Tuesday, November 6, 2007

ΚΑΣΕΤΙΝΑ ΚΑΙ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΣΑΡΔΑΜ...


Την «Κασετίνα» του Καρλ Στέρνχαϊμ, ανεβάζει (9/11), το Εθνικό Θέατρο στο «Κάππα». Η «Κασετίνα» ανήκει σε έναν κύκλο έργων με τίτλο «Ο ηρωικός βίος των μικροαστών» που έγραψε ο Καρλ Στερνχάιμ από το 1911 έως το 1922 με στόχο να σατιρίσει τα ήθη και τις αξίες της αστικής τάξης. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα προσωπεία πέφτουν, οι ηθικές αναστολές παραμερίζονται και το άυλο χρήμα μετατρέπεται σε αντικείμενο ερωτικού πόθου σε μια «μαύρη» γερμανική κωμωδία που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα, τα σκηνικά - κοστούμια της Λιλής Κεντάκα και η μουσική του Κώστα Βόμβολου. Παίζουν: Ερση Μαλικέντζου, Ταξιάρχης Χάνος, Κλέων Γρηγοριάδης, Εύη Σαουλίδου, Σύρμω Κεκέ, Εμιλυ Κολιανδρή και Θανάσης Δήμου.

Θα προηγηθούν δύο «προπαραστάσεις»: στις 7/11 (21.00) και 8/11 (20.00), στις οποίες θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές και το κοινό.

  • Η κλασική φάρσα «Σαρδέλες με σαρδάμ» του Αγγλου συγγραφέα Μάικλ Φρέιν, ανεβαίνει σήμερα, στο θέατρο «Ιλίσια - Μιμή Ντενίση», σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη. Παίζουν: Μπάμπης Γιωτόπουλος, Μαρία Καβογιάννη, Κώστας Κόκλας, Καίτη Κωνσταντίνου, Μαρία Λεκάκη, Γιάννης Μπουραζάνης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Χρήστος Σιμαρδάνης και Δήμητρα Στογιάννη. Μετάφραση Μιμής Ντενίση. Ενας θίασος που θυσιάζεται για την τέχνη του, γίνεται θύμα κάθε αναποδιάς που μπορεί να συμβεί. Παρακολουθούμε δηλαδή ένα θίασο της συμφοράς, στις δοκιμές και παραστάσεις μιας σαπουνόπερας. Ο Φρέιν παρωδεί και μαζί αποθεώνει τη θεατρική μηχανή και την υποκριτική διαδικασία. Ενα θεατρικό έργο με θέμα τη σκηνή και τους ανθρώπους της.

No comments: