Saturday, May 19, 2007

ΚΘΒΕ: ΟΨΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ


Μακάρι να γίνει θεσμός και να ριζώσει, με εμβέλεια πανευρωπαϊκή. Το δικαιούται και το ΚΘΒΕ και η Θεσσαλονίκη. Μιλώ για το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Όψεις Αρχαίου Δράματος» που προετοιμάζει το ΚΘΒΕ.

Το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 14 Ιουνίου ώς τις 13 Ιουλίου, με θεματικό άξονα το αρχαίο δράμα. Οχτώ θεατρικοί οργανισμοί από ισάριθμες χώρες θα παρουσιάσουν έργα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, αλλά και νέα, εμπνευσμένα από τους μυθικούς κύκλους που αξιοποιεί το αρχαίο δράμα. Το ΚΘΒΕ θα συμμετάσχει με τη θερινή του παραγωγή, που θα κάνει την πρεμιέρα της στη διοργάνωση, τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Εκτάκτως θα συμμετάσχει το θέατρο «Katona Jozsef» της Ουγγαρίας, που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του διευθυντή του θεάτρου, Γκαμπόρ Ζαμπέκι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παραστάσεις των έργων: «Κουρμπάν» του Γκιουνόρ Ντιλμόν, από την Ένωση Θεάτρων της Τουρκίας, βασισμένο στη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αϊσέλ Εμέλ Μεσί, «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, από το Εθνικό Θέατρο Κραϊόβα Ρουμανίας, «My Homeland - Seven Dreams», βασισμένο στους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου και την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, από το φεστιβάλ «BITEF» Σερβίας, «Οιδίπους στην Κόρινθο» του Ιβο Σβέτινα, σε σκηνοθεσία Ιβιτσα Μπουλτζιάν, από το Εθνικό Θέατρο Σλοβενίας, «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μικέλ Καλέμι, από το θέατρο «Ατελιέ 31» της Αλβανίας, «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Θέατρο Δάσους, στο Βασιλικό Θέατρο και στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και χρηματοδοτείται από το Γ' ΚΠΣ στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός-Πολιτισμική Εγνατία».

Η «Λυσιστράτη» του ΚΘΒΕ θα παρουσιαστεί στις 27 και 28 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Στον ρόλο της Λυσιστράτης, η Ρένια Λουιζίδου. Η Μίνα Αδαμάκη ερμηνεύει την Κλεονίκη, η Δάφνη Λαμπρόγιαννη τη Μυρίνη, η Θεοδώρα Σιάρκου τη Λαμπιτώ, ο Δημήτρης Πιατάς τον Πρόβουλο και ο Αντώνης Λουδάρος τον Κινησία.

Η μετάφραση είναι του Γιάννη Βαρβέρη, τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, η χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη, η μουσική διδασκαλία του Νίκου Βουδούρη. Συμμετέχει χορός 32 ηθοποιών.

No comments: