Tuesday, February 12, 2008

ΑΠΌ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΗΝ... ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ

«Οι παίκτες»
Τους «Παίκτες» του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ, ανεβάζει την Κυριακή (17/2, 10μ.μ.) η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο «Από μηχανής θέατρο». «Στο παιχνίδι είναι όλοι ίσοι. Αν δεν μπορείς, μην παίζεις», μοιάζει να λέει ο Γκόγκολ.

Σ' ένα φτηνό ξενοδοχείο μιας μικρής επαρχιακής πόλης, εμφανίζεται ένας έμπειρος χαρτοπαίχτης, που έχει αναγάγει τη χαρτοπαιξία σε υψηλή τέχνη απάτης. Η άφιξή του στο ξενοδοχείο και η συνάντησή του με τρεις, επίσης, σεσημασμένους χαρτοκλέφτες, σηματοδοτεί την έναρξη ενός παιχνιδιού γεμάτου ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις και ανατροπές. Σ' ένα περιβάλλον διαφθοράς είναι δυνατά τα πάντα. Μια άγρια κωμωδία, ένα απολαυστικό σχόλιο για τον «κλέψαντα του κλέψαντος» και το πάθος του τζόγου από τον ιδιοφυή Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ. Στο έργο, που ξετυλίγεται σταδιακά, όπως και η στρατηγική ενός ικανού χαρτοπαίκτη, ο συγγραφέας σχολιάζει με σκληρό χιούμορ και εκθέτει χωρίς οίκτο τη γελοιότητα των αρρωστημένων προσώπων του. Οταν η εξάρτηση κυλάει στο αίμα, ο έλεγχος χάνεται και, τότε, και ο πιο ικανός μπορεί να ταπεινωθεί.

«Οι παίκτες», με τους οποίους το Εθνικό Θέατρο συμπληρώνει τον κύκλο έργων αφιερωμένων στο ρωσικό πνεύμα, παρουσιάζονται σε μετάφραση Ευγενίας Κριτσέφσκαγια, σκηνοθεσία Ελένης Μποζά, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, κινησιολογία Ζωής Χατζηαντωνίου, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Στέλιος Ιακωβίδης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Μοθωναίος, Γιώργος Οικονόμου, Γεννάδιος Πάτσης, Στράτος Σωπύλης, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιάννης Τσεμπερλίδης. Προ-παράσταση θα δοθεί το Σάββατο (16/2, 18.30μ.μ.).

  • Στο θέατρο «Χώρα» («Μικρή Χώρα») για 18 μόνο παραστάσεις, παρουσιάζεται το έργο «ALPENSTOCK» του Ρεμί Ντε Βος, μια μαύρη κωμωδία για τα σύνορα αγάπης - βίας. Μετάφραση Μπουμπουλίνα Νικάκη, σκηνοθεσία Esther Andre Gonzalez, σκηνικά - κοστούμια Χρήστος Κωνσταντέλλος, φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου, μουσική επιμέλεια Ορέστης Καμπερίδης. Παίζουν: Αγγελική Δημητρακοπούλου, Νέστωρ Κοψιδάς, Δημήτρης Λιόλιος. Στις Αλπεις, η Γκρέτα και ο Φριτς προσπαθούν να διατηρήσουν το «κουκλόσπιτό» τους πιο καθαρό από τον «έξω κόσμο», τον «ξένο», ή το μετανάστη Γιόσιπ και την οικογένειά του. Η Esther Andre Gonzalez, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργο του Remi De Vos, αποδεικνύοντας ότι ο ρατσισμός «δημιουργεί ή διαπερνά τα σύνορα, ανάλογα όχι με τη χώρα όπου ζούμε, αλλά με την αγάπη μας για τον «άλλον».
Οι «Θεατρίνων θεατές» παρουσιάζουν τη «Διπλή Απιστία» του Μαριβώ, στο «Ατελιέ Πάρνηθος» (Πάρνηθος 29, Κυψέλη, τηλ. 210-8819.571). Πρόκειται για ιστορία έρωτα μεταξύ δύο νέων που προσβάλλεται από το μικρόβιο της απιστίας. Πόσο παραμένουμε πιστοί, τι καθορίζει τη σχέση μας με τον ερωτικό μας σύντροφο; Τέτοια ερωτηματικά αποτελούν το θέμα αυτής της κωμωδίας εποχής, που ανεβαίνει σε μετάφραση Μαίρης Μιχαλάτου - Γιώργου Λιβανού, σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη, μουσική Φώτη Σιβριγιάν, χορογραφία Σίμωνα Πάτροκλου, φωτισμούς Σοκόλ Τομτσίνη. Παίζουν: Καίτη Ιμπροχώρη, Ισμήνη Καλέση, Γιώργος Λιβανός, Νότα Παρούση, Γιάννης Τσιώμου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Σταυρίνα Πρεβεδώρου, Μαρία Σύρου. Στα πλήκτρα η Σοφία Καψάσκη.
  • «Η μπλε γραμμή» τιτλοφορείται η παράσταση που ανεβάζει ο «Φούρνος» και είναι εμπνευσμένη από το έργο του Μπόρχες. Ο θίασος «Πλεύσις» με αυτήν την παράσταση δημιουργεί ένα «σύμπαν» δομημένο με τα υλικά των ονείρων, σε συνάφεια με το «σύμπαν» της βιβλιοθήκης του Χ.Λ. Μπόρχες. Η παράσταση είναι το ταξίδι στο λαβύρινθο της σκέψης του «ήρωα», ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τους Μινώταυρους της ύπαρξης: ζωή, θάνατος, αλήθεια, όνειρο, μνήμη, λήθη, χρόνος και φθορά. Η παράσταση είναι ένα οπτικό θέατρο, όπου η ποιητική γραφή συναντά τον υπαινιγμό, ο χορός τη θεατρική πράξη, η εμψύχωση αντικειμένων το εικαστικό περιβάλλον. Σύλληψη - σκηνοθεσία Αντώνης Κουτρουμπής, ερμηνεία - χορογραφία Αντώνης Κουτρουμπής, μουσική σύνθεση Μηνάς Εμμανουήλ, φωτισμοί Χριστίνα Θανάσουλα

  • Η ντανταϊστική μουσική κωμωδία «Κατσαρίδα», που πρωτοπαίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο «Θέατρο Νέου Κόσμου» (2005) και μετά στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, επιστρέφει στο θέατρο «Βρετάνια» (από 14/2, για είκοσι παραστάσεις). Μια μικρή κατσαρίδα αγωνίζεται να ανέβει στο φεγγάρι. Περιπλανιέται στα τρίσβαθα των υπονόμων και σε αφιλόξενους δρόμους, διασχίζει ωκεανούς, χορεύει και τραγουδά μέσα σε δαιδαλώδεις αεραγωγούς, γνωρίζει άλλα έντομα, τρωκτικά, ανθρώπους και διατηρεί ακλόνητη την πίστη της στο μεγάλο όνειρο. Κείμενο - σκηνοθεσία Βασίλης Μαυρογεωργίου. Μουσική Κώστας Γάκης. Κοστούμια Γεωργία Μπαμπαλού. Φωτισμοί Γιώργος Φακούρας. Ειδικές κατασκευές Μελίνα Οικονόμου. Παίζουν: Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου. Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.15 μ.μ. Σάββατο, Κυριακή 6.15 μ.μ. και 9.15 μ.μ.

No comments: