Sunday, July 1, 2012

Μεγάλα ονόματα, με χαμηλό εισιτήριο


Θεατρικός οργανισμός στο Λονδίνο διευκολύνει την πρόσβαση του κοινού σε σπουδαίες παραστάσεις

  • International Herald Tribune

Η Τζούντι Ντεντς, ο Τζουντ Λο, ο Σάιμον Ράσελ Μπιλ και ο Ντάνιελ Ράντκλιφ θα ερμηνεύσουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη διάρκεια της νέας θεατρικής σεζόν στο Λονδίνο, χάρη σε έναν νέο οργανισμό παραγωγής που δημιουργήθηκε από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Μάικλ Γκραντέιτζ και τον συνεργάτη του, τον Τζέιμς Μπίρμαν, μαζί με τον οποίο διηύθυνε το θέατρο Donmar Warehouse μεταξύ 2006 και 2011. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει ένα καινούργιο έργο, το «Πίτερ και Αλις» του Τζον Λόγκαν, του βραβευμένου με Τόνι συγγραφέα του «Red» (το έργο έχει ανέβει και στην Αθήνα από τον Σταμάτη Φασουλή). Στο «Πίτερ και Αλις» η Τζούντι Ντεντς και ο Μπεν Γουίσοου θα ερμηνεύσουν τα δύο πραγματικά πρόσωπα που ενέπνευσαν την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και τον «Πίτερ Παν».


Το νέο εγχείρημα, η Michael Grandage Company, ξεχωρίζει όχι μόνο για το ταλέντο και την καλλιτεχνική φιλοδοξία των πρωτεργατών της -κατά τη θητεία του Γκραντέιτζ και του Μπίρμαν, το θέατρο Ντόνμαρ «εξήγαγε» πέντε παραστάσεις στο Μπροντγουέι- αλλά και για τη θέληση να κρατηθεί χαμηλά η τιμή των εισιτηρίων. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πάνω από 200 εισιτήρια για κάθε παράσταση θα πωλούνται 10 στερλίνες, στη διάρκεια της πρώτης περιόδου η οποία θα περιλαμβάνει πέντε έργα, από τον Δεκέμβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2014.

Η έμφαση στη χαμηλή τιμή των εισιτηρίων είναι ασυνήθιστη για μια μη επιδοτούμενη εμπορική εταιρεία θεατρικών παραγωγών και έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί στο Μπροντγουέι και στα εμπορικά θέατρα του Γουέστ Εντ. Πολλά επιδοτούμενα από το Δημόσιο θέατρα του Λονδίνου, ανάμεσά τους το Εθνικό Θέατρο, έχουν επιδιώξει χορηγίες από εταιρείες και άλλους ιδιώτες υποστηρικτές για να μπορέσουν να κρατήσουν χαμηλή την τιμή των εισιτηρίων. Από τη μεριά τους, ο Γκραντέιτζ (ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από καλλιτεχνικός διευθυντής του Ντόνμαρ) και ο Μπίρμαν δεν εγκαινιάζουν ένα καινούργιο θέατρο, αλλά θα ανεβάσουν παραστάσεις σε ενοικιασμένο χώρο -το θέατρο Νόελ Κάουαρντ στο Γουέστ Εντ- επιλέγοντας να μειώσουν τις τιμές για έναν αρκετά μεγάλο αριθμό θέσεων.

Στο Μπροντγουέι, στο μεταξύ, πολλές παραστάσεις μιούζικαλ και θεάτρου πρόζας διαθέτουν τις περισσότερες καλές θέσεις στην τιμή των 200 δολαρίων και παραπάνω, ενώ στο λονδρέζικο Γουέστ Εντ οι τιμές στις «υψηλού προφίλ» παραστάσεις κυμαίνονται γύρω στις 80 λίρες. Εκπτώσεις είναι συνήθως διαθέσιμες για τις λιγότερο επιθυμητές θέσεις στα θέατρα του Μπροντγουέι, αλλά και γι' αυτές τα εισιτήρια κοστίζουν γύρω στα 40 δολάρια τουλάχιστον.

Στην ανακοίνωσή τους, ο Μάικλ Γκραντέιτζ και ο Τζέιμς Μπίρμαν συνδέσανε τις χαμηλές τιμές των εισιτηρίων με την καλλιτεχνική τους αποστολή: «Στο κέντρο των επιδιώξεών μας είναι η δέσμευση να απευθυνθούμε σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, με τη διάθεση άνω των 200 εισιτηρίων για κάθε παράσταση με τιμή 10 λίρες - αριθμός που φτάνει σε πάνω από 100.000 στο σύνολο της σεζόν. Επίσης, μέσα από τις παραστάσεις που θα δίνουμε σε σχολεία και αλλού, στοχεύουμε να προσελκύσουμε νέους θεατρόφιλους και να βοηθήσουμε στο χτίσιμο θεατρικού κοινού για το μέλλον».

  • Από τον Δεκέμβριο

Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο, με μια νέα παραγωγή της κωμωδίας του Πίτερ Νίκολς «Privates on Parade», που πρωτοανέβηκε το 1977. Σ' αυτήν, ο Σάιμον Ράσελ Μπιλ θα ερμηνεύσει έναν λοχαγό του βρετανικού στρατού που έχει τη συνήθεια να ντύνεται με γυναικεία ρούχα. Ο Μάικλ Γκραντέιτζ θα σκηνοθετήσει αυτό το έργο, όπως και τα άλλα τέσσερα.

Το έργο του Τζον Λόγκαν «Πίτερ και Αλις» θα ακολουθήσει τον Μάρτιο του 2013, με την Τζούντι Ντεντς να ερμηνεύει την Αλις Λίντελ Χάργκριβς -η οποία στα παιδικά χρόνια της ενέπνευσε τον Λιούις Κάρολ να γράψει την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»- ενώ ο Μπεν Γουίσοου θα παίξει τον Πίτερ Λεουέλιν Ντέιβις, πηγή έμπνευσης για τον Τζέιμς Μάθιου Μπάρι στη συγγραφή του «Πίτερ Παν». Το έργο περιγράφει μια φανταστική συνάντηση μεταξύ των δύο, όταν η Αλίκη είναι πλέον μια ηλικιωμένη γυναίκα και ο Πίτερ νεαρός άνδρας.

Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, ο διάσημος πρωταγωνιστής της σειράς ταινιών «Χάρι Πότερ», θα ερμηνεύσει τον τραγικό κεντρικό ήρωα στη μαύρη κωμωδία του Μάρτιν Μακ Ντόναγκ «The Cripple of Inishmaan», το καλοκαίρι του 2013. Ενήλικος πια, ο Ράντκλιφ πρωταγωνίστησε πρόσφατα στο Μπροντγουέι σε μια νέα παραγωγή του μιούζικαλ «Πώς να πετύχετε στις επιχειρήσεις χωρίς να κοπιάσετε».

Το ρεπερτόριο του θεατρικού οργανισμού περιλαμβάνει και δύο νέες παραγωγές έργων του Σαίξπηρ. Το φθινόπωρο του 2013, οι Βρετανοί ηθοποιοί Σέρινταν Σμιθ και Ντέιβιντ Ουίλιαμς θα ερμηνεύσουν την Τιτάνια και τον Μπότομ στην κωμωδία «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», ενώ ο Τζουντ Λο θα παίξει τον ομώνυμο ήρωα στον «Ερρίκο τον 5ο» τον χειμώνα του 1913-14. Ο Μάικλ Γκραντέιτζ είχε σκηνοθετήσει το 2009 τον Τζουντ Λο στον «Αμλετ», στο θέατρο Ντόνμαρ και στο Μπροντγουέι, καθώς και στο έργο του Ευγένιου Ο'Νιλ «Αννα Κρίστι», το 2011 στο Ντόνμαρ.

  • Δύο ηθοποιοί με ειδικό βάρος

Η Τζούντι Ντεντς, μια από τις «μεγάλες κυρίες» του βρετανικού θεάτρου και κινηματογράφου, έχει σημαντικές καλλιτεχνικές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Η 78χρονη ηθοποιός έχει κερδίσει δεκάδες διεθνή και βρετανικά βραβεία (και ακόμα περισσότερες υποψηφιότητες), ανάμεσά τους ένα Oσκαρ για τον ρόλο της στο φιλμ «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», Χρυσή Σφαίρα για το «Ms. Brown», όπου έπαιζε τη βασίλισσα Βικτωρία, και βραβείο Τόνι για τον ρόλο της στο «Amy's View». Εχει τιμηθεί με τον τίτλο της Dame, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση το κοινό την ανέδειξε στην «καλύτερη Βρετανίδα ηθοποιό».

Ο 51χρονος Αγγλος ηθοποιός Σάιμον Ράσελ Μπιλ χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από την εφημερίδα Independent ως ο «καλύτερος θεατρικός ηθοποιός της γενιάς του». Εχει τιμηθεί κι αυτός με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους δύο θεατρικά βραβεία Olivier. Στις πρόσφατες θεατρικές επιτυχίες του περιλαμβάνονται οι ρόλοι του στο έργο του Σαίξπηρ «Τίμων ο Αθηναίος» και στο νέο έργο του Τζον Χοτζ «Συνεργάτες», όπου υποδύθηκε τον Στάλιν.

  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 1/7/2012

No comments: