Friday, March 9, 2007

Μετά από αντιδράσεις της Εκκλησίας ματαιώθηκαν οι παραστάσεις του Θεάτρου «Στοά» στη Χίο

Η λογοκρισία καλά κρατεί με πρωτεργάτρια την Εκκλησία. Τα «Αξύριστα πιγούνια», η θεατρική παράσταση που ανεβαίνει από το «Θέατρο Στοά» σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου και επρόκειτο να παρουσιαστεί στις 30, 31/03 και 1/04 στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο της Χίου, ουσιαστικά απαγορεύτηκε. Οι παραστάσεις ανακοινώθηκε στις 5/3 ότι ματαιώνονται, λόγω «αντιδράσεων της Εκκλησίας», ειδικά για μια «σκηνή στριπτίζ» που περιέχεται στην παράσταση, με «επιχείρημα» ότι «έρχεται η Μεγάλη Εβδομάδα»! Το έργο αποτελεί μια καταγγελία της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και ιδιαίτερα των νεαρών μεταναστριών. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο Πνευματικό Κέντρο είναι Δημοτικός Οργανισμός, υπό τον έλεγχο του Δήμου Χίου και προκαλεί ερωτήματα πώς πάρθηκε η απόφαση της απαγόρευσης.

Ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης του έργου αντιδρώντας δημοσιοποίησαν τις παρακάτω επιστολές:

«Ποτέ δε φαντάστηκα -σημειώνει ο Γιάννης Τσίρος - ότι ένα άμοιρο γυναικείο σώμα θα προσέβαλλε τα χρηστά ήθη κληρικών ή θεοσεβούμενων πολιτών. Λυπάμαι επίσης που η υποκρισία κάποιων κοινωνικών παραγόντων αντικατέστησε την υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών της παράστασης...».

«Επειδή η επαρχία - αναφέρει μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παπαγεωργίου - παρακαλεί συχνά να μην την αγνοούμε, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τα πνευματικά προϊόντα της πρωτεύουσας, οφείλω να απολογηθώ επειδή αρνήθηκα να παίξω το ρόλο του λογοκριτή, πετσοκόβοντας τα "Αξύριστα πιγούνια", στην προσπάθειά μου να μη διαταράξω την ησυχία του νησιού κι έγινα έτσι η αιτία να τους στερήσω ένα σημαντικό νεοελληνικό έργο. Να ξέρει όμως - και γι' αυτό αισθάνομαι υπερήφανος ως Ελλην - ότι το έκανα για να συμβάλω στην προσπάθεια της Εκκλησίας να διαφυλάξει την ηθική των παραμεθόριων περιοχών της χώρας μας από την εισβολή των ανήθικων πρωτευουσιάνων και άλλων βδελυγμάτων και να υπερασπιστώ τους άγιους ποιμένες που κατηγορούνται συνέχεια για υποκρισία, ψευτιά, απάτη, σκοταδισμό και ανηθικότητα». (Ριζοσπάστης, 10.3.2007)

No comments: