Monday, July 11, 2011

Εικονικό παιχνίδι με θέατρο και έργα Τέχνης

  • ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
  • Οι "Vasistas" με ηθοποιούς διαφορετικών εθνικοτήτων συνδυάζουν την παράστασή τους με την έκθεση του Απόστολου Γεωργίου

Εικονικό παιχνίδι με θέατρο και έργα Τέχνης

"Πτώση στον λαβύρινθο του εγκεφάλου. Φαύλος κύκλος. Ο αυτοματισμός". Ετσι περιγράφει η ομάδα τη νέα της παραγωγή, το "Spectacle", που έχει εμπνευστεί από διάφορα δίκτυα: ένα δίκτυο πληροφορικής, ένα δίκτυο μεταφοράς και ένα εικονικό παιχνίδι.
Η ομάδα διερευνά τους μηχανισμούς εκπαίδευσης του ατόμου μέσα στην καθημερινότητα, στην οποία ένα αόρατο δίκτυο μοιάζει να μας παρακολουθεί και να ορίζει τη συμπεριφορά μας. Η δραματουργία της παράστασης που θα δούμε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 11-13 Ιουλίου, βασίζεται σε επιστημονικά πειράματα, σύμβολα, εικόνες και λειτουργίες της πραγματικότητας, έργα και κείμενα ερευνητών και διανοητών του 20ού αιώνα.

  • Αόρατο δίκτυο
Παράλληλα με την έκθεση του ζωγράφου Απόστολου Γεωργίου, οι ηθοποιοί περιδιαβαίνουν ένα αόρατο δίκτυο, που είναι άγνωστο αν έχει έξοδο κινδύνου, θέτοντας προβληματισμούς για τη λειτουργία της καθημερινότητάς μας. Οι ηθοποιοί κυκλοφορούν διαρκώς στο δίκτυο, που διαθέτει τους κανόνες, τις στάσεις και τα εμπόδιά του, διασταυρώσεις, ατυχήματα, υποχρεώσεις και επαναλήψεις, με τον ίδιο τρόπο που η καθημερινή μας ζωή, "μια ζωή οργανωμένη σε ζώνες ασφαλείας", έχει τις γειτονιές, τις διαδρομές της, τις συνήθειές της. Στην παράσταση δεν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας και οι ηθοποιοί μοιάζουν εγκλωβισμένοι μέσα στο δίκτυο.
Για τους "Vasistas", οι κοινωνίες που ζούμε είναι πλέον κοινωνίες ελέγχου σε όλα τα επίπεδα, φυσικό, ψυχολογικό και συναισθηματικό, όπου η πραγματικότητα ξεπερνά το άτομο και το ωθεί στον αυτοματισμό. Ετσι, η αναζήτηση της διαπροσωπικής επικοινωνίας μοιάζει να είναι το κύριο ζητούμενο, ενώ τα προσωπικά ένστικτα συγκρούονται με τους κοινωνικούς κανόνες.
"Σε αυτήν την πραγματικότητα βλέπω τον καθένα μας σαν ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας κλειστό, που το πιέζεις, το πιέζεις κι αυτό ελλείψει άλλης διεξόδου, σκάει σε τυχαία, ακατάστατα σημεία, ανοίγοντας ρωγμές απ΄ όπου ξεχύνεται ανεξέλεγκτη και ελεύθερη η ουσία", λέει η σκηνοθέτρια Αργυρώ Χιώτη.
Οι "Vasistas" ξεκίνησαν τη δράση τους στη Μασσαλία της Γαλλίας, όμως αργότερα η πλειονότητα των μελών της εγκαταστάθηκε και συνέχισε τη δράση της στην Αθήνα. Αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων (Ελλάδα, Γαλλία, Μεξικό) που επιδιώκουν την ανάπτυξη ενός πολυπολιτισμικού καλλιτεχνικού δικτύου σε διεθνές επίπεδο.
Η δουλειά τους χαρακτηρίζεται από την έρευνα των ορίων των εκφραστικών μέσων που διαθέτουν οι ηθοποιοί και τον διάλογο μεταξύ των τεχνών. "Αναζητούμε μία σκηνική γλώσσα που αυθαίρετα ονομάζουμε σκηνική γλώσσα του σώματος", δηλώνουν οι ίδιοι. Τις παραστάσεις των "Vasistas" χαρακτηρίζουν η σκηνική λιτότητα, τα ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και τα εφέ. Οι καλλιτέχνες συνθέτουν τα δικά τους πρωτότυπα τραγούδια, χρησιμοποιούν τις μητρικές τους γλώσσες και υλικό από τις προσωπικές τους εμπειρίες για να οδηγηθούν σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα που μοιάζει να αποτελείται από "κινούμενες εικόνες".
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αργυρώ Χιώτη, τη σύλληψη - δραματουργία - μουσική η ομάδα "Vasistas", ο σκηνικός χώρος είναι της Εύας Μανιδάκη και τα κοστούμια του Παύλου Θανόπουλου. Ερμηνεύουν οι: Naima Carbajal, Αριάν Λαμπέντ, Πέτρος Σταθακόπουλος, Ευθύμης Θέου, Αργυρώ Χιώτη.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 8/7/2011

No comments: