Tuesday, November 6, 2007

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Δέκα συνολικά παραστάσεις (έξι δικές της παραγωγές και τέσσερις μετακλήσεις), νέες θεατρικές δυνάμεις και εναλλακτικές μορφές θεάτρου περιλαμβάνουν τα καλλιτεχνικά σχέδια της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης τη νέα περίοδο. Συγγραφείς της Θεσσαλονίκης (Ακης Δήμου, Σάκης Σερέφας, Στέλλα Μιχαηλίδου) υπογράφουν τρία πρωτότυπα θεατρικά κείμενα, ενώ τρία κορυφαία έργα του ψυχολογικού και κοινωνικού θεάτρου (Τενεσί Ουίλιαμς, Μπράιαν Φριλ, Μάρτιν Κριμπλ) συμπληρώνουν τη φετινή παραγωγή.
«Παρά το αβέβαιον μέλλον για τις επιχορηγήσεις της περσινής αλλά και της τρέχουσας θεατρικής περιόδου, ο θίασος θα προχωρήσει στην υλοποίηση του προγραμματισμού του, θεωρώντας αυτονόητο ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Πολιτείας», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θιάσου Νικηφόρος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το ρεπερτόριο. Στο θέατρο Αμαλία παρουσιάζονται ήδη ο «Γυάλινος κόσμος» (σκην. Νίκου Χουρμουζιάδη) και το «Ονειρο του Ρο» της Στέλλας Μιχαηλίδου. Και θα ακολουθήσουν το δράμα του Φρίελ «Μόλλυ Σουήνυ» (σκην. Ν. Χουρμουζιάδη), η «Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο» του Σάκη Σερέφα (σκην. Κορ. Χαρίτου), το καινούργιο έργο του Ακη Δήμου «Το βράδυ τρώμε στης Ιοκάστης» (σκην. Γ. Μόσχου) και το έργο του σύγχρονου Βρετανού συγγραφέα Μάρτιν Κριμπ «Στην εξοχή» (σκην. Γλ. Καλαϊτζή).
Ο Μάιος θα αφιερωθεί σ’ έναν κύκλο παραστάσεων που έχει τον γενικό τίτλο «Νέες ομάδες - νέα πρόσωπα». Την έναρξη κάνει η Δήμητρα Χουμέτη, με το έργο του Στήβεν Μπέρκοφ «Η κρυφή ζωή της Οφηλίας», η ομάδα σύγχρονου χορού «Αδράστεια» με το «Παιχνίδι του χρόνου», ενώ η εταιρεία θεάτρου «Χώρος» θα παρουσιάσει τον «Απόκοπο» του Μπεργαδή και η ομάδα «Κανιγκούντα» τη «Βοσκοπούλα», αγνώστου ποιητή.
ΤΥΠΟΣ: Πολλά έργα... κόντρα στα προβλήματα (Ριζοσπάστης),

No comments: