Sunday, May 24, 2015

Αθώοι ή ένοχοι, όλοι στην «Πόρτα»

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος  
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος | ©kiki_ papadopoulou
Πλούσιο το ρεπερτόριο της «Πόρτας» για την περίοδο 2015-2016. Εκτός από κάποιες πετυχημένες επαναλήψεις της περσινής σεζόν, θα παρουσιάσει κλασικά και σύγχρονα θεατρικά έργα, ενώ επιχειρεί άνοιγμα στην άγνωστη δραματουργία χωρών όπως η Αυστραλία ή ο Καναδάς.
Κοινός θεματικός άξονας του ρεπερτορίου είναι η αναζήτηση της συνείδησης, της ευθύνης, ατομικής και συλλογικής, της αυτογνωσίας και της αυτοκριτικής. Με λίγα λόγια, «το τι γίνεται με τις ζωές μας, όταν έρχεται κάποια στιγμή ο “λογαριασμός” της κατάχρησης ψευδαισθήσεων.
Πώς θα κριθούμε τελικά; Ενοχοι; Αθώοι; Ή μήπως κάτι πολύ λιγότερο ξεκάθαρο;» όπως είπε ο Θωμάς Μοσχόπουλος, παρουσιάζοντας το ρεπερτόριο του χειμώνα το βράδυ της Κυριακής στη διάρκεια ενός χαρούμενου πάρτι για τη λήξη της σεζόν.

Θέατρο

«Σκοτεινές γλώσσες», ψυχολογικό θρίλερ του Αντριου Μπόβελ (μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον τίτλο «Lantana» το 2001) σε σκηνοθεσία-μετάφραση Θωμά Μοσχόπουλου. Παίζουν: Αννα Καλαϊτζίδου, Χρήστος Λούλης, Αννα Μάσχα, Γιώργος Χρυσοστόμου (Νοέμβριος).
«This is War» της νεαρής Χάνα Μόσκοβιτς σε σκηνοθεσία του Καναδού Αλαν Ντίλγουορθ. Μια τετράδα στρατιωτών, μέλη της καναδικής αποστολής στο Αφγανιστάν, απολογείται προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια και οι συνθήκες ενός πολύ δυσάρεστου συμβάντος μεταξύ «ειρηνευτικών δυνάμεων» και Αφγανών. Παίζουν: Αννα Καλαϊτζίδου, Ηλίας Μουλλάς (Δεκέμβριος).
«Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας» του Αλφρέ ντε Μισέ σε σκηνοθεσία-μετάφραση Θωμά Μοσχόπουλου. Παίζουν: Ξένια Καλογεροπούλου, Ντένη Μακρή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χρήστος Σαπουντζής, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος (Ιανουάριος).
«Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες» του Ρόμπερτ Μούζιλ σε διασκευή-σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη και μετάφραση Αλέξανδρου Ισαρη. Με την Ομάδα Χάπι-Εντ (Φεβρουάριος).
«Νουάρ» μια παράσταση των Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου πάνω σε κείμενα της Πατρίτσια Χάισμιθ. Ερμηνεύουν: Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος (Μάρτιος).
«Brazilian Rhapsody», μια αλλιώτικη παράσταση του Νίκου Καραθάνου με σάμπα, κασάσα, καριόκας, φαβέλες, μελαψά κορμιά, παγιέτες, φτερά, ποδόσφαιρο, πολύ ποδόσφαιρο. Ολα αυτά... εκτός απροόπτου τον Μάρτιο.
«Το καινούργιο σπίτι» του Κάρλο Γκολντόνι, συνεργασία Πόρτας-ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (μετά το Πάσχα).
Το «Liliom» επαναλαμβάνεται  
Το «Liliom» επαναλαμβάνεται |

Παραστάσεις για παιδιά

Φέτος εντάσσονται στο ρεπερτόριο συνεργασίες με στόχο την αποκέντρωση καθώς και την επιλογή ενός έργου που θέτει ευθαρσώς το ερώτημα: πόσο θεατρικό «junk food» αντέχει ένα παιδί και ποια η ευθύνη γονέων και δασκάλων στην κακή παιδική θεατρική «διατροφή»; Οι παραστάσεις θα πλαισιωθούν με ημερίδες και συζητήσεις.
«Μικρό-Μικρό, Μεγάλο-Μεγάλο» των Θωμά Μοσχόπουλου-Χρήστου Παπαδόπουλου (από 1-3 ετών), ένα σκηνικό παιχνίδι για δύο, με αναφορές στη σχετικότητα των εννοιών που περιγράφει ο τίτλος.
«Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο», παράσταση για όλη την οικογένεια, βασισμένη στη «Σταχτοπούτα» του Προκόφιεφ και σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου. Εξι ηθοποιοί κι ένας πιανίστας ανεβαίνουν σε ένα μουσικό όργανο που μετατρέπεται σε «πατάρι» και στη συνέχεια μετατρέπουν κολοκύθες σε άμαξες, ποντίκια σε άλογα, παλιά παπούτσια σε γυάλινα γοβάκια, τον χορό σε αφήγηση, αφηγήσεις σε κοντσέρτα, ανήλικους σε ενήλικους και ενήλικους σε παιδιά.(Νοέμβριος)
«Ποιος είναι ο δόκτωρ Κόρτσακ» του Σκοτζέζου Ντέιβιντ Γκρεγκ ((8-14 ετών) σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, δραματουργική επιμέλεια Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνοθεσία Αννας Μιχελή, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή. Πρόκειται για την ιστορία του Γιάνους Κόρτσακ, σημαντικού Πολωνοεβραίου ανθρωπιστή, συγγραφέα και κυρίως παιδαγωγού, που στάθηκε στις τελευταίες μέρες της ζωής του διευθυντής του Ορφανοτροφείου του Γκέτο της Βαρσοβίας. Συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (Δεκέμβριος).

Τρίτη και μουσική

Η σειρά «Τρίτες Παράλληλες» συνεχίζεται με 32 συναυλίες που εκτείνονται από 27 Οκτωβρίου ώς τη Μεγάλη Εβδομάδα, με πολλές διαφορετικές προοπτικές, τεχνοτροπίες και προβληματισμούς πάνω στη μουσική. Συμμετέχουν πολλοί συνθέτες, μουσικοί και τραγουδιστές, ξεχωριστοί στο είδος της μουσικής που υπηρετούν.

Χορός και όπερα

Μετά την επιτυχημένη εισαγωγή του χορού, η συνέχεια ήταν αναμενόμενη, με υπεύθυνο προγραμματισμού τον Χρήστο Παπαδόπουλο. Παράλληλα, η «Πόρτα» ανοίγεται για πρώτη φορά στο λυρικό θέατρο με τον «Πυγμαλίωνα» του Ραμό από την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή.

No comments: