Friday, July 6, 2012

Κωμωδία στην Επίδαυρο, η επένδυση του Φεστιβάλ


Στις έξι παραστάσεις, τέσσερις Αριστοφάνης και μία Μολιέρος
  • Της Ολγας Σελλα, Η Καθημερινή, 06-07-12

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου ξεκινάει σήμερα ίσως για μια δύσκολη διαδρομή. Ολοι αναρωτιούνται πώς θα είναι φέτος η συμμετοχή του κοινού και πόσοι θα μπορούν να αντεπεξέλθουν εκτός από τα εισιτήρια και στα έξοδα μετακίνησης από και προς το Αρχαίο Θέατρο. Μ’ αυτά τα δεδομένα, είναι φανερό ότι το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου έχει επενδύσει φέτος στην κωμωδία και στον Αριστοφάνη, αφού τέσσερα από τα έργα του θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο, παρότι την έναρξη θα κάνει σήμερα ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, μία από τις πιο γνωστές και πιο εμβληματικές τραγωδίες.

Οι παραστάσεις
Τι προσφέρει, λοιπόν, το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου, τόσο στο Αρχαίο Θέατρο όσο και στη Μικρή Επίδαυρο;
- 6 και 7 Ιουλίου, «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, με τους Αιμίλιο Χειλάκη και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.
- 13 και 14 Ιουλίου, πρώτη κάθοδος του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και τον Γιάννη Μπέζο στον ρόλο του Στρεψιάδη. Μαζί του οι Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Λαέρτης Μαλκότσης, Ομηρος Πουλάκης, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Οικονόμου. Το ίδιο διήμερο η Μικρή Επίδαυρος φιλοξενεί συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Γιώργο Καλούδη.
- 20 και 21 Ιουλίου είναι η σειρά του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τους «Ιππής» του Αριστοφάνη σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και πρωταγωνιστές τους Πέτρο Φιλιππίδη και Γιάννη Ζουγανέλη. Στη Μικρή Επίδαυρο μια προσέγγιση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου.
- 27 και 28 Ιουλίου το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Παίζουν: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστας Κόκλας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Νίκος Καρδώνης. Το ίδιο διήμερο στη Μικρή Επίδαυρο θα κατασκηνώσουν ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης με μια παράσταση-ντοκιμαντέρ πάνω στον θεσμό των Επιδαυρίων.
Και Μολιέρος
- Η πρώτη παράσταση του Φεστιβάλ Επιδαύρου για τον Αύγουστο είναι πάλι κωμωδία, όχι όμως του Αριστοφάνη, αλλά του Μολιέρου. Με τον «Αμφιτρύωνα» κατεβαίνει για δεύτερη φορά το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή και μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη. Παίζουν Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ημελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη.
Εκείνο το διήμερο, η Μικρή Επίδαυρος φιλοξενεί τη Φιόνα Σο και την «Μπαλάντα του γέρου ναυτικού», του Σάμιουελ Κόλεριτζ, του εμβληματικού Αγγλου ποιητή του Ρομαντισμού.
- Το διήμερο 10 και 11 Αυγούστου είναι το τελευταίο για το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου και στο αρχαίο θέατρο φτάνει το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, τη μοναδική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη Μικρή Επίδαυρο, το ίδιο διήμερο, η Αλκηστη Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής σ’ ένα ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη.
Χάπενινγκ του Εθνικού Θεάτρου στο μετρό
Οσοι βρεθούν σήμερα το μεσημέρι (12.30 μ.μ.) στον σταθμό μετρό του Συντάγματος θα είναι τυχεροί αφού θα υπάρχει ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό δρώμενο. Μετά την Εθνική Λυρική Σκηνή, που πρόσφατα αιφνιδίασε ευχάριστα το κοινό με άριες στον χώρο του μετρό, σειρά παίρνει σήμερα το Εθνικό Θέατρο, που σε συνεννόηση με την εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.). θα προβάλει τις «Νεφέλες», την παράσταση που θα ανέβει στην Επίδαυρο. Οι επιβάτες, που θα βρεθούν την ώρα εκείνη στο επίπεδο του σταθμαρχείου στο Σύνταγμα, θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν ένα απόσπασμα της γνωστής κωμωδίας του Αριστοφάνη, που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο. Οι ηθοποιοί του Χορού της παράστασης, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 13 και 14 Ιουλίου, θα δώσουν μια πρώτη γεύση της παράστασης, που αναμένεται να συζητηθεί!

No comments: