- Με ιππότες, που φορούσαν πανοπλίες, κρατούσαν ασπρόμαυρες σημαίες και στηρίζονταν πάνω σε ξυλοπόδαρα, γέμισε σήμερα το μεσημέρι η πλατεία Κλαυθμώνος, ξαφνιάζοντας ευχάριστα με τα ακροβατικά τους τους περαστικούς αλλά και τους διερχόμενους οδηγούς.
Ήταν οι ηθοποιοί της ροκ όπερας «Dragon», οι οποίοι έδωσαν στο κοινό μια μικρή γεύση από την παράσταση που ετοιμάζουν σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά, μουσική Σταύρου Γασπαράτου και λιμπρέτο Χριστίνας Μπάμπου Παγκουρέλη, λίγο πριν την παγκόσμια πρεμιέρα της στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στον Βύρωνα, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο θέαμα που συνδυάζει τη ζωντανή μουσική, το τραγούδι, το χορό, τα ακροβατικά και τα αεροδυναμικά ξυλοπόδαρα, τεχνικές τσίρκου, μαριονέτες, βιντεοπροβολές, μεγάλες εγκαταστάσεις, άρματα και πυροτεχνήματα.
Το «Dragon» είναι προϊόν μιας διεθνούς συνεργασίας τεσσάρων θεατρικών οργανισμών, των Helix Action Theatre ( Ελλάδα), Malabar (Γαλλία), Teatro Biuro Podrozy (Πολωνία), Sofia Puppet Theatre (Βουλγαρία), που έχουν δημιουργήσει την κοινοπραξία Helidra, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Culture της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και του ελληνικού ερευνητικού-μελετητικού κέντρου στον τομέα του Πολιτσιμού Prisma. Σκοπός της συνεργασίας είναι η παραγωγή ενός θεάματος δρόμου, με καινοτόμα, πολυπολιτισμικά στοιχεία.
«Είναι από μόνο του μια πρόκληση» τόνισε ο σκηνοθέτης Νίκος Χατζηπαπάς σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου και πρόσθεσε: «Απαιτεί οργάνωση, εποικοδομητικό διάλογο και σύνθεση απόψεων. Ο στόχος είναι ένα κοινό θέαμα, μέσω ενός καταμερισμού εργασίας, τέτοιας, που να οδηγεί σε ένα συμπαγές και ενωτικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ως προς το περιεχόμενο, τη δομή και τη φόρμα του».
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η παράσταση έχει αναφορά στους ακρίτες φύλακες των συνόρων, όπως απαντώνται στους μύθους και τις ιστορίες των λαών της Ευρώπης. «Μέσα από την έρευνα των Ακριτικών θρύλων και της Ακριτικής ποίησης αναδύονται διαχρονικά σύμβολα και προαιώνιες αξίες διαπολιτισμικής συνύπαρξης των λαών της Ευρώπης, μεταφέροντας ένα σαφές κοινωνικό μήνυμα για την πολυπολιτισμική και πολυσυλλεκτική Ευρώπη του σήμερα» σημείωσε ο κ. Χατζηπαπάς.
Το «Dragon» έχει ως αφετηρία τον μύθο Ιππότη Λάνσελοτ, ο οποίος σκοτώνει τον δράκο που δυναστεύει τη πόλη, ελευθερώνει τη χώρα και την αγαπημένη του. «Η ιδιοτυπία ίσως της συγκεκριμένης προσέγγισης έγκειται στο γεγονός ότι ανατρέχει στους αντίστοιχους μύθους που επιβιώνουν σε κάθε χώρα και στους αντίστοιχους ήρωες, ακρίτες, φύλακες των συνόρων της επικράτειας. Η συγκεκριμένη αφήγηση στην ελληνική μυθογραφία και ιστοριογραφία επιβιώνει μέσω του μύθου του Ηρακλή που σκοτώνει την Λερναία Ύδρα, του Θησέα και του Μινώταυρου, του Διγενή Ακρίτη, του Μέγα Αλέξανδρου και του Βελισσάριου και τέλος του μύθου του Άη Γιώργη που σκοτώνει το Δράκο» επισήμανε ο σκηνοθέτης.
Για τον Νίκο Χατζηπαπά, ο εθνικός ήρωας-φύλακας των εθνικών συνόρων προσδιορίζεται στην παράσταση ως ένας πανευρωπαϊκός ήρωας-φύλακας των όποιων «συνόρων» και όποιας υλικής, χωρικής, εσωτερικής, νοητικής ή πνευματικής «επικράτειας». Αλλωστε, στόχος της Helidra είναι να συμβάλει τόσο στην ανάδειξη του δημόσιου χώρου όσο και στην ανάδειξη της ιδέας μιας χωρίς εσωτερικά σύνορα Ευρώπης υπερεθνικής, αλληλέγγυας και χωρίς «δράκους» που να τη δυναστεύουν.
Σύμφωνα με τους συντελεστές, το «Dragon» φιλοδοξεί να συνταιριάξει διαφορετικές τέχνες και τεχνικές: τη μουσική, την κίνηση, την όπερα, το θέατρο του δρόμου, την εικόνα, μέσα από μια σύγχρονη σκηνοθετική αντίληψη, όπου τοποθετείται και αναφέρεται στην παρούσα εποχή με έμμεσο τρόπο.
Στη συγκεκριμένη παράσταση το θέατρο του δρόμου έχει την τιμητική του. Οι τρεις από τις ομάδες (Helix, Malabar, Biuro Podrozy) έχουν μακρά θητεία και εξειδίκευση στο είδος αυτό του θεάτρου, ενώ το Puppet Theatre οργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και θεάτρου δρόμου «Puppet Fair» στη Σόφια.
Το «Dragon» θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων», στον Βύρωνα, στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Βράχων «Μελινα Μερκούρη» αλλά και στο International Street Theatre Festival.
Παίζουν οι: Κρατερός Κατσούλης, Νικόλαος Καραγκιούρης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Μαρίνα Σάττι, John Bicnell, Μίνος Θεοχάρης, Αντώνης Πασβάντης, Κατερίνα Βαρδακαστάνη κ.α. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Διονύσης Βερβιτσιώτης, Καίτη Πάντζαρη, Έλλη Φιλίππου και Γιώργος Πούλιος.
Ακόμη, εργαστήρια και σεμινάρια για νέους ηθοποιούς θα πραγματοποιηθούν από τους τέσσερις θεατρικούς οργανισμούς στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου.
Μια εβδομάδα πριν από την παράσταση, στις 14 & 15 Σεπτεμβρίου, ο πεζόδρομος γύρω από τον σταθμό του Θησείου θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο παιχνιδότοπο για μικρούς και μεγάλους. Εκεί, το AthensPlaython για δεύτερη χρονιά φέρνει στην πόλη μια γιορτή παιχνιδιού. Στο πλαίσιο της παράστασης, Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες θα καλέσουν μικρούς και μεγάλους να παίξουν παιχνίδια εμπνευσμένα από τους ευρωπαϊκούς μύθους των δράκων και να συμμετάσχουν σε εντυπωσιακά εργαστήρια νέων τεχνολογιών στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Πηγή: AMΠE
No comments:
Post a Comment