Wednesday, October 3, 2012

ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ: Η «Ρόουζ» πάει Θεσσαλονίκη


Η Ζωή Λάσκαρη επανέρχεται στη Θεσσαλονίκη με το έργο του Μάρτιν Σέρμαν, «Ρόουζ
Η Ζωή Λάσκαρη επανέρχεται στη Θεσσαλονίκη με το έργο του Μάρτιν Σέρμαν, "Ρόουζ"
Δεκαέξι χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση της Ζωής Λάσκαρη σε θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης -1996, συνεργασία με ΚΘΒΕ για το έργο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά- η δημοφιλής πρωταγωνίστρια επανέρχεται στη συμπρωτεύουσα με το έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ, Μάρτιν Σέρμαν, «Ρόουζ». Οι παραστάσεις θα δοθούν, Παρασκευή με Κυριακή, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

15 παραστάσεις
Οι Θεσσαλονικείς περίμεναν πολύ καιρό την αγαπημένη τους συμπατριώτισσα να επιστρέψει στα θεατρικά σανίδια της πόλης. Οσοι δεν προλάβουν να δουν το έργο σε αυτές τις τρεις παραστάσεις, η Ζωή Λάσκαρη θα το παρουσιάσει σε δεκαπέντε ακόμα παραστάσεις, από τις 12 Οκτωβρίου στο Αριστοτέλειο Θέατρο. Η «Ρόουζ» είναι μία ουκρανικής καταγωγής ηλικιωμένη Εβραία, που επέζησε του Ολοκαυτώματος, ζώντας επί δύο χρόνια κρυμμένη στους υπονόμους της Βαρσοβίας, για να καταφύγει τελικά στην Αμερική.

Το θεατρικό μονόπρακτο, που από τους κριτικούς χαρακτηρίστηκε ως «επική μινιατούρα» και «διαδρομή δύναμης», ανέβηκε για πρώτη φορά στοΛονδίνο και στη συνέχεια στο Μπρόντγουεϊ. Ο Σέρμαν αποτύπωσε στο έργο του στην αληθινή ιστορία της γιαγιάς του.
Τη Ζωή Λάσκαρη σκηνοθετεί ο διεθνούς φήμης θεατράνθρωπος Αντολφ Σαπίρο, που έχει στο ενεργητικό του σπουδαίες παραστάσεις κλασικών συγγραφέων και έχει διδάξει θέατρο στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Ερμηνεία: Ζωή Λάσκαρη. Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος.
  • Από πέρυσι 
    Η παράσταση, που έκανε την πρεμιέρα της πέρυσι στο θέατρο «Ζωή Λάσκαρη», προκάλεσε αίσθηση τόσο για τη δύναμη και την ειλικρίνεια της ερμηνείας της Λάσκαρη όσο και για τη σκηνοθεσία του Σαπίρο.

No comments: