Saturday, May 5, 2012

Σπουδή στον Ρίτσο και τον Σοφοκλή


Μια παράλληλη ανάγνωση δύο δραματικών κειμένων που τα χωρίζουν δυόμισι σχεδόν αιώνες, μια διακειμενική και διαχρονική διασύνδεση δύο κορυφαίων ποιητών της ελληνικής γλώσσας, επιχειρεί η Θεατρική Ομάδα «Κάνθος», παρουσιάζοντας από την Δευτέρα 7 Μαΐου την παράσταση Ρίτσος - Σοφοκλής, Ισμήνη - Αντιγόνη από τη σκηνή του Beton 7.
Στο θεατρικό εγχείρημα της ομάδας «Κάνθος» η Ισμήνη, μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας, ζει μόνη στο αρχοντικό της. Εκεί αναθυμάται και σχολιάζει τη ζωή που βρίσκεται πίσω της, αλλά και τη σχέση που την καθόρισε, με την αδερφή της, την Αντιγόνη. Η Ισμήνη της παράστασης, όπως και η Ισμήνη της Τέταρτης διάστασης του Γιάννη Ρίτσου, ζει σε ένα δραματικό «τώρα», το οποίο εμπεριέχει τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον. Μέσα σε αυτό το ουσιαστικά άχρονο παρόν δοκιμάζει να ολοκληρώσει, όσο μπορεί, με λεκτικά άλματα και συνδηλώσεις, μια κλειστή οικογενειακή πραγματικότητα, που η πληγή και το μέγεθός της παραμένουν ανοιχτά...

Ο Σοφοκλής με την Αντιγόνη του, ο Ρίτσος με τη δική του Ισμήνη, μοιράζονται, παρά τη χρονική άβυσσο που τους χωρίζει, κάτι κοινό: είναι δύο ποιητές που επιδιώκουν να σωματοποιήσουν, στον βαθμό που μπορούν, το βαθύτερο περιεχόμενο του ανθρώπου: τη σκοτεινότητα της ύπαρξής του, αλλά και το φως που τη διαπερνά. Πρόθεση της ομάδας «Κάνθος», στην ενασχόλησή της με τη "σωματοποιημένη" αυτή ποιητικότητα του αρχαίου και του σύγχρονου δραματουργού, είναι, όπως σημειώνουν, "να διερευνήσουμε το διαχρονικό στέλεχος με τα όσα εισάγουν ο χρόνος και οι καταστάσεις για μια, κατά συνθήκη, βασιλικής καταγωγής γυναίκα που παρακμάζει". Η σκηνική προσέγγιση επιδιώκεται να γίνει με όσο το δυνατόν λιτότερα και συνεκτικότερα μέσα, ώστε "να ακουστεί ο λόγος των ποιητών και τα όσα συμβαίνουν κάτω από αυτόν, στην κοινωνία και στην πολιτική", προσθέτουν.
Η θεατρική σύνθεση Ρίτσος - Σοφοκλής, Ισμήνη - Αντιγόνη θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι το τέλος Μαΐου, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Θεατρικές συνθέσεις με βάση την αρχαία τραγωδία, που διοργανώνεται έως και τον Σεπτέμβριο στον χώρο του Beton 7.
Τη σύνθεση των κειμένων (με βάση τη μετάφραση της Αντιγόνης από τον Γρυπάρη) και τη σκηνοθεσία, καθώς και την επιμέλεια των σκηνικών, έκανε ο Πάνος Κυπαρίσσης. Τον ρόλο της Ισμήνης ερμηνεύει η ηθοποιός Βασιλική Σκάλκου, ενώ εκείνον της Αντιγόνης η Αργυρώ Τσιώτου. Τη μουσική επιμέλεια έκανε Μενέλαος Κυπαρίσσης.

No comments: