Monday, August 31, 2015

Βραδιές Διεθνούς Θεάτρου στη Σύρο - 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου

Οι σκηνοθέτες από τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά και την Ταϊβάν και οι έλληνες ηθοποιοί που ξεχώρισαν στο «World Wide Lab», δημιούργησαν από κοινού τρεις παραστάσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν στο ιστορικό ‘Θέατρο Απόλλων’ της Ερμούπολης Σύρου

Το διεθνές θεατρικό εργαστήρι - φεστιβάλ «World Wide Lab», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ιόλης Ανδρεάδη και του αμερικανού Jay Stern, ξεκίνησε στη Σύρο, στις 22 Αυγούστου.

Ύστερα από 16 ημέρες συνεχούς έρευνας και εντατικών προβών, οι σκηνοθέτες από τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά και την Ταϊβάν και οι έλληνες ηθοποιοί που επιλέχθηκαν, δημιούργησαν από κοινού τρεις παραστάσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα στο ιστορικό ‘Θέατρο Απόλλων’ της Ερμούπολης Σύρου, στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου. Όλα τα έργα έχουν διάρκεια μισής ώρας και θα παρουσιαστούν στην ελληνική γλώσσα. Οι παραστάσεις μεταδίδονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο, μέσω live stream.

Οι παραστάσεις που επιλέχτηκαν να παρουσιαστούν
20.00
‘Φαλάτσι: μια γυναίκα ενάντια’
της Εμίλια Κονσταντίνι
Μετάφραση: Ιόλη Ανδρεάδη
[Σκηνές από το έργο]
Σκηνοθεσία: Laura Capparrotti & Jay Stern
Σκηνικά-Κοστούμια: Πηνελόπη Ασλάνογλου & Κατερίνα Κολλιοπούλου
Μουσική: Ερατώ Α. Κρεμμύδα
Ερμηνεύει η Ιφιγένεια Γρίβα

20.45
‘Εκκλησιάζουσες’
του Αριστοφάνη
Απόδοση: Διονύσης Χριστόπουλος
[Σκηνές από το έργο]
Σκηνοθεσία: Annie Levy & Jocelyn Yuchia Chang
Σκηνικά-Κοστούμια: Πηνελόπη Ασλάνογλου & Κατερίνα Κολλιοπούλου
Μουσική: Ερατώ Α. Κρεμμύδα
Ερμηνεύουν: Ιάκωβος Μηνδρινός, Γιώργος Κισσανδράκης, Σταύρος Γιαννουλάδης & Tali Custer

21.30
‘Ηχώ’
των Laura Tesman Gillette, Chang Nai Wen & Evan Tsitsias
Απόδοση: Ιόλη Ανδρεάδη και οι ηθοποιοί
Σκηνοθεσία: Evan Tsitsias, Chang Nai Wen, Laura Tesman Gillette
Σκηνικά-Κοστούμια: Πηνελόπη Ασλάνογλου & Κατερίνα Κολλιοπούλου
Μουσική: Ερατώ Α. Κρεμμύδα
Ερμηνεύουν: Ιφιγένεια Γρίβα, Αριστέα Σταφυλαράκη, Ειρήνη Πατούρα, Κατερίνα Δρακοπούλου, Θάνος Φώσκολος, Γιάννης Χαρμπάτσης, Σταύρος Γιαννουλάδης, Γιώργος Κισσανδράκης, Ιάκωβος Μηνδρινός & Tali Custer

Ανάμεσα στις παραστάσεις ο Γιάννης Χαρμπάτσης στο ρόλο του Αλέκου Παναγούλη ως αφηγητή.

Μετά από δύο συνεχόμενες χρόνιες στο Brooklyn της Νέας Υόρκης (Irondale Center | 2012 & 2013) και το Teatro Due της Ρώμης (2014), το διεθνές θεατρικό εργαστήρι-φεστιβάλ «World Wide Lab» ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Σύρο, με πρωτοβουλία της σκηνοθέτη Ιόλης Ανδρεάδη και τη σύμπραξη του Syros Institute.

Η ιδέα του World Wide Lab δημιουργήθηκε το 2011 στο Watermill του Bob Wilson, από τους απόφοιτους του Lincoln Center Theater Director’s Lab. Αποτελεί μια διεθνή πλατφόρμα σκηνοθετών από διαφορετικές χώρες του κόσμου -Ελλάδα, ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Ταϊβάν- οι  οποίοι συναντιούνται σταθερά κάθε χρόνο, με σκοπό να δουλέψουν εντατικά και ομαδικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πάνω στη δημιουργία και την παρουσίαση θεατρικών πρότζεκτ γύρω από ένα ειδικό θέμα τη φορά.

Στόχος του World Wide Lab είναι να προτείνει και να εξελίξει ένα μοντέλο ομαδικής συνεργασίας και συσκηνοθεσιών, παρακάμπτοντας ηθελημένα τον παγιωμένο κανόνα που λέει ότι «στο θέατρο την τελική απόφαση την παίρνει πάντα ένας». Σκοπός, η ανεύρεση μιας κοινής καλλιτεχνικής γλώσσας, που δεν θα εξαλείφει ωστόσο τις ιδιαιτερότητές της προέλευσης και της εκπαίδευσης του κάθε σκηνοθέτη.

No comments: