Monday, March 27, 2017

Λήξη παραστάσεων του έργου «Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας» στις 3 Απριλίου!


Η θεατρική σαιζόν φτάνει στο τέλος της και η παράσταση «Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας» μετράει μόλις 2 ακόμα Δευτέρες για την ολοκλήρωσή της. Πρόκειται για το θεατρικό έργο της Έρσης Νιαώτη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Στέλλας Κρούσκα. Μία παράσταση που προσέγγισε με τόλμη το φλέγον ζήτημα των διατροφικών διαταραχών, πλαισιώνοντάς το με μία σειρά συζητήσεων γύρω από αυτό, που το κοινό υποδέχτηκε με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή.

Κάθε Δευτέρα, μετά το τέλος της παράστασης, προσκεκλημένος στο Studio Μαυρομιχάλη ήταν κάποιος επαγγελματίας του χώρου, για να συζητήσει με το κοινό και τους συντελεστές τα ζητήματα που προκύπτουν από το έργο και να τα προσεγγίσουν από ποικίλες πλευρές: διατροφή, ψυχολογία, πρότυπα, τρόποι αντιμετώπισης.
Κατά τη διάρκεια της σαιζόν, καλεσμένοι για τη συζήτηση με το κοινό ήταν η Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταρραχών Μαρία Τσιάκα, οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι, η εξειδικευμένη διαιτολόγος Ειρήνη Λυκουρέση, ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής Φραγκίσκος Γονιδάκης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ελευθερία Βάρσου, η σχεδιάστρια μόδας Ορσαλία Παρθένη, η συντάκτρια υγείας Ελένη Δασκαλάκη, η ψυχολόγος Χρυσούλα Σταύρου, η ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Κούντζα (ΚΗ ΑΝΑΣΑ), ο Ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής Λάμπρος Γιώτης με τον ηθοποιό Νίκο Νίκα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Παταργιά με τον ηθοποιό Αντώνη Λουδάρο, ο Σύλλογος «Επιστρέφω»- φίλων πασχόντων από διαταραχή πρόσληψης τροφής, ο κλινικός ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Μπέγιογλου, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νάντια Μπεργιαννάκη, η δραματοθεραπεύτρια Μαρία Σούμπερτ, ο ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής Στέλιος Κρασανάκης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μυρτώ Πιταούλη, ο διατολόγος-διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου, η αθλητική ψυχολόγος Αγγελική Δούκα, ο κλινικός ψυχολόγος και ψυχολόγος στο ΚΗ Ανάσα Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπευτής NDI Γιώργος Κράλλης, οι εκπαιδευτές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) Δρ. Μαργαρίτα Αγγελική Σχινά, Ευάγγελος Ζουμπανέας και Ιωάννα Κοντελέ και η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt  (H.A.G.T.) Εξαρμενία Παππά.
Τη Δευτέρα που ακολουθεί, καλεσμένη θα είναι και πάλι η Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταρραχών Μαρία Τσιάκα, λόγω της μεγάλης επιτυχίας της πρώτης συζήτησης που εγκαινίασε τη σαιζόν.

Το έργο
Μια γυναίκα αποφασίζει να μιλήσει για το πρόβλημα που την βασανίζει. Νευρική ανορεξία και Βουλιμία. Οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Η προσπάθεια να είναι κανείς φυσιολογικός.
Και μπουκάλια νερό, γιατί το νερό βοηθάει.
Η ζωή ενός ανθρώπου που τρώει μόνο τρία φυστίκια.
Και ενός ανθρώπου που τρώει έξι πίτσες.
Του ίδιου ανθρώπου.
Κρυμμένα τσιπς σε τσάντες,νερό και φυστικοβούτυρο στα μαλλιά.
Ανορεξία, βουλιμία, χιούμορ, σαρκασμος και ένας πορτοκαλής γάτος.
Μία γυναίκα-κορίτσι επιτέλους μιλάει.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πρόβλημα συναισθηματικό και σωματικό. Συσχετίζονται με έμμονες ιδέες για το φαγητό, το βάρος και το σχήμα του σώματος. Έχουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και εμποδίζουν αυτούς που πάσχουν να έχουν μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Προκαλούν σοβαρές βλάβες στη σωματική υγεία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.
Στην εποχή της παντοκρατορίας της εικόνας, οι διατροφικές διαταραχές απασχολούν ολοένα και περισσότερο κόσμο. Ένας δυνατός και θαρραλέος μονόλογος για ένα πρόβλημα που παρά την έκτασή του παραμένει  ταμπού.

No comments: