Monday, July 2, 2012

Το «τελευταίο αντίο» στον Θύμιο Καρακατσάνη

Η αυλαία έπεσε για τον αριστοφανικό Θύμιο Καρακατσάνη, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο ελληνικό θέατρο και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το ευρύ κοινό.

Με ένα δυνατό, θερμό και παρατέταμενο χειροκρότημα και πετώντας λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα, αποχαιρέτισαν σήμερα το μεσημέρι συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες αλλά και απλός κόσμος, τον μεγάλο Έλληνα ηθοποιό και θεατρικό δάσκαλο στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στην Παιανία, όπου και εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία. «Ήταν ένας πολύ αγαπημένος φίλος. Aυτό που με στεναχώρησε πιο πολύ είναι ότι χάσαμε έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο- τον μεγαλύτερο Έλληνα ηθοποιό. Γιατί δεν ήταν μόνο κωμικός, έπαιζε όλα τα είδη. Πάντρευε τη συγκίνηση με το δράμα και την κωμωδία. Είχα την τύχη να δουλέψω μαζί του πάνω στη σκηνή και να δω το μεγαλείο τού ταλέντου του να γεννιέται δίπλα μου. Είμαστε συγκλονισμένοι. Να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Είμαι σίγουρη πως θα μας βλέπει από ψηλά», δήλωσε συγκινημένη στο ΑΜΠΕ η Χρυσούλα Διαβάτη.

«Τον Θύμιο πολλοί τον μιμήθηκαν, κανένας όμως δεν θα μπορέσει να τον αντικαταστήσει. Από τους μεγάλους ηθοποιούς που πέρασαν από την ελληνική σκηνή. Συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όλη την Ελλάδα που έχασε έναν τέτοιο άνθρωπο», συμπλήρωσε ο Νικήτας Τσακίρογλου.

«Οι άνθρωποι του θεάτρου ξέρουν πολύ καλά το βάθος της αξίας του Θύμιου. Δεν ήταν ένας απλός αριστοφανικός, ήταν ο αριστοφανικός ηθοποιός. Είχε αυτό τον σπάνιο σαρκασμό, αρκούσε ένα του βλέμμα, μια φράση του για να περάσει όλα τα μηνύματα», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος.

«Ο Θύμιος καταρχάς ήταν ένας πολύ καλός φίλος αλλά για μένα ήταν και πολύ μεγάλος δάσκαλος. Ήταν ο μεγαλύτερος αριστοφανικός ηθοποιός και ήταν και ο τελευταίος. Είναι μεγάλη απώλεια για το ελληνικό θέατρο», είπε ο Δημήτρης Πιατάς.

«Έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος. Ήμασταν χρόνια συνεργάτες. Νιώθω άδειος μέσα μου. Ο Θεός να τον αναπαύσει», ανέφερε συγκινημένος στο ΑΜΠΕ ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

«Σήμερα αποχαιρετήσαμε έναν πολύ μεγάλο ηθοποιό ο οποίος διέπρεψε στο ελληνικό θέατρο και είχε να δώσει πολλά ακόμη, αλλά δυστυχώς το νήμα της ζωής του σταμάτησε πάρα πολύ νωρίς. Για μένα ήταν αγαπημένος ηθοποιός, πατέρας, φίλος και συνεργάτης», δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Μάρθα Καραγιάννη.

Ο Θύμιος Καρακατσάνης έφυγε το πρωί του Σαββάτου από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών. Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε με τον καρκίνο, επιδεινώθηκε όταν χτυπήθηκε από τη νόσο Πάρκινσον. Άφησε την τελευταία του πνοή, στο σπίτι του στην Παιανία, στο οποίο ζούσε τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Γεννημένος στον Πειραιά το 1940, υπήρξε μαθητής του Καρόλου Κουν και έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο στο θέατρο Τέχνης. Ιδανικός ερμηνευτής του Αριστοφάνη διέγραψε μία λαμπρή πορεία, ερμηνεύοντας τους περισσότερους ρόλους στις κωμωδίες του μεγάλου ποιητή της αρχαιότητας.

Από τις τελευταίες του εμφανίσεις ήταν στο έργο «Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ (2008-2010), «Οι νταντάδες» του Γιώργου Σκούρτη, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ανέβασε τις «Νεφέλες». Τον Νοέμβριο του 2011 είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι αποσύρεται: «Για μένα η αυλαία έπεσε. Ως το τέλος ήταν κοντά του η αγαπημένη του σύζυγος Ρούλα και οι δύο τους κόρες του.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Δημήτρης Πιατάς, Νικήτας Τσακίρογλου, Λάκης Λαζόπουλος, Άννα Φόνσου, Μάρθα Καραγιάννη, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Στάθης Ψάλτης, Χρυσούλα Διαβάτη, Φαίδωνας Γεωργίτσης, Κώστας Πρέκας, Γιώργος Παρτσαλάκης, Βάσια Τριφύλλη, Μανώλης Μητσιάς, Αντώνης Βαρδής και πολλοί άλλοι.

Στεφάνια έστειλαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Ελληνική Ραδιοφωνία, η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών κ.α.
Πηγή: ΑΜΠΕ

No comments: