Monday, August 13, 2012

«Ο κινηματογραφιστής» του Μπάστερ Κίτον

Η ασπρόμαυρη μεγάλη κωμωδία του βωβού κινηματογράφου «Ο κινηματογραφιστής» του Μπάστερ Κίτον, με τις ανεπανάληπτες ερμηνείες των Εντουαρτ Σέντγουικ - Μπάστερ Κίτον, μια απ' τις πιο συγκινητικές ερμηνείες του αξεπέραστου κωμικού, προβάλλεται από τις 16/8 στους κινηματογράφους από την NEW STAR. ΗΠΑ - 1928 - Σκηνοθεσία: Εντουαρτ Σέντγουικ - Μπάστερ Κίτον. Σενάριο: Κλάιντ Μπρούκμαν - Λιου Λίπτον. Πρωταγωνιστούν: Μπάστερ Κίτον, Μαρσελίν Ντέι, Χάρολντ Γκούντγουιν. Είναι ένα από τα τελευταία φιλμ της κλασικής περιόδου του Μπάστερ Κίτον πριν την έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου. Ο «αγέλαστος κωμικός» είναι εδώ ο Λιουκ Σάνον, ένας φωτογράφος που είναι ερωτευμένος με την Σάλι, μια όμορφη γραμματέα των κινηματογραφικών στούντιο MGM. Για να την κάνει να τον προσέξει, αποφασίζει να γίνει κάμεραμαν στην εταιρεία ώστε να είναι πιο κοντά της. Ομως με την κινηματογραφική κάμερα στα χέρια είναι εντελώς αδέξιος και κάνει συνεχώς λάθη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα. Ο,τι προσπαθεί να κάνει καταλήγει σε φιάσκο, έτσι σκέφτεται άλλους τρόπους για να πλησιάσει την Σάλι...
Η χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου έμελλε να κρατήσει λίγο, όμως το κοινό μπόρεσε να απολαύσει κάποιους σπουδαίους καλλιτέχνες. Ο Τζόζεφ Φρανκ «Μπάστερ» Κίτον VI (γεννημένος στις 4 Οκτωβρίου 1895) ήταν ένας σπουδαίος κωμικός, γνωστός κυρίως για τις «βωβές» του ταινίες, με το «σήμα κατατεθέν» του να είναι η κωμωδία με κινήσεις του σώματος, διατηρώντας, όμως, μια στωική αγέλαστη έκφραση, κερδίζοντας έτσι το παρατσούκλι «Το Μεγάλο Πέτρινο Πρόσωπο». Ο Κίτον γεννήθηκε σε μια «βαριετέ» οικογένεια. Πατέρας του ήταν ο Τζο Κίτον που είχε έναν περιπλανώμενο θίασο μαζί με τον Χάρι Χουντίνι. Σε ηλικία τριών ετών ο Κίτον μπήκε στο χώρο του θεάματος, παίζοντας με τους γονείς του στους «Τρεις Κίτον». Το Φλεβάρη του 1917, ο Κίτον συνάντησε τον Ρόσκο «Φάτι» Αρμπακλ στα στούντιο «Talmadge» στη Νέα Υόρκη, όπου ο Αρμπακλ είχε υπογράψει συμβόλαιο με τον παραγωγό Τζόζεφ Μ. Σενκ. Ο Τζο Κίτον αποδοκίμαζε τις ταινίες και ο Μπάστερ είχε τις επιφυλάξεις του για το μέσο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησής του με τον Αρμπακλ, ζήτησε να δανειστεί μια κάμερα για να μάθει πώς λειτουργεί. Πήρε την κάμερα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου έμενε, την αποσυναρμολόγησε και την επανασυναρμολόγησε. Εχοντας κατανοήσει τη μηχανική του κινηματογράφου, επέστρεψε την επόμενη μέρα, με την κάμερα στο χέρι, ζητώντας δουλειά.
Προσελήφθη ως συμπρωταγωνιστής και συντάκτης κωμικών ατακών, κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση στην ταινία «The Butcher Boy». Ο Κίτον και ο Αρμπακλ έγιναν στενοί φίλοι. Μετά την επιτυχημένη συνεργασία του Κίτον με τον Αρμπακλ, ο Σενκ του έδωσε μια δική του μονάδα παραγωγής, την «Buster Keaton Comedies». Ο Κίτον πέθανε την 1 Φλεβάρη 1966.

No comments: