Saturday, May 19, 2007

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΘΗΝΑ 2007

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού εγκαινίασε μια νέα δραστηριότητα το Σύστημα Αθήνα / Athens System, ένα σύστημα παρουσίασης παραστάσεων της τρέχουσας θεατρικής περιόδου.

Τις παραστάσεις κλήθηκαν να παρακολουθήσουν πρόσωπα διεθνούς προβολής, όπως διευθυντές σημαντικών διεθνών φεστιβάλ, κριτικοί θεάτρου αλλά και διευθυντές πολιτιστικών φορέων που έχουν τη δυνατότητα μετάκλησης παραστάσεων. Σκοπός της δράσης είναι να οδηγήσει σε διεθνείς συνεργασίες και σε πρόσκληση των ελληνικών παραστάσεων σε διεθνείς συναντήσεις και φεστιβάλ. Παράλληλα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Επίσης επιπλέον σκοπός του Συστήματος Αθήνα είναι να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό αρχείο παραστάσεων.

Ειδικά για φέτος το Σύστημα Αθήνα πραγματοποιείται σε πιλοτική μορφή ώστε να διερευνηθούν οι επιμέρους δυνατότητες εφαρμογής και λειτουργίας του. Γι’ αυτό το λόγο η διοργάνωσή του είναι περιορισμένης κλίμακας.

Οι παραστάσεις άρχισαν στις 16 και τελειώνουν σήμερα, 19 Μαΐου 2007. Την Κυριακή 20 Μαΐου στις 11.30μμ, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22), θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο – συζήτηση εργασίας με θέμα: «Το σύγχρονο Ελληνικό θέατρο και η διεθνής σκηνή» με τη συμμετοχή ξένων και Ελλήνων προσκεκλημένων. INFO: Tηλ. 210 33 03 149 & 210 33 06 115, system@hellastheatre.gr & itigr@otenet.gr, www.hellastheatre.gr
ΣΧΟΛΙΟ: Καταρχήν, δεν διαφωνώ. Υπάρχει όμως ένα "αλλά". Όταν γίνεται αναφορά στο "σύγχρονο ελληνικό θέατρο", τι εννοείται; Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα πρέπει να εννοείται πρώτιστα το ελληνικό θεατρικό έργο. Κι απ' ό,τι είδαμε στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει "καθαρόαιμο" ελληνικό θεατρικό έργο. Έχω την ενύπωση ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα ασφαλές κριτήριο ώστε ανάμεσα στις παραστάσεις να είναι τουλάχιστον μια (1) που να σηματοδοτεί τις κατευθύνσεις της σύγχρονης ελληνικής θεαρικής γραφής. Γιατί δεν μπορώ να θεωρήσω ότι έγινε κάτι τέτοιο. Και δεν είναι δυνατό να οχυρωθεί η (αναμφισβήτητα αξιέπαινη) προσπάθεια πίσω από τη δικαιολόγησή της ως "πιλοτικής"!

No comments: