Wednesday, April 30, 2008

Πρεμιέρα με Ρεμπό στο «άναρχο» κτίριο Τσίλερ

Είναι αργά το απόγευμα. Οι εργασίες της ανακαίνισης έχουν σταματήσει και τα κομπρεσέρ έχουν σωπάσει. Οι πόρτες του υπό ανακαίνιση κτιρίου Τσίλερ ανοίγουν για να υποδεχτούν τον Αρθούρο Ρεμπό, τον ποιητή-μύθο, που η ανήσυχη ζωή του δίνει φτερά ακόμα και στην πιο τολμηρή φαντασία. Σ’ ένα μυστικό χώρο του κτιρίου, που ήταν κάποτε θεατρική σκηνή και τώρα ξαναγεννιέται, ανεβαίνει το «Rainbow». Μια μουσική παράσταση βασισμένη στη ζωή και το συγγραφικό έργο του Γάλλου ποιητή, που παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο από τις 7 Μαΐου και για είκοσι μόνο παραστάσεις. «Η επιλογή του χώρου ήταν συνειδητή, μιας και συνάδει με τη φύση του έργου και την προσωπικότητα του ποιητή. Στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε ένα άναρχο έργο, όπως αυτό του Ρεμπό, σ’ έναν άναρχο χώρο», αναφέρει η σκηνοθέτις Εφη Θεοδώρου.

Με επιρροές από επιστολές, βιογραφικά στοιχεία, αλλά κυρίως από την ποιητική συλλογή του «Εκλάμψεις», η σκηνοθέτις μετουσιώνει σκηνικά τη χαρισματική, αντιφατική, προσωπικότητα του ποιητή σε μια παράσταση όπου συνδιαλέγονται οι λέξεις με τη φαντασία και τη μουσική. Μέσα από τον αυτοσχεδιασμό οι ηθοποιοί πραγματοποιούν μια προσπάθεια να διερευνηθεί το «κεφάλαιο» Ρεμπό. Ενας από τους μείζονες εκπροσώπους του συμβολισμού με σημαντική επίδραση στη μοντέρνα ποίηση. Παρά το γεγονός ότι εγκατέλειψε οριστικά τη λογοτεχνία στην ηλικία των είκοσι ετών, ο Αρθούρος Ρεμπό (1854-1891) έχει χαρακτηριστεί παιδί-θαύμα. Οραματιστής, σουρεαλιστής, χριστιανός, ερωτομανής, κυνηγήθηκε εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς του, που συνδύαζε την ομοφυλοφιλία και τον αναρχισμό.

■ Η απόδοση κειμένων είναι του Στρατή Πασχάλη, η μουσική του Νίκου Πλάτανου και τα σκηνικά - κοστούμια της Εύας Μανιδάκη. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Σοφιάννα Θεοφάνους, Δημήτρης Μοθωναίος, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Παρασύρη, Γιάννος Παρλέγκας, Μαρία Σαββίδου, Ναταλία Στυλιανού, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Νίκος Χατζόπουλος.

Info

■ «Rainbow» Κτίριο Τσίλερ: Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα
■ Παραστάσεις: Τετάρτη έως Σάββατο στις 21.00 Κυριακή στις 19.00
■ Εισιτήρια: Ταμείο του Θεάτρου REX (Πανεπιστημίου 48, τηλ. 2103305074) και του Σύγχρονου Θέατρου Αθήνας (Ευμολπίδων 41, Γκάζι, τηλ. 2103455020).

[ΦΑΡΑΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, 30/4/2008]

No comments: