Saturday, July 25, 2015

«Βερενίκη» σε δεκαπεντασύλλαβο

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΡΑΚΙΝΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΟΥ

Η «μεγαλειώδης θλίψη», αιτία ευχαρίστησης για τον θεατή του Ρακίνα, βρίσκεται συμπυκνωμένη στην πλέον λιτή τραγωδία του, τη «Βερενίκη» (1670), που ανατέμνει το αδύνατο του έρωτα.

«Βερενίκη» σε δεκαπεντασύλλαβο
Οταν ο Τίτος έρχεται στη Ρώμη, για να αναλάβει την εξουσία, τον συνοδεύει η Βερενίκη, βασίλισσα της Παλαιστίνης, με την προοπτική του γάμου τους, μετά από μακρόχρονο έρωτα. Η Σύγκλητος αντιτίθεται.
Οι ελπίδες του ερωτευμένου με τη Βερενίκη βασιλιά Αντίοχου αναπτερώνονται. Τραγωδία δωματίου, ψιθύρων και ανεκπλήρωτων παθών, δομείται σε δεκαπεντασύλλαβο από τον Στρατή Πασχάλη και ενορχηστρώνεται από τον συστηματικό εκσκαφέα του ρυθμού των λέξεων και των σιωπών, αιρετικό στη σκηνική εικόνα, Θέμελη Γλυνάτση με τη Μαρία Ναυπλιώτου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η παράσταση της εταιρείας θεάτρου «Dot» παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 και απόψε (χθες πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα).

Η «Βερενίκη» είναι ένα έργο απλό, σχεδόν χωρίς δράση.
Τρεις άνθρωποι, παγιδευμένοι σε μια σχέση ερωτικού τριγώνου, βρίσκονται στα πρόθυρα μιας αλλαγής που απαιτεί να παραμερίσουν τα αισθήματά τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, και να χωριστούν. Αυτή η απαίτηση προκαλεί οδυνηρές και περίπλοκες συγκρούσεις...
Πρωταγωνιστούν: Μ. Ναυπλιώτου, Ν. Κοψιδάς, Ιερ. Καλετσάνος, Αλ. Ντεληθέου, Σ. Τσακομίδης κ.ά. Συμμετέχουν η μεσόφωνος Αν. Κότσαλη και ο τενόρος Χρ. Κεχρής.

No comments: