Wednesday, October 3, 2012

«Ο αφέντης Πούντιλα» στο «Καρέζη»



                                                               Δ. Τσακνής - Κ. Καζάκος

O λόγος του Μπρεχτ, 115 χρόνια από τη γέννησή του (10/2/1898) και 56 από το θάνατό του (14/5/1956), παραμένει σπουδαία «φωνή» του σήμερα και του αύριο, γιατί πάντα θα συνομιλεί με όλους τους εκμεταλλευόμενους ανθρώπους και λαούς. Γιατί συνδέει πλούτο σκέψης και λαϊκή απλότητα έκφρασης. Γιατί μιλά με τρυφερότητα για τη σκληρότητα των εκμεταλλευτών. Ο Κώστας Καζάκος θα ανεβάσει στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», το σπουδαίο έργο του μεγάλου δραματουργού, «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», με πολυμελή θίασο. (σ.σ. Ο Κ. Καζάκος έχει ανεβάσει τον «Πούντιλα» και στο ΚΘΒΕ).
Ο Μπρεχτ έγραψε τον «Πούντιλα» στην εξορία. Μετά τη Δανία και τη Σουηδία, όπου το 1939 γράφει τα έργα «Μάνα Κουράγιο» και «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», το 1940 πηγαίνει στη Φινλανδία. Τον φιλοξενεί στο κτήμα της η συγγραφέας Χέλλα Βουολιγιόκι, της οποίας πολλά αφηγήματα μιλούν για την αγροτική ζωή και τους Φινλανδούς μεγαλογαιοκτήμονες. Από αυτά τα αφηγήματα και το φινλανδικό τοπίο εμπνέεται ο Μπρεχτ το έργο «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι». Αξιοποιώντας τα πρότυπα επεισοδίων σε παλιά λαϊκά έπη, στήνει - μέσα σε ατμόσφαιρα λαϊκού πανηγυριού - μια καυστική κωμωδία, γεμάτη μουσική και χρώματα, προβάλλοντας τις ταξικές σχέσεις και διαφορές ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν στη φινλανδική ύπαιθρο. Τη μουσική του έργου έγραψε ο Πάουλ Ντεσσάου.
Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης. Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος. Μουσική σύνθεση:Διονύσης Τσακνής. Σκηνικά - κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκης. Χορογραφία:Κατερίνα Φωτιάδη. Φωτισμοί: Θανάσης Σταυρόπουλος.
Παίζουν: Κώστας Καζάκος (Πούντιλα). Αφηγητής - τραγουδιστής: Διονύσης Τσακνής. Παίζουν επίσης: Θοδωρής Γράμψας, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Νίκος Μόσχοβος, Παύλος Ορκόπουλος, Σταμάτης Τζελέπης, Νίκος Χανιωτάκης, Χριστιάνα Μαντζουράνη, Μαρία Τζανή, Γεωργία Καλλέργη, Ελένη Δαφνή, Βερόνικα Δαβάκη, Εύα Βάρσου, Γιάννης Γούνας, κ.ά. Οι μουσικοί: Κώστας Μητρόπουλος, Γιώργος Τσιατσούλης, Πάρις Θωμόπουλος.

No comments: