Wednesday, October 31, 2012

Το χρονικό «Μάουτχαουζεν» του Καμπανέλλη στη σκηνή Τον Δεκέμβριο στο Badminton με μουσική Θεοδωράκη και Μάλερ

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (1921 - 2011) στο μπαλκόνι του σπιτιού του, στην οδό Κύπρου



Το αυτοβιογραφικό χρονικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη«Μάουτχαουζεν», παρουσιάζεται σε θεατρική μορφή, σε μια παράσταση που στοχεύει στην ανάδειξη τόσο των βιωματικών στοιχείων όσο και στην ιστορική διάσταση των γεγονότων. Πρόκειται για μια παραγωγή του θεάτρου Badminton, που θα ανέβει για έξι παραστάσεις, στις αρχές Δεκεμβρίου. Στο επίκεντρο η ζωή  των κρατουμένων στο γερμανικό στρατόπεδο εξόντωσης, υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη και του Γκούσταβ Μάλερ. Τριάντα ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί θα ανέβουν στη σκηνή για να ξυπνήσουν μνήμες και να ξεσηκώσουν τους σημερινούς θεατές, μέσα από μια σκληρή παράσταση, η οποία βασίζεται στο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και ακολουθεί μια κινηματογραφική αφήγηση, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, οποίος και συνεργάστηκε με τον Στέλιο Μάινα και την Κάτια Σπερελάκη για το τελικό κείμενο. Η σκηνογραφία είναι της Παναγιώτας Κοκορού και η κινησιολογική επεξεργασία της Αποστολίας Παπαδαμάκη.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου, ο Καμπανέλλης, κρατούμενος στο γερμανικό στρατόπεδο εξόντωσης Μάουτχαουζεν, βιώνει και παρατηρεί: σκηνές από τις τελευταίες μέρες της πτώσης του Γ' Ράιχ, την κτηνωδία του ναζισμού, τα εγκλήματα, τους νεκροί μαζί με τις μνήμες των αθώων, των άμαχων και των αιχμαλώτων του πολέμου που κάηκαν στα κρεματόρια ή πέθαναν σε ομαδικές εκτελέσεις... Με ήρωες δύο κρατούμενους και τον έρωτα που μοιράζονται, ο έλληνας θεατρικός συγγραφέας κατέγραψε την εμπειρία του, ως την απελευθέρωση.

Τα τέσσερα πρώτα ποιήματα του «Μάουτχαουζεν» τα έγραψε ο Καμπανέλλης το 1965: τότε ήταν που ζήτησε από τον συνθέτη και φίλο του Μίκη Θεοδωράκη να τα μελοποιήσει - ηχογραφήθηκαν το 1966 («Ασμα ασμάτων», «Ο Αντώνης», «Ο δραπέτης» και «Οταν τελειώσει ο πόλεμος») με τη Μαρία Φαραντούρη.

Στην παράσταση του Badminton, τον θίασο αποτελούν οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Αρης Λεμπεσόπουλος, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Βασίλης Μπισμπίκης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Κώστας Βελέντζας κ.ά. Τα τραγούδια του «Μάουτχαουζεν» σε μουσική του Θεοδωράκη και στίχους του Καμπανέλλη, ερμηνεύει η Ρίτα Αντωνοπούλου. Την ορχήστρα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης


Συνολικά θα δοθούν έξι παραστάσεις από τις 6 ως και τις 9 Δεκεμβρίου. Η προπώληση έχει αρχίσει (τηλ.             210 8840-600      )

No comments: