Friday, September 4, 2015

«Ικέτιδες»: Μία διήγηση πολιτικών προσφύγων βασισμένη στο έργο του Αισχύλου

«Ικέτιδες»: Μία διήγηση πολιτικών προσφύγων βασισμένη στο έργο του Αισχύλου

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος, μαζί με το Ελληνογερμανικό Θέατρο Deutsch Griechisches Theater, παρουσιάζουν μία παράσταση που βασίζεται σε πραγματικές αφηγήσεις πολιτικών προσφύγων που ζουν σήμερα στην Γερμανία

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος, μετά από 25 χρόνια συνεχούς δράσης στη Γερμανίας, επιστρέφει τον Οκτώβριο στην Ελλάδα, μαζί με το Ελληνογερμανικό Θέατρο Deutsch Griechisches Theater. Στη χώρα μας, θα παρουσιάσει τις «Ικέτιδες», μία σύγχρονη διασκευή του έργου του Αισχύλου, όπου το αρχαίο δράμα συναντά το «θέατρο-ντοκουμέντο».

Η παράσταση βασίζεται σε πραγματικές αφηγήσεις πολιτικών προσφύγων που ζουν σήμερα στην Γερμανία και αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας του σκηνοθέτη με τίτλο «Η τρέλα των Θεών», που παρουσιάζει τις διαφορετικές πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Ο κύκλος της κρίσης ξεκίνησε με το έργο «Πλούτος, ο χορός των αγανακτισμένων» το 2012, συνεχίσθηκε με τις «Εκκλησιάζουσες» το 2013 και ολοκληρώθηκε το 2014 με το έργο «Ικέτιδες» με θέμα αυτή τη φορά μια ιδιαίτερη πλευρά της κρίσης: τον πρόσφυγα.

Στις «Ικέτιδες» του Αισχύλου ο χορός των Δαναίδων εγκαταλείπει την Αίγυπτο και φθάνει στην πόλη του Άργους παρακαλώντας τον βασιλιάΠελασγό να του δώσει άσυλο. Στις «Ικέτιδες» του Παπακωστόπουλου το ταξίδι των Δαναίδων είναι επιπλέον και ένα ταξίδι στο χρόνο από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι την Ευρώπη του σήμερα. Με την έλευσή τους στο Άργος ξεκινάει στο νέο έργο μια διήγηση σημερινών προσφύγων.

Το έργο, θα παρουσιαστεί για μία και μοναδική βραδιά στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στις 21.00, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η παράσταση ανέβηκε τη χειμερινή περίοδο 2014-15 με επιτυχία στο Θέατρο Bauturm της Κολωνίας και σττη συνέχεια έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Art Carnuntum στη Βιέννη. 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Τηλ:  210 3418579, Κεντρική Σκηνή
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, Ώρα έναρξης: 21:15 και Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ κανονικό&8 ευρώ φοιτητικό

No comments: