Sunday, March 11, 2007

The Lady from Dubuque του Έντουαρντ Άλμπι


Ενδιαφέροντα και τα παρακάτω που αφορούν στον Albee για όσους παρακολουθούν το αμερικανικό και το αγγλικό θέατρο, τα οποία αλίευσα από την εφημερίδα The Guardian (10.3.2007). Ένα "κομμάτι", γραμμένο από την Carol Rocamora, η οποία κάνει και μια σχετική συζήτηση με τον Albee.
Όταν ο σκηνοθέτης Anthony Page είδε μια παράσταση του έργου The Lady from Dubuque το 1980, έγραψε αμέσως μια επιστολή στο συγγραφέα του έργου, τον Αμερικανό Edward Albee. «Βγήκα συγκινημένος, όπως συμβαίνει σπάνια στο θέατρο», έγραψε ο Page. Ο θεατρικός συγγραφέας απάντησε: «Τι κρίμα δεν είσαστε κριτικός για τους New York Times».
Πράγματι, η παραγωγή του έργου στη Νέα Υόρκη, με πρωταγωνίστρια την τρομερή Irene Worth που σκηνοθέτησε ο Alan Schneider, είχε άδοξο τέλος, αφού δόθηκαν μόνο 12 παραστάσεις. «Δεν έφταιγε η παραγωγή - αυτή ήταν θαυμάσια», υπενθυμίζει ο Albee. «Ήταν το τρίτο έργο στη Νέα Υόρκη σχετικό με το θάνατο. Υποθέτω ότι οι κριτικοί δεν ήθελαν ένα ακόμη σκληρό έργο για το θέμα....».
Εκτός από μια παραγωγή της Hartford Stage Company στο Κοννέκτικατ μερικούς μήνες αργότερα (συν μερικές επόμενες ευρωπαϊκές παραγωγές), το έργο έμεινε ξεχασμένο για δεκαετίες. Μπορεί να είχε ξεχαστεί για σχεδόν 30 χρόνια, αλλά το έργο θα κάνει μια υψηλού προφίλ επιστροφή αυτό το μήνα στη βρετανική πρεμιέρα της, με πρωταγωνίστρια την Maggie Smith υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση (επιτέλους) του Page.
Η αναμονή αξίζει, σύμφωνα με το David Esbjornson, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Seattle Repertory Company· προσφάτως είχε προηγηθεί μια παραγωγή του έργου στο θέατρό του στην Ουάσιγκτον. Ο Esbjornson είχε παρακολουθήσει ένα εργαστηριακό ανέβασμα του έργου που σκηνοθετήθηκε από τον Tony Kushner ενώ ήταν και οι δύο σπουδαστές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του '80. «Κόλλησε ζωντανά στο μυαλό μου για πολύ», θυμάται.
Επιπλέον ο Page, που έχει σκηνοθετήσει τις παραγωγές άλλων πέντε έργων του Albee στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, δεν ξέχασε ποτέ την Lady και την επιθυμία του να την σκηνοθετήσει, και έθεσε το έργο υπόψη της Maggie Smith, την οποία είχε σκηνοθετήσει στο Τρεις Ψηλές Γυναίκες [Three Tall Women] στο θέατρο Wyndhams το 1994 και στο Μια Λεπτή Ισορροπία στο Haymarket το 1997 - και τα δύο έργα του Albee. «Ο Albee είναι γίγαντας στο αμερικανικό θέατρο», εξηγεί ο Page. «Τα έργα είναι διαχρονικά. Τα γεγονότα δεν τοποθετούνται σε μια περίοδο». Το έργο The Lady from Dubuque κάνει πρεμιέρα στο Haymarket Theatre, στο Λονδίνο, στις 20 Μαρτίου.

No comments: