Monday, July 20, 2015

Σκύρος: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Ρούπερτ Μπρουκ

Στο Θέατρο του Μουσείου Φαλτάιτς
Σκύρος: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Ρούπερτ Μπρουκ
Οι συντελεστές της παράστασης «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα»
Η συμπλήρωση ενός αιώνα από τον θάνατο και ενταφιασμό του ποιητή στο νησί λειτουργεί ως αφορμή μνήμης και αναψηλάφησης της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του, αναφέρει ο Δήμος Σκύρου. Μέσα από δύο διαφορετικές παραστάσεις, τις οποίες επιμελούνται γνωστά ονόματα της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής, επιδιώκεται να αποτεθεί ένα φόρος τιμής και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στους θεατές να κάνουν ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι σε εκείνα τα χρόνια μέσα από ένα σύγχρονο κάτοπτρο.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο του Μουσείου Φαλτάιτς, δίπλα στην πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, γνωστή και ως πλατεία Μπρουκ, όπου το 1931 τοποθετήθηκε το ορειχάλκινο άγαλμα του ποιητή, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρο.

Κόστος εισιτηρίου: 6 ευρώ.

«Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα»

(28 Ιουλίου, ώρα 21:00)

Η παράσταση «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα» είναι παραγγελία του Δήμου Σκύρου, εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Ρούπερτ Μπρουκ. Το κείμενο υπογράφει ο συγγραφέας και σεναριογράφος Γιάννης Σκαραγκάς και τη σκηνοθεσία η Λίνα Ζαρκαδούλα. Η μουσική σύνθεση και διεύθυνση ανήκει στον Θεόδωρο Λεμπέση. Πρωταγωνιστούν η Παναγιώτα Βλαντή και ο Χριστόδουλος Στυλιανού.

Πρόκειται για μια ιστορία αναζήτησης του προορισμού στην ποίηση, στον έρωτα και τη σκληρή πραγματικότητα της ιστορίας. Μια σειρά από ιστορικά και φανταστικά πρόσωπα καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία από τη σχέση τους με τον ποιητή, εραστή, φίλο, γιο και στρατιώτη Μπρουκ. Μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη διήγηση έρχονται αντιμέτωπα με την ίδια αγωνία της ζωής όλων μας: τι αφήνουν πίσω τους οι άνθρωποι που αγαπήσαμε, ποια είναι η ουσία του ηρωισμού σε έναν κόσμο που διαλύεται, ποιο είναι το νόημα της ποίησης και της ερωτικής μνήμης απέναντι στη βία του πολέμου;

Η παράσταση συνδυάζει την πρόζα με την ορχηστρική μουσική και την όπερα, σε μια ονειρική και πρωτότυπη καταγραφή της ταραγμένης περιόδου του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο στόχος των συντελεστών ήταν μια ατμοσφαιρική αποτύπωση όχι μόνο του παρελθόντος αλλά και ενός κοινού ανθρωπιστικού ονείρου, της ανάγκης μας για συνύπαρξη, για αλήθεια και νόημα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα
Θεατρικό κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς
Μουσική Σύνθεση/Διεύθυνση: Θεόδωρος Γ. Λεμπέσης
Παίζουν: Παναγιώτα Βλαντή, Χριστόδουλος Στυλιανού, Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μεσόφωνος)
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός Σκηνικά- Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τζίνα Ηλιοπούλου
Συνοδεύει Ορχήστρα Δωματίου

Η μουσική γεωγραφία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο
(29 Ιουλίου, ώρα 21:00)

Υψίφωνος: Βασιλική Καραγιάννη
Aφηγητής: Βαγγέλης Κρανιώτης
Ποιητικά Κείμενα: Γιάννης Φίλιας
Διευθύνει ο Θεόδωρος Γ. Λεμπέσης
Συνοδεύει Ορχήστρα Δωματίου

Μια πρωτότυπη συναυλία που θα παρουσιάσει, με τη βοήθεια αφηγητή, μουσικά έργα από όλη την Ευρώπη που σχετίζονται με τον ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ μέσα από μία καλλιτεχνική, χρονολογική αλλά και ιστορική προσέγγιση. Μουσικά έργα που λειτουργούν-συνυπάρχουν δίπλα στην καλλιτεχνική πορεία του.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με το έργο του Φ.Σ. Κέλι (1881-1916), την «Ελεγεία στη μνήμη του Ρούπερτ Μπρουκ». Ο Κέλι ήταν συνθέτης, συστρατιώτης και συνταξιδιώτης του Μπρουκ προς την Καλλίπολη και από αυτούς που μετέφεραν τη σωρό του για να ταφεί στο νησί. Η Ελεγεία ξεκίνησε να γράφεται στο πλοίο όπου ο ποιητής άφησε την τελευταία του πνοή, στα ανοιχτά της Σκύρου.

Εν συνεχεία θα ακουστούν διάσημα μουσικά έργα γραμμένα λίγο πριν την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και κατά την περίοδο της Μπελ Επόκ, με κύριο εκφραστή τον ιταλό συνθέτη Πάολο Τόστι (1846-1916). Σε τρίτη φάση το κοινό θα εισέλθει στα εμπόλεμα χρόνια και θα ταξιδέψει σε ένα πολυεθνικό χάρτη μέσα από μουσικές συνθέσεις της εποχής, όπως η γερμανική οπερέτα «Εύθυμη Χήρα» του Φραντς Λέχαρ, η «Pavana» και το «Menuet» του Ραβέλ, το «Vocalise» του Ραχμάνινοφ, καθώς και τις ελληνικές συνθέσεις «Μαγιοβότανα», «Το Τραγούδι της Σμύρνης», «Ψηλά στο μέτωπο» (από τη γνωστή οπερέτα «Ο Βαπτιστικός») των Μανώλη Καλομοίρη, Διονυσίου Λαυράγκα και Θεόφραστου Σακελλαρίδη αντίστοιχα. Η συναυλία θα κλείσει υπό τους ήχους του Γερμανού Κουρτ Βάιλ και του τραγουδιού του «Und was bekam des soldaten weib».

«Ένας Άγγλος ποιητής σε μια γωνιά του Αιγαίου»

Να σημειωθεί πως μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου συνεχίζεται στο δημοτικό σχολείο Σκύρου η οπτικοακουστική έκθεση «Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο: ένας Άγγλος ποιητής σε μια γωνιά του Αιγαίου», που διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον βρετανό πρέσβη στην Αθήνα Τζων Κίττμερ στις 23 Απριλίου, ανήμερα της επετείου του θανάτου του ποιητή.

No comments: