Tuesday, May 1, 2007

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου λέγεται ότι αποτελεί την πιο σημαντική ευρωπαϊκή τιμητική διάκριση για έναν καλλιτέχνη του θεάτρου. Η περσινή διοργάνωση –η οποία φιλοξενήθηκε από τον Δήμο και το Teatro Stabile του Τορίνο– θεωρήθηκε επιτυχημένη, χάρη και στην παρουσία και τις ομιλίες του Χάρολντ Πίντερ, νικητή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου.
Κατά το παρελθόν, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου έχει απονεμηθεί στους: Αριάν Μνουσκίν και Θέατρο του Ήλιου, Πήτερ Μπρουκ, Τζιόρτζιο Στρέλερ, Χάινερ Μύλλερ, Ρόμπερτ Γουίλσον, Λούκα Ρονκόνι, Πίνα Μπάους, Λεβ Ντόντιν, Μισέλ Πικολί και Χάροντ Πίντερ.
Η φετινή διοργάνωση χρηματοδοτείται από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις φέτος οργανώθηκαν σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που φιλοξένησε τις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου στους χώρους του. Φέτος είχαν επιλεγεί για βράβευση "εξ ημισείας" δυο σκηνοθέτες, ο Γερμανός Πέτερ Ζάντεκ και ο Καναδός Ρομπέρ Λεπάζ.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου θεσπίστηκε το 1986 ως πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναγνωρίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ως «οργάνωση ευρωπαϊκού πολιτισμικού ενδιαφέροντος». Η Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Θεατρική Σύμβαση είναι οργανισμοί που συνεργάζονται και υποστηρίζουν τον θεσμό∙ συνεργάζονται επίσης η Διεθνής Ένωση Κριτικών Θεάτρου, το Διεθνές Ινστιτούτο Μεσογειακού Θεάτρου και το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της ΟΥΝΕΣΚΟ. [Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και την ελληνική συμμετοχή στην κριτική επιτροπή, στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ].
Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όμορφα κι ωραία. Ο Πέτερ Ζάντεκ δεν μπόρεσε να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, διότι ένας από τους ηθοποιούς του θιάσου του είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας και έπρεπε να το αντικαταστήσει. Ετσι, έχασε τόσο το βραβείο, το οποίο βάσει του καταστατικού απαιτεί αυτοπρόσωπη παρουσία, όσο και τις 30.000 ευρώ που το συνοδεύουν και έτσι παραμένουν στο ταμείο της διοργάνωσης. Ο δεύτερος βραβευμένος Καναδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ρόμπερτ Λεπάζ, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, έδωσε ένα σεμινάριο σε τρία μέρη και δεν έχασε την ευκαιρία, ανάμεσα στα άλλα, να αναφερθεί και στην «ανεξαρτησία» του Κεμπέκ.
Απονεμήθηκε επίσης το βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» στον Αλβις Χερμάνις, σκηνοθέτη και συγγραφέα από τη Λετονία, και στην Μπιλιάνα Σμπριλιάνοβα, επίσης σκηνοθέτη και συγγραφέα από τη Σερβία.

No comments: