Sunday, May 6, 2007

ΔΟΚΙΜΕΣ, ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΝΕΟΛΑΙΑ...


[7/5/2007]. Από σήμερα και έως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Αμόρε το έκτο φεστιβάλ «Δοκιμές VI». Οι φετινές παραστάσεις βασίζονται αποκλειστικά πάνω σε ελληνικά κείμενα από νέους συγγραφείς, σε διάλογο με εικαστικές προτάσεις. Στην κεντρική σκηνή ο Poka-Yio παρουσιάζει το έργο «F*Art» (5-17/5), που είναι μια καυστική ηθογραφία του κόσμου της σύγχρονης τέχνης. Στη διανομή, οι Λωραίνη Αλιμαντίρη, Βλάσης Ζώτης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Βίκυ Μαστρογιάννη, Μάριος Παναγιώτου, Γιάννα Σταματίου. Η δραματουργική επιμέλεια είναι της Τζωρτζίνας Κακουδάκη, η μουσική των ILIOS, τα σκηνικά της Κίας Μπούσκα, τα κοστούμια της Ροζίνας Μπαλτατζή, η κινησιολογία της Μαριέλας Νέστορα. Επίσης, η Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα «vasistas» το έργο «Κόκκινη Σκουφίτσα» (22-31/5) και στον Εξώστη η «Ομάδα Κανιγκούντα» την παράσταση «Η Βοσκοπούλα» (18-30/5).
Πρεμιέρα έχει απόψε και το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο της Σάρα Κέιν «Blasted» που παρουσιάζεται από το «Θέατρο Δωματίου» στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» σε σκηνοθεσία της Αντζελας Μπρούσκου. Πώς μπορεί να συνδεθεί η βία και η ωμότητα του πολέμου με τη βία που ενεδρεύει στην καθημερινή μας συμπεριφορά; Το πρώτο αυτό έργο της Σάρα Κέιν, σχεδόν προφητικό, λειτουργεί σαν μια σπουδή πάνω στη βία. Τα τρία πρόσωπα, ο ρατσιστής δημοσιογράφος Ιαν που αντιπροσωπεύει τον κόσμο των μίντια, η αθώα Κέιτ, η απελπισμένη φιγούρα του ανώνυμου Στρατιώτη κλιμακώνουν την ένταση της ψυχικής και σωματικής βίας εντός των ορίων ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου που κατά τη διάρκεια του έργου βομβαρδίζεται (blasted). Παίζουν οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Παρθενόπη Μπουζούρη και Γιώργος Φριντζήλας. Η μετάφραση είναι της ομάδας, τα σκηνικά-κοστούμια της Αντζελας Μπρούσκου, το βίντεο του Ανδρέα Κοσιώνη.
Μπόλικες θεατρικές παραστάσεις και στην επαρχία. Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα διαρκέσει το 10ο Φεστιβάλ για Σολίστες και Πρωταγωνιστές που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Τη Δευτέρα (9/5) η Αννα Βαγενά θα παρουσιάσει μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο της «Το Θεσσαλικό μου θέατρο» σε μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ενώ την Τετάρτη (9/5) ο Χρήστος Καλαβρούζος θα ερμηνεύσει την «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σιοπαχά.
«Θεατρικός Μάιος» και στην Καβάλα με το φεστιβάλ που διοργανώνει το εκεί ΔΗΠΕΘΕ έως τις 30 του μήνα.
Στο «Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου» θα παρουσιαστεί το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Γράμμα στον Ορέστη» σε σκηνοθεσία του Λάζαρου Γεωργακόπουλου (9-13/5 και 16-20/5). Στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας η Μαρία Κατσιαδάκη. Τη Δευτέρα, 14 Μαΐου στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας για μία και μοναδική βραδιά ο θεατρικός οργανισμός «Στιγμή» θα ολοκληρώσει το φεστιβάλ με την «Τρελοβγενιώ» της Ινές Κανιατί.

No comments: