Saturday, August 18, 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Μετακομίζει η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»


Μετακομίζει η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»
Μετακομίζει και... χαρίζει μέρος του εξοπλισμού της η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη. Αδειάζει το ιστορικό θέατρο «Αμαλία», το οποίο δεν μπορεί πια να συντηρεί, και προσφέρει σκηνικά, έπιπλα και κοστούμια σε καλλιτέχνες και σχήματα της πόλης. «Πρέπει να μάθουμε στα χρόνια της κρίσης να λειτουργούμε με όρους κρίσης», δήλωσε στο «Eθνος» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της «Τέχνης» Νικηφόρος Παπανδρέου και προαναγγέλλει ότι το πρόγραμμα της νέας, θεατρικής σεζόν θα παρουσιαστεί στο δημοτικό θέατρο «Aνετον» αλλά και σε εναλλακτικούς χώρους, όπως μπαρ και κλαμπ.

«Είναι ένα κομμάτι που κλείνει για μας. Δεν μπορούμε πλέον να συντηρούμε το «Αμαλία», παρά την καλή πρόθεση του ιδιοκτήτη να προχωρήσει σε μείωση του ενοικίου. Hδη, του χρωστάμε αρκετά χρήματα και η έκτακτη ενίσχυση των 60.000 ευρώ που πήραμε από τον δήμο για να αποτραπεί η αναστολή λειτουργίας μας ήταν απλώς μια μικρή ανάσα», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.Το «Aνετον» μπορεί να φιλοξενήσει κάποια παράσταση, η «Τέχνη» ωστόσο έχει συνεχές, εναλλασσόμενο ρεπερτόριο και χρειάζεται μόνιμους χώρους.
40 χρόνια
Το «Αμαλία» λειτουργεί στην ομώνυμη οδό της ανατολικής Θεσσαλονίκης πάνω από 40 χρόνια. Αρχικά φιλοξενούσε τις παραστάσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου και στη συνέχεια έγινε κινηματογράφος. Aνοιξε αυλαία ως θέατρο και πάλι τον Ιανουάριο του 1987 με την παράσταση «Νύχτες Χαμένων Ερώτων», της Πειραματικής Σκηνής «Τέχνης», που από τότε απέκτησε εκεί τη μόνιμη στέγη της.

Μέχρι σήμερα η «Τέχνη» ανέβασε πάνω από εκατό έργα. Επίσης, περιόδευσε σε όλη την Eλλάδα και εμφανίστηκε σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 18/8/2012

No comments: