Monday, November 5, 2007

ANTHONY SHAFFER


Anthony Shaffer (center) on location during filming of The Wicker Man.
Ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας, πεζογράφος και σεναριογράφος Άντονι Σάφερ [Anthony Shaffer], γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1926 και πέθανε στις 6 Νοεμβρίου 2001. Ήταν δίδυμος αδελφός του Peter Shaffer.

Έγραψε ένα έργο, το Sleuth [=Σλουθ, 1970] που παίχτηκε παντού με επιτυχία και γι’ αυτό τον μνημονεύω. Το έργο αυτό που κέρδισε το Βραβείο Τόνι για το 1970, παίχτηκε για περισσότερες από 2.300 παραστάσεις στο West End του Λονδίνου και περίπου 2.000 παραστάσεις στο Μπροντγουέι. Κέρδισε το Βραβείο Τόνι, ως το καλύτερο έργο του 1970. Δυο χρόνια αργότερα, διασκευάστηκε και για τον κινηματογράφο, και ο σκηνοθέτης Τζόζεφ Μάνκιεβιτς [Joseph Mankiewicz] το έκανε ταινία με τον Michael Caine, στο ρόλο του νεότερου άνδρα, του Μίλον Τιντλ, και τον Sir Laurence Olivier, στο ρόλο του μηχανορράφου Άντριου Γουάικ. Ο Ολίβιε κέρδισε το βραβείο των Κινηματογραφικών Κριτικών της Νέας Υόρκης, και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Είναι ένα αστυνομικό θρίλερ, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι το παιχνίδι δυο ανθρώπων που αγωνίζονται με καταπληκτική τάξη να δώσουν διέξοδο στο κενό και τη μοναξιά τους… Το Σλουθ παίχτηκε και στην Ελλάδα το 1971, στο θέατρο Διονύσια, σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Μάρσα Τέιλορ, σκηνικά Καρλ Τομς, και πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Χορν και τον Αλέκο Αλεξανδράκη.
Άλλα έργα του Anthony Shaffer: The Savage Parade [=Η άγρια παρέλαση, 1963), Murderer [=Δολοφόνος, 1975), Widow's Weeds [= 1977), Whodunnit [με τον τίτλο The Case of the Oily Levantine, ανέβηκε στη σκηνή το 1977). Ο Σάφερ έγραψε και σενάρια για έργα της Agatha Christie που γυρίστηκαν ταινίες: Murder on the Orient Express [Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές], Death on the Nile [=Θάνατος στο Νείλο), Evil Under the Sun [=Κακό κάτω από τον ήλιο, 1982), Appointment With Death [= Συνάντηση με το θάνατο, 1988).

Στη φωτογραφία αριστερά, ο Anthony Shaffer όταν νυμφεύθηκε την Diane Cilento.

No comments: