Thursday, April 19, 2007

ΣΕΗ: Πρόσκληση ανοιχτού διαλόγου

Εκατόν εβδομήντα άνθρωποι του θεάτρου, συνυπογράφοντας ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες, διαχωρίζουν τη θέση τους από την ανακοίνωση - καταγγελία, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) (28/2/2007) για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Το ΣΕΗ απαντά στους υπογράφοντες, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δε μας κάνει εντύπωση ότι επικρίνουν το ΣΕΗ για πράγματα που ποτέ δεν είπε, αφού είναι φανερό ότι δε διάβασαν την ανακοίνωσή μας. Διάβασαν αποσπάσματά της, όπως τα δημοσίευσε μερίδα του Τύπου. Ούτε το γεγονός ότι, πριν σπεύσουν να συντάξουν - ή να συνυπογράψουν - ένα τόσο οργισμένο κείμενο, δε σκέφτηκαν να ζητήσουν από το σωματείο το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης ή έστω εξηγήσεις».
«Μας κάνει, όμως, εντύπωση ότι δεν αναρωτήθηκαν ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από μια ηλεκτρονική διεύθυνση - φάντασμα, και ποιοι ζητούν την υπογραφή τους, όπως εντύπωση μας κάνει ότι η αντίδρασή τους έρχεται σε μια στιγμή που το ΣΕΗ κάνει μια προσπάθεια - στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η δημόσια διατύπωση της άποψης για το Φεστιβάλ Αθηνών - για έναν ανοιχτό διάλογο με όσους μοχθούν για το θέατρο, προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν κάποιες έννοιες που έχουν σχέση με την καλλιτεχνική υπόσταση του θεάτρου μας. Εμείς, λοιπόν, διαφωνούμε:
• Με την αλλαγή του χαρακτήρα του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, που μετατρέπεται από παραγωγικός και δημιουργικός σε διαμεσολαβητικό, με σκοπό την προώθηση έτοιμων ξένων παραγωγών, που δεν εντάσσονται σε ένα ισότιμο πρόγραμμα ανταλλαγών, αλλά είναι μονομερείς.
• Με την απομάκρυνση της θεατρικής δραστηριότητας τους καλοκαιρινούς μήνες από τα αρχαία θέατρα και την ανάδειξη νέων πολυδάπανων κλειστών χώρων, με αθρόα μετάκληση ξένων συγκροτημάτων και πρωτοφανή μείωση των ελληνικών παραστάσεων αρχαίου δράματος. (Θα παιχτούν μόλις 4 ελληνικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, και η μία είναι επανάληψη).
• Με τη σκόπιμη πολιτική περιορισμού της θεατρικής δραστηριότητας μόνο στο αθηναϊκό κέντρο, χωρίς καμιά δυνατότητα μεταφοράς της στην επαρχία.
• Με τον ολοκληρωτικό εξοστρακισμό του ελεύθερου θεάτρου και των ΔΗΠΕΘΕ από Ηρώδειο - Επίδαυρο, άρα και μείωση της συμμετοχής Ελλήνων καλλιτεχνών στη θεατρική δημιουργία».
«Τέλος, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90χρονών του και μετά το γιορτασμό της Ημέρας του Ηθοποιού (Οκτώβρη στο Ηρώδειο), το ΣΕΗ θα οργανώσει ανοιχτή ημερίδα με θέμα: "Η κατάσταση του θεάτρου στη χώρα μας - παρόν και μέλλον», όπου θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες όλων των συναφών χώρων. Εκεί θα καλέσουμε και όσους διαφωνούν μαζί μας και όλοι μαζί θα βρούμε τρόπους που θα επιτρέψουν σε όλους να διατυπώσουν θέσεις επωφελείς για την ανάπτυξη του θεάτρου συνολικά».[Ριζοσπάστης, 20 Απριλίου 2007]

No comments: