Sunday, April 1, 2012

Ομάδα θεάτρου Pequod: Το διπλό βιβλίο

Η ομάδα θεάτρου Pequod μεταφέρει στο θεατρικό σανίδι ένα μυθιστόρημα-σταθμό της μεταπολεμικής Ελλάδας, Το διπλό βιβλίο του Δημήτρη Χατζή, από τις 18 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου (εκτός Δευτέρας και Τρίτης), στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει Το διπλό βιβλίο, ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας – όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας. Έτσι, η ιστορία του Κώστα γίνεται η ιστορία της χώρας μας, φωτίζοντας τις πτυχές του «ρωμαίικου» που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα. Συγχρόνως, όμως, η ιστορία του καταφέρνει να γίνει πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου «στο δικό μας κόσμο το σημερινό», ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα.
Ο Δημήτρης Χατζής βίωσε προσωπικά και κατέγραψε στο έργο του τις τραγωδίες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Το διπλό βιβλίο διατρέχει χρονικά την εποχή ανάμεσα στον Εμφύλιο και τη Μεταπολίτευση, τοποθετώντας στον θεματικό του άξονα τη μετανάστευση. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ξανθόπουλος με την ομάδα των ηθοποιών μεταφέρουν στη σκηνή Το διπλό βιβλίο, συνδέοντας τα τραύματα του παρελθόντος με τις αιτίες της σημερινής κρίσης, μέσα από την εξερεύνηση νέων τρόπων σκηνικής αφήγησης.

ΣυντελεστέςΚείμενο: Δημήτρης Χατζής
Σκηνοθεσία & Δραματουργική επεξεργασία: Pequod
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Γεωργαλάς
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Ερμηνεύουν: Γιάννης Κλίνης, Χριστίνα Μωρόγιαννη, Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή

Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00

Παράλληλες δράσεις Συζήτηση με την ομάδα θεάτρου Pequod
Παρασκευή 27 Απριλίου
 2012
Μικρή Σκηνή
Συζήτηση με το κοινό, μετά την παράσταση "Το διπλό βιβλίο", με τα μέλη της θεατρικής ομάδας Pequod.

Θεατρικό εργαστήριο για εφήβουςμε αφορμή την παράσταση "Το διπλό βιβλίο"
Τα Σάββατα 28 Απριλίου & 5 Μαΐου 2012
Μικρή Σκηνή
Ώρα: 12:00-14:00

Ένα θεατρικό εργαστήριο δύο συναντήσεων με βασικό άξονα Το διπλό βιβλίο του Δημήτρη Χατζή, ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της μεταπολεμικής λογοτεχνίας που διδάσκεται στην Γ΄Λυκείου και την αντίστοιχη παράσταση από τη θεατρική ομάδα Pequod. Στόχος του εργαστηρίου είναι η μύηση των συμμετεχόντων στις θεματικές του βιβλίου και της παράστασης μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια. Οι συντελεστές της ομάδας Pequod θα καθοδηγήσουν τους νέους στην εξερεύνηση του έργου και τις διάφορες μορφές αφήγησης μιας ιστορίας. Στόχος του εργαστηρίου είναι να εντοπίσουν και να αναπτύξουν οι νέοι με δικά τους μέσα τα θέματα-σκηνές της παράστασης που έχουν άμεση συνάρτηση με τη ζωή τους. Θέματα όπως η μετανάστευση και η επιστροφή σε μια χώρα, η ταυτότητα και η γλώσσα μας, η σχέση μας με τους άλλους, η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, θα συσχετιστούν με την καθημερινότητα των εφήβων και θα παραχθούν μικρές θεατρικές σκηνές –με κάποια από τα κείμενα του έργου– σε προτεινόμενες συνθήκες που να αφορούν το σήμερα.
Απευθύνεται σε: εφήβους 13-17 ετών
Κόστος συμμετοχής: 30 € και για τις δύο συναντήσεις

Πρωινή παράσταση για σχολικές ομάδες
Τρίτη 24 Απριλίου στις 10:00

Απευθύνεται σε: Μαθητές από Β’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου
Κόστος συμμετοχής: 8 € ανά μαθητή

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο και την παρακολούθηση της παράστασης για σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης. Η κράτηση θέσεων γίνεται με e-mail στο education@sgt.grή τηλεφωνικά στο 213 0178034 (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα).

Εισιτήρια: 18 €, μειωμ. 10 €

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)
Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00 

No comments: