Friday, May 26, 2017

Το πρόγραμμα του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017

Αφιερωμένο στο καθόλα σημαντικό έργο του καθηγητή αρχαιολογίας, υπευθύνου επί σαράντα και πλέον χρόνια του ανασκαφικού έργου στην ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, το Δίον και προέδρου του μουσείου της Ακρόπολης, Δημητρίου Παντερμαλή, ξεκινά το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου.

Παράλληλα ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο) επίλεξε για τον φετινό θεσμό ως τιμώμενη χώρα, την Κύπρο με τον τεράστιο πολιτιστικό και πνευματικό ορίζοντα.
Στο φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου συνδιοργανωτές του ΟΡ.ΦΕ.Ο είναι το Υπουργείο Πολιτισμό, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και οι Δήμοι Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού.
Θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, αρχαιολογικές ομιλίες, φιλοσοφικοί περίπατοι, αναλόγια και εκθέσεις διανθίζουν το πρόγραμμα του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου.
Όλα αυτά θα φιλοξενηθούν στους χώρους ιστορικής αναφοράς της Πιερικής γης. Το αρχαίο θέατρο Δίου, το κάστρο του Πλαταμώνα, το αρχαιολογικό πάρκο, το Αγιονέρι και το κέντρο Μεσογειακών ψηφιδωτών Δίου, το μουσείο φυσικής ιστορίας του εθνικού δρυμού Ολύμπου, τα αρχαία Λείβηθρα, την αρχαία Πύδνα και το δημοτικό θέατρο Κολινδρού.
Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 23 Μαΐου 2017, σε πανηγυρική εκδήλωση στο κέντρο προβολής και διακίνησης έντυπου υλικού, προγραμμάτων και εισιτηρίων που βρίσκεται στην καρδιά της Κατερίνης, επί των οδών Αρεοπαγίτου και Σολωμού (πρώην Ασπίς Τράπεζα). Το συγκεκριμένο κατάστημα προσέφεραν αφιλοκερδώς για χρήση στον ΟΡ.ΦΕ.Ο. οι ιδιοκτήτες-τέκνα των γνωστών δικηγόρων Νικολάου και Ζωής Παπανικολάου, οι Ελένη, Ιλιάνα, Σπυριδούλα, Ηλίας και Ιωάννα, τους οποίους ευχαριστεί δημόσια η διοίκηση του Οργανισμού.
ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Προλογίζοντας την παρουσίαση του προγράμματος στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, της πολιτείας και φορέων, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Νικόλαος Πασχαλούδης, τόνισε: «Τα χαρακτηριστικά του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου. Η τιμή στον άνθρωπο που μετέφερε στα πέρατα του κόσμου τον πλούτο του Δίου, τον Δημήτρη Παντερμαλή, η επιλογή της Κύπρου ως η τιμώμενη χώρα, αλλά και η φιλοσοφία και του φετινού θεσμού που διέπεται από την ποιότητα, τον πολυθεματισμό και την ανάδειξη των τοπικών καλλιτεχνικών ανησυχιών. Ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ σε όλους εσάς και όχι μόνο που μας στηρίζετε. Ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, τον φορέα δρυμού Ολύμπου και τους ιδιοκτήτες του χώρου που μας φιλοξενεί απόψε και στη διάρκεια των παραστάσεων, έναν χώρο που φιλοδοξούμε να αναδειχθεί ως ένας πολιτιστικός πνεύμονας. Τέλος και φέτος με την άριστη συνεργασία μας με το ΤΕΙ Κατερίνης θα αναδείξουμε επιστημονικά την ταυτότητα του Φεστιβάλ Ολύμπου αλλά και τις τάσεις και  προοπτικές ανάπτυξης του.»
Ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, εθελοντές, χορηγούς, μέλη επιτροπών, συνεργάτες, επισήμανε: «Συναντιόμαστε αδιάκοπα εδώ και σαράντα έξι χρόνια, πιστοί σε ένα ραντεβού που συνεχίζεται με περισσότερους πλέον και με ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις. Το Φεστιβάλ Ολύμπου θεωρώ ότι είναι ο μοναδικός φορέας που προσφέρει με συνέχεια και συνέπεια, πολιτισμό υψηλού επιπέδου, αναδεικνύει τις σπουδαίες αρχαιότητες και τα μνημεία του τόπου μας, διανοίγει γέφυρες επικοινωνίας με πολιτισμούς άλλων λαών, προβάλει την Πιερία εντός και εκτός Ελλάδος. Φανταστείτε ένα  καλοκαίρι χωρίς Φεστιβάλ Ολύμπου!  Είμαστε θεσμός με παγκόσμια καταξίωση και με τεράστια συμβολή στη δημιουργία ενός αξιόλογου πολιτιστικού και τουριστικού ρεύματος.  Θα πετυχαίναμε περισσότερα αν όλοι οι συναρμόδιοι τοπικοί φορείς αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως του τουρισμού, στήριζαν το θεσμό αυτό, ο οποίος εκ των πραγμάτων δημιουργεί ανταποδοτικά οφέλη στην οικονομία της Πιερίας. Δυστυχώς  κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και κάποιοι άλλοι προσδοκούν άλλα οφέλη.»
Στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, είπε: «Το Φεστιβάλ Ολύμπου, το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας, η κορυφαία έκφραση της τέχνης και του πολιτισμού, πρωταγωνιστεί και φέτος στα πολιτιστικά δρώμενα και υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες. Ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στεκόμαστε για μια ακόμα χρονιά αρωγοί και συμπαραστάτες στο σημαντικό θεσμό διεθνούς ακτινοβολίας. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε τον πολιτισμό στις πρώτες μας προτεραιότητες, γιατί με τον πολιτισμό οι κοινωνίες προοδεύουν και αναπτύσσονται. Είμαι βέβαιη ότι και φέτος οι εκδηλώσεις θα γοητεύσουν, θα συγκινήσουν, θα ψυχαγωγήσουν, ομορφαίνοντας ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι μας στη σκιά του φωτοδότη Ολύμπου.»
Ο γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αντώνης Μανδρίτης, ανέφερε: «Εκφράζω την ευαρέσκεια μου που βρίσκομαι και πάλι μαζί σας, συνεχίζοντας τη σειρά των συνεργασιών με φορείς της Πιερίας. Αυτή τη φορά με τον τόσο σημαντικό θεσμό του Φεστιβάλ Ολύμπου με τον οποίο θα συνεργαστούμε για την επιτυχία του. Μέσω των ψηφίδων του πολιτισμού θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς της Κύπρου με την Μακεδονία. Καλή συνεργασία.»
Ο κύκλος των συνεργαζόμενων με τον ΟΡ.ΦΕ.Ο. φορέων της αυτοδιοίκησης έκλεισε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Κωνσταντίνου Δημόπουλου: «Εμείς στηρίζουμε το  Φεστιβάλ Ολύμπου από καρδιάς και ως εθελοντές. Επιθυμούμε και συμπαραστεκόμαστε για το καλύτερο δυνατό αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη επικοινωνιακά του ανάδειξη, εργαζόμενοι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο χαρά κρύβει αυτή η συνεργασία που την τιμούν μέσα από τις παραστάσεις τα μεγαθήρια της τέχνης. Σας γνωστοποιώ ότι με τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού Βαφύρα που υλοποιείται εντός του αρχαιολογικού χώρου στο Δίον, μήκους χιλίων διακοσίων μέτρων, πραγματοποιούμε μια επιθυμία του καθηγητή του κ. Παντερμαλή.»
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017, ο καλλιτεχνικός σύμβουλος, ηθοποιός και σκηνοθέτης Γεώργιος Χανδόλιας, επισήμανε: «Πολιτισμός είναι το σύνολο των ανθρώπινων επιτευγμάτων όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από την ιστορία  και την παράδοση και είναι μια ζώσα πραγματικότητα στον τόπο και τον χρόνο σε διαρκή εξέλιξη. Αφορά όλους τους τομείς, επιστήμη, καλλιτεχνική δημιουργία, εκπαίδευση, έρευνα. Πριν σας παρουσιάσω το πρόγραμμα, η ρήση του Κάρολου Κουν μας εκφράζει θεωρώ όλους: Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΙΟΥΛΙΟΣ  ώρα έναρξης 21:30
Σάββατο 01 Ιουλίου . Έναρξη 7.30 μ. μ
Υποδοχή της τιμώμενης χώρας, της Κύπρου.
Αφιέρωμα στον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή,
– Προβολή ντοκιμαντέρ.
– Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης με θέμα «Αρχαιότητες και νερό»
– Μουσικό πρόγραμμα με τη Χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών.
Διευθύνει ο Ευθύμης Μαυρίδης
Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου.

Κυριακή 02 Ιουλίου. Θεατρική Παράσταση «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Νικολαΐδης, Φωτεινή Φιλοσόφου, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Βούλα Κώστα, Θοδωρής Προκοπίου
Αρχαίο Θέατρο Δίου

Σάββατο 08 Ιουλίου Συναυλία αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη  «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ»
Αρχαίο θέατρο Δίου

Κυριακή 09 Ιουλίου . Κ.Θ.Β.Ε «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη. Σκηνοθεσία Ανδρέας Κουτσουρέλης. Πρωταγωνιστούν: Στάθης Βούτος, Ανδρέας, Τάσος Ροδοβίτης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης  Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος
Αρχαίο Θέατρο Δίου

Πέμπτη 13 Ιουλίου Συναυλία «Goran Bregovic & Wedding and Funeral Band»
Αρχαίο Θέατρο Δίου.

Παρασκευή 14 Ιουλίου Συναυλία με τη χορωδία του Γιάννη Αδαμίδη.
Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών.

Σάββατο 15 Ιουλίου Αρχαιολογικοί Περίπατοι
Θεματικός περίπατος « Η καθημερινότητα στην αρχαία ιερή πόλη του Δίου»  με ξεναγό την αρχαιολόγο Ελένη Μπενάκη.
Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου

Κυριακή 16 Ιουλίου  Μουσική θεατρική κωμωδία «Η Όπερα βγήκε από τον Παράδεισο» της Κασσάνδρας Δημοπούλου. Σκηνοθεσία: Τζένη Δριβάλα. Πρωταγωνιστούν: Άκης Σακελλαρίου, Φίλιππος Μοδινός, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Σοφία Μητροπούλου, Armando Puklavec.
Αρχαίο Θέατρο Δίου

Τετάρτη 19 Ιουλίου. Συναυλία « Μάριος Φραγκούλης καλοκαίρι 2017».
Αρχαίο Θέατρο Δίου

Πέμπτη 20 Ιουλίου. Μουσική παράσταση
Κάστρο Πλαταμώνα

Παρασκευή 21 Ιουλίου Θέατρο Νέου Κόσμου «Πέτρες στις τσέπες του» Σκηνοθεσία: Αγγελική Κοκκώνη. Πρωταγωνιστούν, Μάκης Παπαδημητρίου και Γιώργος Χρυσοστόμου.
Κάστρο Πλαταμώνα.

Σάββατο 22 Ιουλίου. Συναυλία «Piafthe Show»
Αρχαίο Θέατρο Δίου

Τετάρτη 26 Ιουλίου.
Συναυλία με τη Χορωδία «Ιωάννης Σακκελαρίδης» Δ/νση Ευθύμης Μαυρίδης. Αναλόγιο «Ο Όλυμπος στην ελληνική ποίηση» Διαβάζουν στίχους η Ιωάννα Σούκου και η Κατερίνα Ζιακούλη.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ε. Δ. Ολύμπου

Παρασκευή 28 Ιουλίου. Θέατρο Τέχνης «Μήδεια. Η βαρβαρότητα του έρωτα» Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Πρωταγωνιστούν:  Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Θεοδώρα Τζήμου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεράσιμος Γεννατάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου. Συμμετέχουν τέσσερις σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και τέσσερις μουσικοί.


No comments: