Wednesday, March 14, 2007

Ο Ηλίθιος στην Πειραματική Σκηνή


Ανεβαίνει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Θέατρο Από Μηχανής) ο "Ηλίθιος" του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. «Για να μεταφέρεις αυτό το ογκώδες μυθιστόρημα στο θέατρο, ακολουθείς μια έντιμη τακτική, ώστε να μην αποκρύπτεται η μυθιστορηματική προέλευση. Άλλωστε, πέρα από τα διαλογικά κομμάτια, ένα μέρος του κειμένου είναι αφήγηση απ' όλους τους ηθοποιούς. Ο Ντοστογιέφσκι δεν είναι ο γνήσιος μυθιστοριογράφος. Πολυδιάστατος, πολυφωνικός, με σκέψη θεατρική, γράφει με τρόπο ζηλευτό...», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Στάθης Λιβαθινός.
Η μετάφραση είναι του Αρη Αλεξάνδρου, ενώ τη δραματουργική επεξεργασία έκανε ο Σάββας Κυριακίδης και με τη συμβολή όλων των ηθοποιών της παράστασης. Σκηνικά - κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική Θοδωρής Αμπαζής, κινησιολογία Σεσίλ Μικρούτσικου, φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου. Στη διανομή: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βασίλης Ανδρέου, Στάθης Γράψας, Πέτρος Γιωρκάτζης Δημήτρης Ημελλος, Στέλιος Ιακωβίδης, Νίκος Καρδώνης, Μαρία Κίτσου Δέσποινα Κούρτη, Κανελλίνα Μενούτη, Δημήτρης Μοθωναίος Δημήτρης Μυλωνάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Παπανικολάου, Ελένη Ρουσσινού, Μαρία Σαββίδου, Στράτος Σωπύλης, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Σοφία Τσινάρη.
«Ο Ηλίθιος» θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη. Το Α΄ μέρος με τίτλο «Η γη της επαγγελίας» έχει πρεμιέρα στις 18 Μαρτίου. Το Β΄ μέρος «Ο φτωχός ιππότης» θα παρουσιάζεται από τις 28 Μαρτίου. Τις Κυριακές η παράσταση θα παρουσιάζεται ενιαία.

3 comments:

Ανεμώσα said...

Μπορείς να αναφέρεις μέρες και ώρες της παράστασης ; Δεν το έχω βρει ακόμα κάπου να το αναφέρει. Ευχαριστώ.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Για την εβδομάδα που έρχεται το πρόγραμμα έχει ως εξής: Τρίτη 8.30, Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο 6.30 και Κυριακή 6. Μετά τα ξαναλέμε... Ελπίζω να καταφέρεις να βρεις εισιτήριο. Γεια χαρά

Ανεμώσα said...

Θα προσπαθήσω να προμηθευτώ έγκαιρα μιάς και υπάρχει πιθανότητα μεγάλης προσέλευσης.