Thursday, July 23, 2015

Ο «Ιούλιος Καίσαρ» στον 21ο αιώνα

  • 44 π.Χ. Η Ρώμη είναι σε αναβρασμό. Το «αβγό του φιδιού» επωάζεται και εκκολάπτεται στη Σύγκλητο. Αλλεπάλληλες συνωμοσίες, δολοφονίες, βία και διαπλοκή. Και στο παρασκήνιο ένας λαός που έχει μετασχηματιστεί σε όχλο, χειραγωγούμενος από δημαγωγούς πολιτικούς.
Στην παράσταση «Ιούλιος Καίσαρ» πρωταγωνιστούν οι Γ. Στάνκογλου, Γ. Γάλλος, Δ. Ημελλος, Αλ. Λογοθέτης, Κ. Μπερικόπουλος, Μ. Παπαδοπούλου, Χρ. Σαπουντζής
Στην παράσταση «Ιούλιος Καίσαρ» πρωταγωνιστούν οι Γ. Στάνκογλου, Γ. Γάλλος, Δ. Ημελλος, Αλ. Λογοθέτης, Κ. Μπερικόπουλος, Μ. Παπαδοπούλου, Χρ. Σαπουντζής

Η ρωμαϊκή Σύγκλητος καλωσορίζει τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος επιστρέφει θριαμβευτής από την εκστρατεία στη Γαλατία. Ο λαός πανηγυρίζει, τον καλωσορίζει και προετοιμάζεται για τη στέψη του ως βασιλιά. Την ίδια στιγμή, ο Κάσσιος, ως μέλος της Γερουσίας, προσπαθεί να πείσει τον Βρούτο ότι εφόσον οι υποστηρικτές του Καίσαρα έχουν αυξηθεί υπερβολικά πρέπει να δολοφονηθεί?

Ο γνωστός Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις προσεγγίζει τον «Ιούλιο Καίσαρα» με φόντο το ηθικό κενό, αλλά και την «κουλτούρα του φόβου» που ενδημούν στον σύγχρονο δυτικό κόσμο του 21ου αιώνα. Μέσα από τον σαρκασμό των πολιτικών μεθοδεύσεων αναστοχάζεται πάνω στα ζητήματα εξουσίας, αλλά και επίλυσης των συγκρούσεων που τέθηκαν από τον μεγάλο ελισαβετιανό δραματουργό. Οι παραστάσεις της σαιξπηρικής τραγωδίας θα δοθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, στην Πειραιώς 260.
«This is a men's world. Αυτή η φράση του Τζέιμς Μπράουν περιγράφει με ακρίβεια τον κόσμο της πολιτικής. Και ο Ιούλιος Καίσαρας είναι ένα εντελώς πολιτικό θεατρικό έργο» τονίζει ο Χρήστος Σαπουντζής, ο οποίος υποδύεται έναν από τους συνωμότες του Καίσαρα, τον Κάσκα. Ο Καίσαρας έχοντας φτάσει στο απόγειο της πολιτικής του καριέρας, αγαπητός απ' τους πολίτες, τους στρατιώτες, νικητής πάντα, έχει μεγαλώσει την αυτοκρατορία όσο ποτέ, δεν αρκείται σε αυτό.
«Η μεγαλομανία του τον έχει τυφλώσει και στον καθρέφτη του αρχίζει να βλέπει τη θεϊκή του υπόσταση. Θέλει το στέμμα. Να κηρυχθεί βασιλιάς - αυτοκράτορας και η σύγκλητος συμμορφώνεται και είναι έτοιμη να το κάνει» προσθέτει ο ίδιος.
«Οι πιο κοντινοί του άνθρωποι, οι ευνοημένοι από αυτόν, ξεκινούν μια συνωμοσία για τη δολοφονία του, ορμώμενοι από ένστικτα σκοτεινά, ταπεινά κι ελεεινά, όπως η ζήλια, ο φθόνος, το μίσος, το προσωπικό συμφέρον. Καλύπτοντας τη μικρότητά τους με την προβιά του ιδεαλισμού! Ενός ιδεαλισμού που εξαφανίζει τις όποιες ενοχές τους».
Προβολές στο σήμερα; «Ο,τι συνέβη τώρα με μας. Ο,τι συμβαίνει πάντα. Στο όνομα μιας ιδέας, όπως η σωτηρία μιας χώρας, όλοι ντόπιοι και ξένοι πολιτικοί, φορώντας την προβιά της σωτηρίας και κρατώντας στα χέρια τους τη βίβλο των ανώτερων μαθηματικών, κρύβουν την πραγματική αλήθεια τους. Οτι ο ένας και μοναδικός θεός που προσκυνάνε, είναι η ζαχαρένια τους. Και το μέσον για την προσωπική τους ευημερία είναι το χρήμα και η χειραγώγηση όσων στέκονται ανάμεσα σε αυτούς και το χρήμα. Να 'ναι αυτή η κληρονομιά της πατριαρχίας; Τι να πεις».
Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 22/07/2015

No comments: