Saturday, July 7, 2012

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «Νεφέλες» στο μετρό

Η παράσταση που θα ανέβει στην Επίδαυρο πέρασε χθες από το Σύνταγμα. «Καταφέραμε να επιβάλουμε την παρουσία μας», λέει ο Φωκάς Ευαγγελινός
Με τζιν, λευκά μπλουζάκια και αραχνοΰφαντα πέπλα, οι ηθοποιοί της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου, «Νεφέλες», χθες στο Μετρό του Συντάγματος
Με τζιν, λευκά μπλουζάκια και αραχνοΰφαντα πέπλα, οι ηθοποιοί της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου, «Νεφέλες», χθες στο Μετρό του Συντάγματος
Τρέχουν με το κεφάλι κατεβασμένο, μιλούν στο κινητό, είναι φορτωμένοι τσάντες αλλά και? «σκοτούρες». Είναι έτοιμοι να ακυρώσουν το εισιτήριό τους ή να περάσουν τα εκδοτήρια για να βγουν στην πλατεία Συντάγματος, όταν ξαφνικά σταματούν. Η εικόνα, αλλά και το τραγούδι τούς έχουν βγάλει για λίγο, για πέντε-έξι λεπτά, από τη ρουτίνα και την καθημερινότητά τους. Οι αριστοφανικές «Νεφέλες» (παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου) κατέβηκαν για λίγο, χθες το μεσημέρι, στο μετρό του Συντάγματος, στον χώρο του σταθμαρχείου, για να δώσουν μια νότα χαράς στους ταξιδιώτες. «Αιώνιες αθάνατες Νεφέλες ανεβείτε ψηλά», τραγουδούν στη λυρική πάροδο (μουσική Σταύρος Γασπαράτος) οι οκτώ (από τους συνολικά 14) ηθοποιοί του χορού.
Με τζιν, λευκά μπλουζάκια κι αραχνοΰφαντα πέπλα, τα οποία κινούν με χάρη, ερμηνεύουν επίσης και την (πιο ρυθμική) παράβαση, υπό τις οδηγίες του Φωκά Ευαγγελινού, υπεύθυνου για την κίνηση και τις χορογραφίες της παράστασης αλλά και για το όλο στήσιμο του συγκεκριμένου δρώμενου, ειδικά προσαρμοσμένου για το χώρο. Αλλωστε αυτό που παρακολούθησαν οι επιβάτες ήταν μια «γεύση» των «Νεφελών» που κάνουν πρεμιέρα στις 13 και 14 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.
Ο Φωκάς Ευαγγελινός με την ομάδα του χορού ήταν εκεί από νωρίς δίνοντας οδηγίες, καθοδηγώντας τους ηθοποιούς πού να σταθούν και κάνοντάς τους ζέσταμα. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πρόκληση», έλεγαν στην αρχή οι ηθοποιοί, ενώ στο τέλος αποτιμώντας την εμπειρία τους χαρακτήριζαν «θετικό» απέναντί τους τον κόσμο που τους χειροκρότησε. «Καταφέραμε να επιβάλλουμε την παρουσία μας. Ηταν πολύ ωραία».
Ο κόσμος μέσα στα προβλήματά του δεν ενημερώνεται και το πληρώνει (και) η τέχνη
Ο κόσμος μέσα στα προβλήματά του δεν ενημερώνεται και το πληρώνει (και) η τέχνη
Αλλωστε ενδιαφέρον υπήρχε από πριν ξεκινήσουν, αφού οι επιβάτες ρωτούσαν «τι πρόκειται να γίνει» και κοντοστεκόταν. Ακόμα και οι περαστικοί τουρίστες παρέμειναν και παρακολούθησαν, σχολιάζοντας θετικά την εμπειρία τους.
Πόσο «αντέχει» ο Αριστοφάνης στον κλειστό χώρο του μετρό; «Ο Αριστοφάνης αντέχει παντού. Και πάντα. Γι' αυτό έχει αντέξει τόσα χρόνια», σχολιάζει ο Φωκάς Ευαγγελινός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια παράσταση που μπορεί να μιλήσει στον σύγχρονο άνθρωπο», μια «καταπληκτική δουλειά», με τον «Γιάννη Μπέζο εγγύηση για το αποτέλεσμα». Θεωρεί ότι το συγκεκριμένο δρώμενο ήταν μια ευκαιρία που θα «βοηθήσει τον κόσμο να ξεχάσει και να ευχαριστηθεί. Η τέχνη σε δύσκολους καιρούς σαν το νεράκι βρίσκει ρωγμές και κυλάει», σημειώνει. Και τονίζει ότι βρίσκει την πρωτοβουλία «ωραία». Γιατί «ο κόσμος μέσα στα προβλήματά του δεν ενημερώνεται και το πληρώνει (και) η τέχνη».
Πρώτο το Εθνικό θέατρο, από το 2001, συνεργάστηκε με το μετρό, τοποθετώντας τις σταθερές προθήκες με κοστούμια και φωτογραφίες παραστάσεων, οι οποίες υπάρχουν ακόμη και σήμερα στη στάση Σύνταγμα, μας θυμίζει η υπεύθυνη προβολής κι επικοινωνίας του Εθνικού Σάσα Παπαχριστοπούλου.
Τώρα το Εθνικό είναι ο πρώτος πολιτιστικός οργανισμός που υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε (μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ) για πολιτιστικές δραστηριότητες τη σεζόν 2012-2013. Ετσι στους «51 σταθμούς του δικτύου θα υπάρχουν εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία σε συνεργασία με το Εθνικό», εξηγεί ο κ. Μάρκος Χαρίτος, υπεύθυνος για τη δράση στη στάση Σύνταγμα. Π.χ η εφηβική παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων στο Σύνταγμα. Αλλά και το θεατρικό γεγονός της χρονιάς, η «Οδύσσεια», σε σκηνοθεσία Μπομπ Ουίλσον, θα αντιπροσωπευτεί με κάποιο σχετικό δρώμενο.
Οσον αφορά συνεργασίες με άλλους φορείς, υπάρχει συνεργασία με τη Λυρική (στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι θα υπάρξει την άλλη εβδομάδα δράση), ενώ γκρουπάκια θα παίζουν σε σταθμούς αυτόν τον μήνα σε συνεργασία με την «Τεχνόπολις» και το «Athens World Music Festival».
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 7/7/2012

No comments: