Wednesday, May 27, 2015

Ενζό Κορμάν: Διερευνώντας τα όρια της αναπαράστασης


Γιώργος Κοτανίδης και Κωνσταντίνος Χατζής, πρωταγωνιστές της παράστασης

Με ένα έργο για την ποίηση και την πολιτική, για το θέατρο και την ιστορία, το Η θύελλα επιμένει, του Ενζό Κορμάν, συνεχίζεται το φεστιβάλ "Το γαλλικό θέατρο a la Grecque", στο Ίδρυμα "Μ. Κακογιάννης".
Συγγραφέας "πολιτικός", με τη βαθύτερη σημασία του όρου, ο Κορμάν δοκιμάζει, στο έργο αυτό, τα όρια της αναπαράστασης μετά το Άουσβιτς. Ήρωές του ο βετεράνος ηθοποιός Τέο Στάινερ, αποσυρμένος κάπου στη γαλλική επαρχία, και ο κατά πολύ νεότερός του φιλόδοξος σκηνοθέτης Νάθαν Γκόλντριγκ, που τον επισκέπτεται προκειμένου να τον πείσει να παίξει τον Βασιλιά Ληρ.
Μέσα από τα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματα των δύο ανδρών θα αναδυθεί η οδυνηρή προσωπική μαρτυρία του ηθοποιού από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος: η ενοχή που βιώνει ο Στάινερ καθώς, χάρις στην εύνοια που του προσπόρισε η τέχνη του, κέρδισε τη ζωή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερεζίνσταντ, με αντάλλαγμα την αποστολή και την εξολόθρευση της οικογένειάς του στο Άουσβιτς...
Η ιστορική εμπειρία, στο Η θύελλα επιμένει, είναι για τους ήρωες "ένα μέσο για να αντικρίσουν μια πραγματικότητα του εαυτού τους ή τη μοναδική πραγματικότητά τους όπως ισχυρίζονται", σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Χατζής. "Στο τέλος, αυτό που έμοιαζε να είναι φαινομενικά μια επιφάνεια, δηλαδή η σχέση τους με το θέατρο, έστω και ερήμην τους μεταμορφώνεται και επανατοποθετείται γιατί μοιάζει να φτάνει στον πυρήνα της ουσίας".
Ο ίδιος ο συγγραφέας, μιλώντας για το θέατρό του, το χαρακτηρίζει "θέατρο του λόγου, της μνήμης, της περισυλλογής", τονίζοντας ότι είναι πολιτικό θέατρο, "με την έννοια ότι απευθύνεται εσκεμμένα σε ένα κοινό που αντιμετωπίζεται πάνω απ' όλα ως ένα σύνολο πολιτών".
Στην παράσταση του Κωνσταντίνου Χατζή, που θα παρουσιαστεί σήμερα και στις 27-28/5, τη μετάφραση έχει κάνει η Μαρία Ευσταθιάδη, ενώ πρωταγωνιστούν ο Γιώργος Κοτανίδης στον ρόλο του παλαίμαχου Τέο Στάινερ και ο Κ. Χατζής σε αυτόν του Νάθαν Γκόλντριγκ.

No comments: