Saturday, June 9, 2012

«Ανασταίνουν» τη Στοά Μπροντγουαίη


Της Μαίρης Αδαμοπούλου
ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 07 Ιουνίου 2012

Σε ένα τεράστιο ατελιέ, όπου έργα τέχνης γεννιούνται μπροστά στα μάτια των περαστικών, δρώμενα και ομιλίες εναλλάσσονται με προβολές, θα μετατραπεί για ένα δεκαήμερο ο σχεδόν ερημωμένος χώρος στην καρδιά της Αθήνας

Τα φώτα της δεν έσβηναν ποτέ. Η ζωή έσφυζε κάθε στιγμή της ημέρας. Το πρωί στις μπουτίκ της έκαναν τις αγορές τους οι κυρίες που έμεναν στην Κυψέλη και στα Πατήσια. Το βράδυ στα θεατρικά της σανίδια πατούσαν η Ελλη Λαμπέτη και ο Μάνος Κατράκης, ο Λευτέρης Βογιατζής στα πρώτα βήματά του και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.
Στα σαράντα της σήμερα η Στοά Μπροντγουαίη - μεταξύ των οδών Αγίου Μελετίου και Κεφαλληνίας - είναι πλέον μια σκιά του εαυτού της. Τα μαγαζιά της έχουν βάλει λουκέτο. Αφίσες ξεχασμένες από τις αλλοτινές προβολές στον χειμερινό και τον θερινό κινηματογράφο. Ξεφτισμένες πινακίδες από το νυχτερινό κέντρο που κάποτε φιλοξενούσε τρικούβερτα γλέντια. Μηχανάκια παρατημένα. Εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης με μοναδικούς επιζώντες δύο θέατρα - Δανδουλάκη και Μπροντγουαίη -, ένα βιβλιοπωλείο και ένα καφέ.
Φιλί ζωής σε τούτη τη «νεκρή» στοά της πόλης θα επιχειρήσει να δώσει για δέκα ημέρες μια ομάδα καλλιτεχνών που ετοιμάζεται να μετατρέψει τα κλειστά μαγαζιά σε ατελιέ. Να ανοίξει τον θερινό κινηματογράφο για να προβάλει μερικά από τα σημαντικότερα έργα βιντεοτέχνης με υπογραφές δημιουργών όπως ο Ναμ Τζουν Πάικ, ο Γιόζεφ Μπόις και ταινίες των Βέρνερ Χέρτζοκ, Φίλιππου Τσίτου, Εύας Στεφανή ή την καταγραφή του εξάωρου έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Μέσα».
Ακόμη, να αφήσει χορογράφους και χορευτές να «χτίσουν» την παράστασή τους ενώπιον του κοινού. Να δώσει τους ελεύθερους χώρους της στοάς σε νέους ηθοποιούς να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε καινούργια πράγματα μπροστά στους θεατές. Να προσκαλέσει αρχιτέκτονες και εικαστικούς να μιλήσουν για αυτό τον χώρο - κατά το ήμισυ δημόσιο αφού είναι πέρασμα για όλους και κατά το ήμισυ ιδιωτικό αφού έχει ιδιοκτήτες.
«Η ιδέα γεννήθηκε όταν κάνοντας μια βόλτα στην πόλη διαπίστωσα πόσα κτίρια εγκαταλείπονται λόγω της κρίσης» λέει στα «ΝΕΑ» η επιμελήτρια του προγράμματος Ανταλλαγή - Στοά Μπροντγουαίη - πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μπάουχαους της Βαϊμάρης - αρχιτέκτων Σοφία Ντώνα. «Αν ανέβει κάποιος στην ταράτσα του θερινού κινηματογράφου με τους ψηλούς τοίχους που σε απομονώνουν από τον θόρυβο της Πατησίων βλέπει μόνο ουρανό. Είναι κάτι μαγικό. Είναι κρίμα ένας τόσο ζωντανός χώρος να πεθαίνει από την εγκατάλειψη».
Για να «αναστηθεί» η Στοά Μπροντγουαίη επιστρατεύονται είκοσι έλληνες εικαστικοί δημιουργοί, όπως οι Νίκος Αρβανίτης, Ζάφος Ξαγοράρης, Εριφύλη Βενέρη, Νίνα Παππά. Επίσης, φοιτητές από την Κίνα, την Κολομβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, το Ιράν, οι οποίοι σπουδάζουν όλοι τους στο Πανεπιστήμιο Μπάουχαους της Βαϊμάρης, που θα εγκατασταθούν στα κλειστά μαγαζιά για να φτιάξουν τα έργα τους μπροστά στα μάτια των περαστικών.
Και μαζί με τους καλλιτέχνες και τις θεατρικές ομάδες της Κίνησης Μαβίλη, του Συνδέσμου Χορού, της ομάδας εικαστικών και κοινωνικών επιστημόνων Φωνές και τους προσκεκλημένους ομιλητές θα κρατούν τη στοά ζωντανή από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ.

No comments: