Friday, May 29, 2015

Το Φεστιβάλ ξεκινάει με... sold out

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29.05.2015

Με την περσινή επιτυχία του Δημήτρη Μαυρίκιου, «Πάπισσα Ιωάννα - Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη», που παρουσιάζεται φέτος σε πληρέστερη μορφή, αρχίζει τη Δευτέρα το Φεστιβάλ Αθηνών, στις εγκαταστάσεις της οδού Πειραιώς 260. 
Με την περσινή επιτυχία του Δημήτρη Μαυρίκιου, «Πάπισσα Ιωάννα - Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη», που παρουσιάζεται φέτος σε πληρέστερη μορφή, αρχίζει τη Δευτέρα το Φεστιβάλ Αθηνών, στις εγκαταστάσεις της οδού Πειραιώς 260.

Ο βιομηχανικός χώρος του παλιού εργοστασίου του Τσαούσογλου, από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, θα γεμίσει από φώτα κι από ανθρώπους που θα κατηφορίζουν την οδό Πειραιώς, μέχρι τον αριθμό 260, για να παρακολουθήσουν και τις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Και τα πρώτα sold out είναι γεγονός. Πρώτες ξεπούλησαν οι δύο παραστάσεις της Μαγκί Μαρέν, η παράσταση του Τόμας Οστερμάγιερ, ενώ όσοι θέλουν να δουν την παράσταση της Σιλβί Γκιλέμ πρέπει να σπεύσουν...


Στην εναρκτήρια παράσταση, μια περσινή επιτυχία του Δημήτρη Μαυρίκιου, «Πάπισσα Ιωάννα - Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη» (1-4/6), που παρουσιάζεται φέτος σε πληρέστερη μορφή.

Μέχρι τις 31 Ιουλίου, στους χώρους της Πειραιώς 260, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα φιλοξενηθούν θεάματα κάθε είδους. Και το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί από τις 3 Ιουλίου με τις παραστάσεις στο αρχαίο Θεάτρο της Επιδαύρου και στη Μικρή Επίδαυρο.

Οι ξένοι φίλοι του Φεστιβάλ

Ξεχωρίσαμε από το φετινό πρόγραμμα τρεις διαφορετικούς άξονες. Είναι κοινή παραδοχή ότι το Φεστιβάλ Αθηνών, τα τελευταία 12 χρόνια, μας γνώρισε σημαντικούς θιάσους και καλλιτέχνες του εξωτερικού. Οι παλιοί γνώριμοι (Τόμας Οστερμάργιερ με τις «Μικρές Αλεπούδες» και Ρομέο Καστελούτσι) επισκέπτονται πάλι το Φ.Α. Δεν είναι οι μόνοι. Τρεις ξεχωριστές παραστάσεις, με ξένους συντελεστές, μας καλούν να τους γνωρίσουμε: το Baxter Theatre Centre με τη «Mies Julie» (11-13/6). Είναι μια θεατρική ομάδα από τη Νότια Αφρική, με μεικτό θίασο. Το Νέο Θέατρο της Ρίγας, με την παράσταση «Σόνια», σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Τόλσταγια (16-18/6) και η ομάδα Young Jean Lee’s Theater Company με την παράσταση Straight White Men (22-24/6). Μια ομάδα με επικεφαλής την κινεζικής καταγωγής δραματουργό και σκηνοθέτιδα Young Jean Lee. Ολα στην Πειραιώς 260.

Το νεοελληνικό έργο

Δεν είναι μεγάλη, αλλά είναι διακριτή η παρουσία του νεοελληνικού έργου στο φετινό Φ.Α. Ξεκινώντας από την κλασική, πλέον, «Μήδεια» του Μποστ (26, 27/6, Ηρώδειο). Μέσα στον Ιούνιο θα δούμε, επίσης, το θεατρικό κείμενο της ποιήτρια Μαρίας Λαϊνά, με τίτλο «Η πασιέντζα», σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου (20-23/6).Την ενότητα Νεοελληνικό Θεατρικό Εργο συμπληρώνουν, τον Ιούλιο, τα έργα της Μαρίας Ευσταθιάδη, με τίτλο «Textillen» (5, 6/7), σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη και θέμα του την αποσύνθεση μιας αστικής οικογένειας και το έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Θέλω μια χώρα» (30, 31/7), σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, ένα έργο για την Ελλάδα, με πρωταγωνιστή το πλήθος των Ελλήνων.

Για μικρούς και μεγάλους

Το τσίρκο είναι χαλαρωτικό και γοητευτικό για όλες τις ηλικίες. Στις 30/6, 1, 2/7, η Αθήνα θα υποδεχθεί το Νέο Βιετναμέζικο Τσίρκο. Με τη διαφορετικότητα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες καταπιάνεται η παράσταση «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» (11,12/7). Κάτι που πρέπει να μάθουμε από νωρίς.
Έντυπη

No comments: