Saturday, June 9, 2012

Σύγχρονη ελληνική όπερα στη Λυρική Σκηνή


Της Κατερίνας Διακουμοπούλου* Η ΑΥΓΗ, 8/6/2012

Φέτος η Λυρική Σκηνή εξαπέλυσε θερινή «επίθεση πολιτισμού», έχοντας προγραμματίσει σαράντα πέντε παραγωγές, οι οποίες καλύπτουν το διάστημα 9 Μαΐου έως 29 Ιουλίου. Ο σχεδιασμός του καλοκαιρινού προγράμματος της ΕΛΣ προσανατολίστηκε προς τις εξής κατευθύνσεις: νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις μακριά από την Αθήνα.
Στο πρόγραμμα της σύγχρονης όπερας, εκτός από το έργο Παλίρροια του Μπόρις Μπλάχερ, το οποίο γράφτηκε το 1946 στο Βερολίνο, θα παρουσιαστούν με κοινή σκηνογραφία και δύο νέες μονόπρακτες όπερες Ελλήνων συνθετών που προέκυψαν από τον διαγωνισμό για νέο έργο σύγχρονης όπερας, όπως είχε προκηρυχθεί το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Πρόκειται για τον Διωγμένο της Ευαγγελίας Τόνια και το Ο Φρόιντ για εκείνη του Ιωσήφ Βαλέτ. Ο βασικός θεματικός άξονας και των τριών έργων είναι η ψυχανάλυση.

Οι δύο νέοι Έλληνες συνθέτες συμμετείχαν στον διαγωνισμό της ΕΛΣ και έλαβαν ισάριθμες ψήφους από τους κριτές Θεόδωρο Αντωνίου, Γιώργο Κουρουπό, Γιώργο Κουμεντάκη, Χρήστο Σαμαρά, Λουκά Καρυτινό, Μύρωνα Μιχαηλίδη, Ηλία Βουδούρη. Η πρωτοβουλία της ΕΛΣ να διεξάγει διαγωνισμό εν μέσω οικονομικής κρίσης και να αναλάβει την παραγωγή των βραβευμένων έργων αποτελεί θρίαμβο του φορέα, ο οποίος αξίζει επαίνους. Η όπερα, πόσο μάλιστα η σύγχρονη, είναι ανοίκειος καλλιτεχνικός τόπος στην Ελλάδα και, δυστυχώς, λόγω της «χαμηλής ζήτησης», οι παραγωγές είναι συνήθως οικονομικές, με αποτέλεσμα να μην υλοποιείται το όραμα των νέων δημιουργών, οι οποίοι βεβαίως και αυτοί αμείβονται πενιχρώς για τη συμβολή τους στην ευρωπαϊκή όπερα του 21ου αι. Την ίδια ώρα, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών (Καποδιστριακό, ΑΠΘ, Ιόνιο, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) στηρίζουν τους φοιτητές σύνθεσης -όχι μόνο της ευρωπαϊκής μουσικής- αναδεικνύοντας νέους δημιουργούς κυρίως μέσω διαγωνισμών, ακολουθώντας το παράδειγμα ομόλογων σχολών της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Η ΕΛΣ, χαράζοντας τη νέα στρατηγική προσέγγισης νέων δημιουργών, επιστράτευσε εμπνευσμένους και ευρηματικούς καλλιτέχνες, όπως ο διεθυντής ορχήστρας Νίκος Βασιλείου και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης, ένα «κεφάλαιο υψηλής απόδοσης» σε εποχές ύφεσης.
Τα τρία έργα σύγχρονης όπερας θα παρουσιαστούν στις 21 και 23 Ιουνίου στο Θέατρο Ολύμπια, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.

* Η Κ. Διακουμοπούλου είναι θεατρολόγος

No comments: