικροί μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση του έργου του Στάφαν Γκέτε «Μια νύχτα του Φλεβάρη», συμμετέχοντας στη συνέχεια σε ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θεατρικής αγωγής, πάντα μέσα στο χώρο του σχολείου τους.

3. Κάνοντας θέατρο για παιδιά. Σεμινάρια που απευθύνονται σε ηθοποιούς και άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με το παιδικό θέατρο. Τα σεμινάρια γίνονται με τη συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Σε εννέα Τετάρτες, από 14 Μαρτίου έως 30 Μαΐου 2007, θα διδάξουν: Κατερίνα Αντωνακάκη (σκηνογράφος, σκηνοθέτρια, ηθοποιός), Emmanuel Jorand Briquet (ηθοποιός, σκηνοθέτης), Ξένια Καλογεροπούλου (συγγραφέας, ηθοποιός), Antony Haddon (καλλιτεχνικός διευθυντής της θεατρικής ομάδας «Blah-Blah-Blah»), Lilo Baur (σκηνοθέτης, ηθοποιός), Μάρθα Κλουκίνα (χορογράφος, χορεύτρια), Θωμάς Μοσχόπουλος (σκηνοθέτης).

No comments: