Saturday, November 10, 2007

«ΗΜΕΡΗ» ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

Την «Ημερη» του Ντοστογιέφσκι θα ανεβάσει (12/11) η «Νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή, στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων». Η θεατροποίηση της νουβέλας ήταν παλιός στόχος του Λ. Βογιατζή, ο οποίος χρόνια πριν μετέφρασε (από τα ρωσικά) το κείμενο. Στην παράσταση χρησιμοποιούνται δύο συστήματα προβολής και τέσσερα LCD monitors.
Οι βιντεοπροβολές είναι δημιούργημα του Γιώργου Σκεύα. Συνεργάτρια στη μετάφραση (από τα γαλλικά) η Ειρήνη Λεβίδη. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Χλόης Ομπολένσι. Η διασκευή - σκηνοθεσία του Λ. Βογιατζή, ο οποίος υποδύεται τον ενεχυροδανειστή, με μόνο θεατή την Ελενα Τοπαλίδου. Οι φωτισμοί είναι του Λευτέρη Παυλόπουλου... (η συνέχεια στον Ριζοσπάστη, 10/11/2007)
Αναβολή της «Ήμερης» (Τα Νέα, Τετάρτη 14/11/07): Αναβάλλεται για την Παρασκευή η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της «Ήμερης», λόγω τεχνικών προβλημάτων. Στην ομώνυμη νουβέλα του Ντοστογιέφσκι, ο Λευτέρης Βογιατζής σε συνεργασία με τον Γιώργο Σκεύα έχουν ετοιμάσει βίντεο, τα οποία προβάλλουν εικόνες σε παράλληλους χρόνους με τη δράση του ήρωα. Τεχνικά είναι ένα πολύπλοκο σύστημα, το οποίο προκάλεσε νέα προβλήματα και μοιραία τη ματαίωση της προχθεσινής πρεμιέρας στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

No comments: