Monday, March 27, 2017

Ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις, όπου είσαι | Παρουσιάσεις εργαστηρίων Β’ περιόδου


Τετάρτη 5 Απριλίου 2017
Ώρες έναρξης: 14:00 & 17:00
Είσοδος ελεύθερη 
Την Τετάρτη 5 Απριλίου σας προσκαλούμε στην τελική παρουσίαση των εργαστηρίων για το σύγχρονο θέατρο στην πράξη για τη Β’ περίοδο (Ιανουάριος – Απρίλιος 2017) στο BIOS.

Ο Θέμελης Γλυνάτσης και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, παρέδωσαν ένα τρίμηνο κύκλο εργαστηρίων πάνω στη μέθοδό τους σε σχέση με τη λειτουργία του ηθοποιού στη σύγχρονη θεατρική πράξη, και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς δημιουργώντας μια μικρή παράσταση.
Τα εργαστήρια Ό,τι μπορείς με ό,τι έχεις, όπου είσαι είναι μία διοργάνωση του BIOS.
Υπεύθυνος εργαστηρίων: Κώστας Κουτσολέλος
Αναλυτικά το πρόγραμμα των παρουσιάσεων:

Πρόδρομος Τσινικόρης,  Do you love me?
Ώρα έναρξης: 14:00

Με άξονα κομβικές σκηνές από έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (Άμλετ, Με το ίδιο μέτρο, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας και Όπως σας αρέσει)  ο σκηνοθέτης Πρόδρομος Τσινικόρης παρέδωσε ένα εργαστήριο σκηνοθεσίας θεατρικού ντοκιμαντέρ, διάρκειας τριών μηνών.
Τι ακριβώς είναι το «θέατρο ντοκιμαντέρ»; Ποιά μεθοδολογία ακολουθείται κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των παραστάσεων;  Πως μπορούν να ερμηνευτούν τα έργα του Σαίξπηρ και να συνδυαστούν με μια πραγματικότητα, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις και ο έρωτας περνούν κρίση;
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν, μέσα από ένα πρόγραμμα εβδομαδιαίων  προβών να αναπτύξουν την ιδέα τους με στόχο την παρουσίαση μιας σκηνοθετικής σπουδής στο τέλος του εργαστηρίου.
Συμμετέχουν:  Στέλλα Αυγουστίδου, Μαρκέλλα Δεμερτζή, Κατερίνα Δημάτη, Μαρία Κουλούρη, Τρύφων Μπάρκας, Όλγα Μπρούμα, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Θάλεια Παπακώστα, Σοφία Πριοβόλου, Δανάη Σπηλιώτη, Δήμητρα Τάμπαση, Ελεάννα Φινοκαλιώτη

Θέμελης Γλυνάτσης, Παράσταση και αδράνεια: το Λαχταρώ της Σάρα Κέιν
Ώρα έναρξης: 17:00
Το Λαχταρώ της Σάρα Κέιν, ένα από τα πιο ελλειπτικά και συγχρόνως συγκινητικά κείμενα της σύγχρονης δραματουργίας, φέρει τον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό ενώπιον μιας δύσκολης συνθήκης: το έργο δεν έχει καμία οδηγία, καμία πυξίδα, καμία κατευθυντήριο για το πώς πρέπει να ανεβάζεται.  Επί της ουσίας, η Κέιν μας προσφέρει ένα κείμενο που συλλαμβάνει με δεξιοτεχνικό τρόπο μια αίσθηση αδράνειας, την επαναληπτικότητα δηλαδή μιας κίνησης, ενός γεγονότος, που έχει πλέον τελειώσει. Με άλλα λόγια, αυτό που καλούμαστε να αναπαραστήσουμε στη σκηνή είναι ο απόηχος μιας δράσης, ενός τόπου, μιας συνθήκης. Έχοντας αυτό το αξίωμα σαν βασικό πυρήνα, το σεμινάριο αυτό είχε σαν στόχο την πρακτική και θεωρητική εξερεύνηση του έργου της Κέιν, τον πειραματισμό με μη-συμβατικές θεατρικές τεχνικές, και την αναζήτηση μεθόδων όπου το κείμενο αυτό μπορεί να γίνει παράσταση.
Συμμετέχουν: Ασημάκης Αλεξίου, Μαρία Βουτσινά, Μαρία Λεγάκη, Δήμητρα Λημνιού, Κατερίνα Λιάγκου, Ισαβέλλα Μαργάρα, Πέτρος Μπένος, Δάφνη Σκρουμπέλου, Μαρίνα Σωκράτη, Ειρήνη Τζαβάρα, Θανάσης Τσεκούρας, Ελεάννα Φινοκαλιώτη

No comments: