Thursday, November 8, 2007

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΟΠΙΟ...

«Αμερικανός στο κεφάλι», στο Νέο Ελληνικό Θέατρο

Πρεμιέρα έχει απόψε (9/11/07) το «Νέο Ελληνικό Θέατρο», με το έργο του Γιώργου Αρμένη «Αμερικανός στο κεφάλι», σε σκηνοθεσία του ίδιου. Σκηνικά - κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου, μουσική Διονύση Τσακνή, βίντεο Αρη Μπαφαλούκα. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Σοφία Ολυμπίου, Ελένη Σιδερά, Νικολέτα Βλαβιανού, Δημήτρης Καλαντζής. Ακούγονται οι φωνές των Αλέξανδρου Μυλωνά (Αμερικανός), Ζούζια Λουίζα (γραμματέας), Χάρης Χαραλάμπους (αστυνομικός Α), Ανδρέας Κυριακού (αστυνομικός Β). Συμμετέχουν: Αλειφερόπουλος Προμηθέας, Νεοχωρίτη Λίζα. «Πέρασαν εξήντα χρόνια» - σημειώνει ο Γιώργος Αρμένης - «και τον κουβαλάω τον Αμερικανό στο κεφάλι, με παιδεύει, με ταλαιπωρεί, προσπαθεί να με καθοδηγήσει... τελευταία έγινε φορτικός καταπιεστικός και το χειρότερο κυνικός, πράγμα που δεν αντέχεται... Τρεις γενιές παλεύουν μες το έργο, ο καπετάν Θεμιστοκλής, ο γιος του Στέργιος, που ιδεολογικά απαρνήθηκε τον καπετάνιο, και η τρίτη γενιά, τα εγγόνια του, που απαρνιούνται τον πατέρα και χαράζουν άλλη κατεύθυνση. Η γιαγιά, δε θα το πίστευε ότι με το ντοκιμαντέρ που ήρθαν να μας δείξουν οι Αμερικανοί στο χωριό για την καλλιέργεια του ρυζιού, δεν έφυγαν ποτέ - είναι ακόμα εδώ - είναι παντού!!! Απλώς δεν τους βλέπουμε, ή κάνουμε πως δεν τους βλέπουμε».

  • Η «Θεατρική Σκηνή», παρουσιάζει τη σοφόκλεια «Ηλέκτρα», σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Χαλκιά, μουσική Λευτέρη Γρηγορίου. Παίζουν: Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Ασίκη, Γεωργία Ζώη, Χρήστος Φωτίδης, Δημήτρης Νατσιούλας, Μελίνα Ντόβλου, Βασίλης Μπατσακούτσας, Βάσω Κοτσίρη, Βάσω Δούκα. Το ύφος και η εσωτερική δύναμη της τραγωδίας παίρνει «μια καινούρια διάσταση, δίνοντας δυνατότητες στους συντελεστές για πιο οικεία προσέγγιση και ερμηνεία», λέει ο Αντώνης Αντωνίου.
  • Το έργο του Μάρτιν Κριμπ «Σκληρά και τρυφερά», παρουσιάζει το Στούντιο «Πρώτες Υλες», σε σκηνοθεσία του Χρίστου Λύγκα. Το έργο ερευνά την τραγωδία του πολέμου, καταδεικνύοντας ότι ο πόλεμος είναι πάντα μια τραγωδία και πως τα συστατικά του σπάνια αλλάζουν. Μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία Χρίστου Λύγκα, σκηνικά Μαρίας Κονομή, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Σταύρου Γασπαράτου. Παίζουν: Ερρίκος Λίτσης, Ελευθερία Γεροφωκά, Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Μαρία Μπρανίδου, Χρίστος Λύγκας, κ.ά.
  • Με διαβατήριο τις καλές κριτικές και τα χαμόγελα των θεατών που πέρσι δοκίμασαν τη σούπα της «Πεντανόστιμης», οι Λένα Διβάνη - Τατιάνα Λύγαρη - Ηλίας Μαμαλάκης την ξαναμαγειρεύουν στο «Τρένο στο Ρουφ». Παίζουν: Βιβή Κόκκα, Σπύρος Περδίου, Φανή Γέμτου, Χρήστος Γεωργαλής, Φοίβος Ριμένας, Νίκη Λειβαδάρη.
  • Ο θίασος «Εκφραση 7:36 ΑΜ» παρουσιάζει (έως 17/12) στο «Προσκήνιο», το έργο της Rinne Groffe «Πορτοκάλι Λεμόνι Αυγό Καναρίνι», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Καραμεσίνη και μετάφραση Αντώνη Πέρη. Παίζουν: Κρατερός Κατσούλης, Βίκυ Μαραγκάκη, Ντορίνα Θεοχαρίδου και Οδύσσεια Μπουγά. Η πραγματικότητα. Η ψευδαίσθηση... Ο άνθρωπος αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή που ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους. Ο Γκρέιτ είναι ένας ταχυδακτυλουργός που παλιά θα μπορούσε να θεωρείται μάγος. (Ριζοσπάστης, 9/11/2007)

    Ο ΥΜΠΥ, έμπιστος αξιωματικός του βασιλιά μιας φανταστικής Πολωνίας, παρακινούμενος από τη γυναίκα του, την κυρά-Υμπύ, σκοτώνει το βασιλιά και παίρνει το θρόνο. Οι πρώτες κινήσεις του είναι να φάει μέχρι σκασμού, αλλά και να εξολοθρεύσει τους πάντες. Ο Θίασος Ωκύπους παρουσιάζει την ανατρεπτική σάτιρα του Αλφρέ Ζαρί «Υμπύ Τύραννος» στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα. Στη διανομή: Yanell Lopez, Ιλιάνα Παζαρζή, Mariana Kutulas Vrsalovic στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, τηλ. 210 3240944) κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 20 Νοεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου 2008, ώρα 9.30 μ.μ. Στις 7 και 8 Ιανουαρίου η παράσταση θα δοθεί στα Ισπανικά.

No comments: