Monday, July 11, 2011

Οι τρεις «κηδείες» της Μαρίνας Αμπράμοβιτς

  • Θα "πεθάνει" επί σκηνής σε περφόρμανς στην Αγγλία με συμπρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε, ενώ τρία φέρετρά της θα ταφούν στο Βελιγράδι, το Αμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη.
Η θεατρική παραγωγή  The life and death of Marina Abramovic  ανεβαίνει στο φεστιβάλ Μάντσεστερ Ιντερνάσιοναλ
Η θεατρική παραγωγή "The life and death of Marina Abramovic" ανεβαίνει στο φεστιβάλ Μάντσεστερ Ιντερνάσιοναλ

Εχοντας περάσει σαράντα χρόνια πειραματιζόμενη τόσο με τα διανοητικά όσο και τα σωματικά της όρια στις περφόρμανς της, η γεννημένη στη Σερβία Μαρίνα Αμπράμοβιτς, απόψε και αύριο θα δώσει παράσταση στο Σάλφορντ της Αγγλίας για την αληθινή ζωή της και τον φανταστικό θάνατό της.Οταν η Μαρίνα Αμπράμοβιτς πεθάνει στην περφόρμανς, θα υπάρχουν τρία φέρετρα. Το ένα από αυτά θα περιέχει το πραγματικό της σώμα και τα άλλα δύο αντίγραφά της. Κανείς δεν θα ξέρει ποιο είναι ποιο. Τα τρία φέρετρα θα ταφούν ταυτόχρονα στη γενέτειρά της, το Βελιγράδι, στο Αμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη, όπως αποφάσισε η Αμπράμοβιτς. Πριν από αυτό, θα βρεθεί στη σκηνή του φεστιβάλ Μάντσεστερ Ιντερνάσιοναλ με τον ηθοποιό Γουίλεμ Νταφόε ως συμπρωταγωνιστή, με σκηνοθέτη τον Ρόμπερτ Γουίλσον και τις μουσικές συνθέσεις του Αντονι Χέγκαρτι (από τους Αντονι εντ δε Τζόνσονς). "Προσφάτως έχω βρεθεί σε τόσες πολλές κηδείες φίλων μου" εξηγεί η Αμπράμοβιτς στο BBC. "Και τρομοκρατήθηκα με τον τρόπο που συγγενείς και φίλοι παρεξηγούσαν την προσωπικότητα και το πώς να κάνουν μια κηδεία. Σκέφτηκα, αυτό δεν θα συμβεί σε μένα".

Ετσι, χορογραφώντας περίτεχνα την κηδεία της, πριν εγκλειστεί στο φέρετρο, στη θεατρική παραγωγή "The Life and Death Of Marina Abramovic", θα πάει πίσω στον χρόνο να αφηγηθεί την τραυματική ιστορία της ζωής της. Κόρη Γιουγκοσλάβου στρατιωτικού, η Αμπράμοβιτς έγινε γνωστή στον κόσμο, κόβοντας στις περφόρμανς το χέρι της με μαχαίρι ή το σώμα της με ξυράφια, ξαπλώνοντας κάτω από φλεγόμενο σταυρό, επιτρέποντας στους θεατές να την απειλούν με γεμισμένα όπλα, και σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιώντας το σώμα της σαν εργαλείο για τη δημιουργία τέχνης.
"Φοβόμαστε τόσο πολύ τον πόνο, φοβόμαστε τόσο πολύ να υποφέρουμε, φοβόμαστε τόσο πολύ τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε", λέει η Αμπράμοβιτς. "Οπότε πάντα διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο. Και όταν διαλέγεις τα πράγματα που σου αρέσουν να κάνεις, δεν αλλάζεις ποτέ. Καθώς δημιουργώ επικίνδυνες καταστάσεις, χρησιμοποιώ την ενέργεια του κοινού για να διευρύνω αυτά τα όρια και να αποδείξω ότι εφόσον μπορώ να το κάνω στη ζωή μου, μπορούν και στη δική τους. Αν εμπιστευθείς τον πόνο, φτάνεις σε ένα άλλο επίπεδο συνείδησης. Είναι ο μοναδικός τρόπος".
ΣΟΦΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

No comments: