Sunday, March 11, 2007

Ο (και δικός μας) Χάρολντ Πίντερ

Πανταχού παρών ο Πίντερ στη Βρετανία! Στην Καθημερινή (11.3.2007) βρήκαμε κι αυτό το άρθρο του Michael Billington (The Guardian, 1.3.2007):
Ο Χάρολντ Πίντερ βρίσκεται παντού τώρα τελευταία. Το τελευταίο θεατρικό του έργο («Celebration») προβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το κανάλι More4 μαζί με ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ 75 λεπτών. Ο Χάρι Μπάρτον ανέβασε τον «Βουβό σερβιτόρο» με φοβερή επιτυχία στο Trafalgar Studios, ενώ ετοιμάζονται νέες παραγωγές των έργων «Ο επιστάτης», «Προδοσία», «Παλιοί καιροί» και «Το θερμοκήπιο». Το τελευταίο, γραμμένο το 1958, φαίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο: Aναφέρεται στη φυλάκιση από κρατικές αρχές ανθρώπων που χαρακτηρίζονται «κοινωνικά ανατρεπτικοί».
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Κένεθ Μπράνα γυρίζει ένα «ριμέικ» της εξαιρετικής κινηματογραφικής διασκευής που έκανε ο Πίντερ στο έργο του Ανταμ Σάφερ «Σλουθ», με πρωταγωνιστές τον Μάικλ Κέιν και τον Τζουντ Λόου, ενώ ο ίδιος ο Πίντερ θα ερμηνεύσει τον Μαξ στη ραδιοφωνική εκδοχή του «Γυρισμού», στο Radio 3. Από τη δεκαετία του ’60, ποτέ δεν ήταν τόσο της μόδας ο Πίντερ...

No comments: