Tuesday, January 29, 2008

ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ


Το «Κουκλόσπιτο», ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ερρίκου Ιψεν, που παίζεται και με τον τίτλο «Νόρα», από το όνομα της ηρωίδας, παρουσιάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στην Αίθουσα Τέχνης της πόλης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη.
Από τα πρώιμα έργα του φεμινισμού, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο χάρις στην πέννα του συγγραφέα αλλά και λόγω των πολύπλοκων σχέσεων στο γάμο. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια μεσοαστική, ιδανική οικογένεια με τα τρία παιδιά τους και το αγαπημένο ζευγάρι, στη θαλπωρή της μέρας των Χριστουγέννων. Ο σύζυγος πρόκειται να αναλάβει διευθυντική θέση στην τράπεζα της πόλης και η οικονομική άνοδος θα τους κάνει τη ζωή όπως την ονειρεύονταν, ενώ μέχρι τώρα τα έβγαζαν πέρα με οικονομίες.
Ενας ξαφνικός καβγάς, που ξεσπάει, κάνει το σύζυγο να εκφράσει τα πραγματικά του αισθήματα, μιλάει στη γυναίκα του χωρίς σεβασμό, ενώ η ανατροπή των γεγονότων τον κάνει να την πλησιάσει ξανά με γαλιφιές και γλυκόλογα που εκείνη δεν δέχεται να ακούσει πλέον. Η ρήξη στο δεσμό τους έχει επέλθει γι' αυτήν οριστικά και αποφασίζει μέσα σ' ένα βράδυ να εγκαταλείψει την οικογένεια με την ψεύτικη βιτρίνα και να αναζητήσει το χτίσιμο μιας ζωής με στέρεα θεμέλια που θα τα έχει κατασκευάσει η ίδια.
Ετοιμάζει τις βαλίτσες της κι εκείνος την παρακαλάει μάταια. Χρησιμοποιεί το έσχατο μέσον, που είναι τα παιδιά τους. «Εχεις υποχρέωση στα παιδιά σου», της λέει. «Εχω υποχρέωση πρώτα στον εαυτό μου», του απαντάει, όταν αναλαμβάνει την ευθύνη της διαβίωσής της, εργαζόμενη, μακριά από το κοινωνικό και οικογενειακό βόλεμα του συζύγου. Από τότε που γράφτηκε το έργο, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έχουν πολλά αλλάξει. Οι γυναίκες εργάζονται σχεδόν όλες και τα διαζύγια πληθύνονται.
Ομως το βόλεμα, υπό οιανδήποτε έννοια, παραμένει πάντα μία τροχοπέδη σε γυναίκες και άνδρες να αποδεσμευτούν και να ζήσουν μία πραγματική ζωή σαν άτομα ανεξάρτητα μαζί ή χώρια, όταν οι ανάγκες το απαιτούν. Το έργο γυρίστηκε ταινία με την Τζέιν Φόντα, την εποχή που βρισκόταν στο απόγειο του ακτιβισμού και της φεμινιστικής της δραστηριότητας, ενώ έχει παιχτεί πολλές φορές και στο θέατρο, με τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες της ελληνικής και της διεθνούς σκηνής.
Οι συντελεστές
: Μετάφραση: Λέων Κουκούλας. Σκηνοθεσία & δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Καραχισαρίδης. Σκηνικά - Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς. Χορογραφίες: Τατιάνα Μύρκου, Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Καραχισαρίδης. Φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς - Γιάννης Καραχισαρίδης. Βοηθός σκηνογράφου: Μαίρη Τετράδη. Παίζουν οι Μαίρη Ακριβοπούλου, Ισίδωρος Σταμούλης, Βασιλική Αμοιρίδου, Ειρήνη Γραμματικοπούλου, Γιώτης Βασιλειάδης και Δημήτρης Παλαιοχωρίτης.

No comments: