Sunday, January 27, 2008

ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΒΑΡΛΑΜΟΥ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ


Στις αρχές της δεκαετίας του '70, ο γαλλικός οίκος «Union Latin d' Editions», γνωστός διεθνώς για τις καλαίσθητες συλλεκτικές του εκδόσεις, αποφάσισε να εκδώσει σε τρεις, δερματόδετους εικονογραφημένους τόμους τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, με τίτλο «Σοφοκλής». Ο εκδότης Μορίς Ρομπέρ, μετά από πρόταση των καθηγητών της ΑΣΚΤ, Π. Πρεβελάκη και Γ. Κεφαλληνού, ανέθεσε την εικονογράφηση στον χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο. Ο Γιώργης Βαρλάμος φιλοτέχνησε 50 υπέροχες ακουαρέλες. Η συλλεκτική έκδοση (με αριθμημένα αντίτυπα), εικονογραφημένη με τις 48 από τις 50 ακουρέλες του Βαρλάμου, με μεταφραστή των τραγωδιών τον σπουδαίο ελληνιστή, λάτρη, μελετητή και μεταφραστή της λογοτεχνίας μας, Ζακ Λακαριέρ, χαρακτηρίστηκε, τότε στο Παρίσι, σημαντικότατο φιλολογικό και εικαστικό γεγονός.

Οι ακουαρέλες αυτές δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν, με μεγεθυμένα και κατά το δυνατόν πιστά φωτοτυπικά αντίτυπά τους, σε έκθεση (21/7-2/9/2007) που οργάνωσαν, για να τιμήσουν τη μεγάλη και σπουδαία εικαστική προσφορά του Κυμαίου ζωγράφου-χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου, ο Μορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης, και το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης (δημιούργημα του συλλόγου). Αυτές οι ακουαρέλες κοσμούν τώρα και το φετινό, πανέμορφο Ημερολόγιο τοίχου που κυκλοφόρησε ο Μορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης (πληροφορίες: σύλλογος: 34003 Κύμη, τηλ. 22220-22011). Ας παραθέσουμε, όμως, και λίγα λόγια του Γ. Βαρλάμου γι' αυτές τις ακουαρέλες του και το ημερολόγιο:

  • «Το ημερολόγιο έρχεται να συμπληρώσει μια άλλη άποψη της εικονογράφησης, είναι οι λεπτομέρειες των συνθέσεων - που αποτελούν αυτή την ενότητα - απομονωμένες από το σύνολο στο οποίο ανήκουν και που κατά κάποιο τρόπο τις εμποδίζει να δείξουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα που τις διακρίνει. Εδώ, θα ήθελα να πω δυο λόγια για την παράδοσή μας στην οποία βασίστηκα και που είναι ολοφάνερη η επίδρασή της στον τρόπο που σχεδίασα αυτές τις ζωγραφιές. Η παράδοση η δική μας έχει στο ενεργητικό της έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας, που μας ταιριάζει απολύτως, ακριβώς γιατί βασίζεται στο χαρακτήρα του λαού μας, ενός λαού αισιόδοξου, που αγαπά τη ζωή και την ομορφιά, που έχει ευστροφία πνεύματος, υπερηφάνεια, φιλότιμο και, ακόμα, καλοσύνη και αγάπη».
[Ριζοσπάστης, 27/1/2008].

No comments: