Saturday, May 12, 2007

ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗΝ ΨΕΥΔΗ...


ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ του Νέου Κόσμου-Κάτω Χώρος παρουσιάζει στις αρχές του καλοκαιριού για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στις 2 και 3 και 9 και 10 Ιουνίου, το δραματουργικό project του Νίκου Γουναδάκη «Κατά συνθήκην ψεύδη». Το έργο δανείζεται τον τίτλο από το έργο του Ζαν Κοκτό «Τα κατά συνθήκην ψεύδη» και το περιεχόμενο από δύο θεατρικές φιγούρες: Από την «ψεύτρα» που έχει παιχτεί κατ' επανάληψη στην Ελλάδα και από το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Η πιο Δυνατή».

Οι δύο πρωταγωνίστριες - Κορίνα Γιώτη, Αγγελική Πετροπετσιώτη (στη φωτογραφία) - που, κανονικά, σε μια ορθόδοξη σκηνική παρουσίαση θα μονολογούσαν, εδώ συναντιούνται επί σκηνής ως δύο γυναίκες που συνδιαλέγονται, ανταγωνίζονται, διεκδικούν, και αλληλοσυμπληρώνονται.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, πρόκειται για ένα θεατρικό παιχνίδι που παίζει με την αλήθεια και το ψέμα, μέσα από τους ρόλους που καλείται να υπηρετήσει μία γυναίκα στην αληθινή ζωή, όπου ψεύδεται συνειδητά, μέσα σ ένα θεσμοθετημένο κοινωνικό περίγυρο και, μέσα από την τέχνη (π.χ. μια ηθοποιός), όταν ψεύδεται κατά συνθήκην.

Τελικά, ποια είναι τα πιο επικίνδυνα κατά συνθήκην ψεύδη, είναι ένα ερώτημα που αγωνιωδώς ερευνάται σ' αυτό το σκηνικό παιχνίδι. Η αλήθεια παίζει διαρκώς κρυφτούλι και η ζωή είναι μια διαρκής αυταπάτη, όπως ένα Luna Park, μια αίθουσα με καθρέφτες...

No comments: