Thursday, November 22, 2007

ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΑΣ

Ο Τάκης Χρυσικάκος
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει Παρασκευή 23, Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στον Πολυχώρο του στο Νέο Κόσμο, την παράσταση «Το Μοιρολόγι της Φώκιας» με τους: Τάκη Χρυσικάκο και Μαρία Κόμη-Παπαγιαννάκη.

Η παράσταση αναφέρεται στα τρία διηγήματα του Παπαδιαμάντη: «Μοιρολόγι της Φώκιας»(1908), «Έρως ήρως» (1896) και «Άνθος του γιαλού». Το πρώτο αναφέρεται στην απώλεια και τα άλλα δύο στους ανεκπλήρωτους έρωτες. Πρόκειται για δραματοποιημένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη εμπνευσμένα από τον γενέθλιο τόπο του, τη Σκιάθο. Τα διηγήματα είναι περιγραφικά, φυσιολατρικά, με έντονο χρωματισμό στα εκφραστικά μέσα, υποταγμένα σε κανόνες και σχέδιο. Οι διάλογοι και οι συγκρούσεις των προσώπων ενσαρκώνονται από τον Τάκη Χρυσικάκο, ο οποίος αποδίδει το ιδίωμα του Παπαδιαμάντη, σύνθεση καθαρεύουσας, εκκλησιαστικής γλώσσας και νησιώτικης ντοπιολαλιάς.

Συντελεστές: Θεατρική προσαρμογή Ερρίκος Μπελιές, σκηνοθεσία Μάνια Παπαδημητρίου, εικαστική παρέμβαση - κοστούμια Νίκος Πετρόπουλος, μουσική επιμέλεια Λάμπρος Λιάβας, φωτισμοί Δήμος Αβδελιώτης, χορογραφία Νατάσα Ζούκα.

No comments: