Sunday, October 14, 2012

Η Tζέσικα Τσαστέιν πρωταγωνιστεί στους «Κληρονόμους»... Ντεμπούτο στο Μπρόντγουεϊ

[The New York Times]. Η Τζέσικα Τσαστέιν έχει εμφανιστεί τελευταία σε τόσες πολλές ταινίες που μπορεί δικαιολογημένα να φανταστεί κανείς ότι -με την αιθέρια όψη της που θυμίζει Μποτιτσέλι (ιδίως στο «Δέντρο της ζωής»), τα καταπράσινα μάτια και τα κυματιστά πυρόξανθα μαλλιά- προσγειώθηκε στο Χόλιγουντ πάνω σ’ ένα όστρακο. Στην πραγματικότητα, η νεαρή ηθοποιός, η οποία κάνει το ντεμπούτο της στο Μπροντγουέι με την «Κληρονόμο» την 1η Νοεμβρίου, είναι μια εκπαιδευμένη θεατρική ερμηνεύτρια που σπούδασε επί τέσσερα χρόνια στην περίφημη Σχολή Τζούλιαρντ, απ’ όπου αποφοίτησε το 2003. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν ακόμα φτάσουν στη σχολή οι σπουδαστές, πετάχτηκε εκεί για μια γρήγορη επίσκεψη και κατευθύνθηκε αμέσως στην Αίθουσα 304, ένα μεγάλο χώρο όπου κάνουν πρόβες οι πρωτοετείς. «Ουσιαστικά γεννήθηκα σ’ αυτό το δωμάτιο», είπε γελώντας. «Κάναμε μια άσκηση όπου έπρεπε να ξεκινήσουμε σαν έμβρυα. Ξαπλωμένοι κατάχαμα τσιρίζαμε και κλαίγαμε, κι έπειτα μεγαλώναμε και ερωτευόμαστε και χωρίζαμε. Ηταν όλος ο κύκλος της ζωής, μέχρι τον θάνατο».


Η Τζέσικα Τσαστέιν γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Καλιφόρνιας, γόνος μιας οικογένειας που τα μέλη της δεν ήταν θεατρόφιλοι και δεν πήγαιναν συχνά ούτε στον κινηματογράφο. Από μικρή όμως φανταζόταν τον εαυτό της ηθοποιό, και η απόφασή της αυτή σφραγίστηκε όταν η γιαγιά της την πήγε να δει την παράσταση «Joseph and the Amazing Technicolor Dreamboat». «Τότε ήταν που κατάλαβα ότι πρόκειται για επάγγελμα», λέει. «Σκέφτηκα ότι αυτό είμαι, αυτή είναι η δουλειά μου».

Μετά το γυμνάσιο, πήρε τον ρόλο της Ιουλιέτας σε μια παραγωγή του σαιξπηρικού έργου, και άκουσε για τη σχολή Τζούλιαρντ από τον Ρωμαίο, που ήταν σπουδαστής εκεί. Κανένας στην οικογένειά της δεν είχε πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκείνη όμως έκανε την αίτηση, πέρασε από οντισιόν και ήταν μεγάλη η χαρά της όταν την έκαναν δεκτή. Το φθινόπωρο του 1999 πέταξε προς τ’ ανατολικά.

Οι πρώτες εβδομάδες στη Νέα Υόρκη ήταν δύσκολες. «Ποτέ δεν είχα μείνει σε πόλη σαν κι αυτήν. Ποτέ δεν είχα δει ξένη ταινία, και η ταινιοθήκη του Λίνκολν Σέντερ ήταν απέναντι απ’ τη σχολή. Καθόμουν στην καφετέρια μια μέρα και στο τραπέζι μας ήρθε ο Μπαρίσνικοφ. Ηταν όλα όσα ονειρευόμουν από μικρό παιδί».

Εκείνο τον καιρό η σχολή είχε μια πολιτική, που την εγκατέλειψε αργότερα, να διώχνει τους σπουδαστές που φαίνονταν ότι δεν θα περνούσαν την τάξη. «Ανησυχούσα όλη την ώρα ότι θα με κόψουν. Αδικα στενοχωριόμουν, γιατί στο δεύτερο έτος κέρδισα υποτροφία. Ομως είμαι ακόμα έτσι. Πάντα σκέφτομαι ότι θα με απολύσουν. Υπήρχε ένα μπαρ εκεί, το Malachy’s, όπου πήγαιναν όλοι και άραζαν. Είναι ζήτημα αν πήγα δύο φορές σε τέσσερα χρόνια. Μελετούσα τα μαθήματα και πήγαινα να δω ταινίες».
Η Τσαστέιν επιμένει ότι είναι κινηματογραφική σταρ μόνο στα φεστιβάλ και στις πρεμιέρες. Εως τώρα έχει αποφύγει τα «μπλοκμπάστερ», παρότι έχει κάνει πολλές υψηλού επιπέδου ταινίες, κερδίζοντας και μια υποψηφιότητα για όσκαρ για το φιλμ «Οι υπηρέτριες». Πρόσφατα έπαιξε στο «Lawless», μαζί με τον Τομ Χάρντι και τη Σία Λαμπέφ, και στο νέο φιλμ της Κάθριν Μπίγκελοου «Zero Dark Thirty».

  • Η μεγάλη ευκαιρία

Μια σημαντική ευκαιρία στο ξεκίνημα της καριέρας της ήρθε από τον Αλ Πατσίνο, που το 2006 της πρότεινε να παίξει σε μια θεατρική παραγωγή της «Σαλώμης» του Οσκαρ Γουάιλντ και κατόπιν τη σκηνοθέτησε στην κινηματογραφική εκδοχή «Wilde Salome». «Εκτός από τη σχολή Τζούλιαρντ, ο Αλ είναι ο άλλος μεγάλος μου δάσκαλος», λέει η ηθοποιός.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε στο θέατρο ήταν το 2009, σε μια παραγωγή του «Οθέλου» που σκηνοθέτησε ο Πίτερ Σέλαρς. Τώρα ετοιμάζεται να παίξει την Κάθριν Σλόπερ, τη συνεσταλμένη, καταπιεσμένη κόρη στην «Κληρονόμο», έργο των Ρουθ και Αουγκούστους Γκετς που πρωτοπαίχθηκε το 1947. Το αποφάσισε γιατί πιστεύει ότι είναι ένας από τους μεγάλους γυναικείους ρόλους. «Η Κάθριν καταφέρνει να βρει τη δική της φωνή, και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ο Μόισες Κάουφμαν, που σκηνοθετεί το έργο, λέει ότι ακόμα και πριν από τις πρόβες δεν ανησυχούσε καθόλου. «Η Τζέσικα είναι πραγματικό θεατρικό ζώο. Η Κάθριν είναι μια γυναίκα που δεν προσαρμόζεται στον κόσμο μέσα στον οποίο γεννήθηκε, και η Τζέσικα διαθέτει τη χαμαιλεοντική ικανότητα να δείχνει ότι έχει εσωτερική ζωή».

Προς το τέλος της επίσκεψής της στη σχολή Τζούλιαρντ, η ηθοποιός θέλησε να κάνει μια στάση στο Stephanie McCleland Drama Theater, το θέατρο όπου οι τελειόφοιτοι της Τζούλιαρντ παρουσιάζουν τις παραγωγές τους. Φαίνεται πολύ μικρό σε σύγκριση με το Walter Kerr του Μπροντγουέι, όπου θα παρουσιαστεί η «Κληρονόμος». «Είναι αλήθεια αυτό που λένε: Οταν επιστρέφεις στο σχολείο σου όλα σου φαίνονται πιο μικρά».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/10/2012

No comments: