Saturday, July 14, 2012

Πλούτος του Αριστοφάνη σε περιοδεία

Ο «ΠΛΟΥΤΟΣ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» του Δήμου ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ το Σάββατο 14 Ιουλίου, ώρα 9.00 μμ

Πλούτος του Αριστοφάνη σε περιοδεία

Η διαδραστική λαϊκή κωμωδία που παίχτηκε με επιτυχία όλο το χειμώνα και απέσπασε τον ενθουσιασμό θεατών και κριτικών. Μία πρωτοποριακή πρόταση πάνω σε ένα σύγχρονο και πολιτικό ανέβασμα του Αριστοφάνη. Η ΒΡΑΔΙΝΗ ΣΚΗΝΗ της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα (http://omadapeiragma.blogspot.gr) σε συνεργασία με το χώρο θεατρικής έρευνας studio 20/21 -που τελεί υπό την καλλιτεχνική εποπτεία της Αγγελικής Κασόλα- μετά από μία πολύ επιτυχημένη σαιζόν (χειμώνας 2011-2012) στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Ειρήνης Μελά και σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα, ξεκινάει την καλοκαιρινή περιοδεία της το Σάββατο 14 Ιουλίου 2012 στις 9.00 μ.μ. από το Θέατρο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ του ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (Τέρμα Περάματος Αττικής, Τηλ: 210-44.14.700).
Όπως και το χειμώνα, με γνώμονα τις δύσκολες οικονομικά ημέρες που περνάμε όλοι μας, έτσι και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής της περιοδείας η ομάδα πείρα(γ)μα, στοχεύοντας να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές, προσκαλεί το κοινό στον «ΠΛΟΥΤΟ» με το συμβολικό εισιτήριο των 6 Ευρώ (προπώληση) και 8 Ευρώ στο ταμείο του θεάτρου και πιστεύει πως ο θεατής θα φύγει κεφάτος, εμψυχωμένος, αγωνιστικότερος, έχοντας εισπράξει σουρρεαλισμό, ανάταση, χαρά της ζωής και άρωμα ελευθερίας.

Προπώληση για την παράσταση στο Πέραμα:
Τιμή Εισιτηρίου: 6 Ευρώ Προπώληση, 8 Ευρώ στο Ταμείο του Θεάτρου
Ηλεκτρονικά στο www.viva.gr
Πολιτιστικό Τμήμα Δήμου Περάματος (Νεωρίων και Φωκίωνος 3, Πέραμα τηλ. 210-4414.700)Μεζεδοπωλείο «Το Τρίκυκλο» (Θ. Γεωμέτρου 1 & Πυθέου 34, Λόφος Λαμπράκη Κυνοσάργους, Νέος Κόσμος, τηλ. 210-9232.384)
Η παράσταση θα ταξιδέψει το καλοκαίρι 2012 στα παρακάτω μέρη:

- Σάββατο 14 Ιουλίου 2012: Δημοτικό Θέατρο 'ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ', Δήμος Περάματος, Αττική
- Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012: Κάστρο ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ, 1Ο Φεστιβάλ Τεχνών και Πολιτισμού Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Φίλων Τέχνης και Πολιτισμού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλίας «ΕΣΤΙΑ».
- Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012: ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, Άργος, Δήμος Άργους - Μυκηνών
- Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012: Θέατρο ΔΡΟΥΒΑ, Φεστιβάλ Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαία Ολυμπία
- Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012: Ανοιχτό Θέατρο Ξηροκαμπίου, Λακωνία. Σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροκαμπίου. Mέρος των εσόδων της παράστασης θα διατεθούν στις αρχαιολογικές ανασκαφές Αγίου Βασιλείου Λακωνίας.
Για Πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με την Περιοδεία:
Ομάδα πείρα(γ)μα, τηλ:6983-269.499
  • ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο «Πλούτος» γράφτηκε γύρω στο 388 π.Χ., όταν πλέον η Αθηναϊκή Δημοκρατία έχει παρακμάσει, κι αποτελεί την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη.
Ο θεός Πλούτος είναι τυφλός, με αποτέλεσμα να πηγαίνει μόνο προς τους πονηρούς, τους άδικους και τους ανέντιμους, ενώ οι σοφοί, οι τίμιοι και οι εργατικοί υποφέρουν. Ο φτωχός πλην έντιμος αγρότης Χρεμύλος, μαζί με το δούλο του Καρίωνα, μετά από χρησμό του Απόλλωνα, ακολουθεί τον τυφλό Πλούτο, τον βοηθάει να βρει το φως του κι από άδικος να καταστεί δίκαιος, αφού πρώτα εξορίσει μαζί με τον χορό των πεινασμένων γερόντων την Πενία από τη σκηνή. Με την εκπλήρωση της ουτοπίας (θεραπείας) και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης (αναδιανομή), ένα γαϊτανάκι από χαρακτηριστικούς τύπους παρελαύνει από τη σκηνή, είτε για να ευχαριστήσει τον θεό Πλούτο, είτε για να τον κατηγορήσει, με κομβική τη σκηνή του Συκοφάντη (το δεύτερο πρόσωπο που εξορίζει ο ποιητής από τη σκηνή) και το έργο καταλήγει εορταστικά από το προσωπικό όφελος στο συλλογικό, με την τοποθέτηση του Πλούτου στο θησαυροφυλάκιο της Πόλης για την ευημερία όλων των πολιτών της...
  • Η ομάδα πείρα(γ)μα για την παράσταση

Καθώς η «Πενία» και η συνεπακόλουθη καταστρατήγηση της ποιότητας της προσωπικής και της πολιτικής ζωής μας, σα μαύρο σύννεφο εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και χτυπάει την πόρτα μας όλο και πιο δυνατά, η ομάδα πείρα(γ)μα αρνείται να καταπέσει σε κατάθλιψη, αντιστέκεται μέσα από τη δημιουργία και ανακαλύπτει στον Αριστοφάνη έναν συντροφικό σύμμαχο. Μέσα από ένα λόγο δημοκρατικά αναρχικό, αλλά και λόγο ανθρώπινο, ο Αριστοφάνης επιμένει στη χαρά της ζωής ως ύψιστο αγαθό, αλλά και στη γιορταστική διακωμώδηση κι εκδίωξη από σκηνής κάθε άδικης και ανέντιμης εξουσίας που τη «ζωή μας κυνηγά...».
Η παράσταση βασίζεται σε τρεις άξονες: στο σεβασμό του ποιητικού κειμένου,στη διαδραστική σχέση κοινού και παράστασης χρησιμοποιώντας φόρμες του λαϊκού θεάτρου της χώρας μας, και, τέλος, στην ιδιαίτερη μεταχείριση του χορού που είναι πάντα παρών, δρων και συμμετέχων. Η παράσταση αντλεί την μουσική της από το δημοτικό τραγούδι, κι ενσωματώνει το λόγο αγαπημένων Ελλήνων ποιητών, Κώστα Βάρναλη, Τάσου Λειβαδίτη, Μήτσου Κασόλα και Μανόλη Πολέντα ως σύντομες σύγχρονες εμβόλιμες «παραβάσεις» στις σκηνές της Πενίας και του Συκοφάντη, σε ένα κατά τα άλλα αγέραστο κείμενο μέσα στους αιώνες.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον σκηνογράφο του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Τάσο Ζωγράφο, αγαπημένο φίλο και συνεργάτη της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα, που η ομάδα είχε την ευτυχία να γνωρίσει και να αγαπήσει λίγο πριν φύγει από τη ζωή.
  • ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα - χώρος θεατρικής έρευνας studio 20/21
Μετάφραση: Ειρήνη Μελά
Σκηνοθεσία: Αγγελική Κασόλα
Κινησιολογία: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Ποιητικά κείμενα:
Κώστας Βάρναλης, Τάσος Λειβαδίτης, Μήτσος Κασόλας, Μανόλης Πολέντας
Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Γιούσεφ
Μακιγιάζ: Ειρήνη Σπήλιου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ασπασία Μπότα, ομάδα πείρα(γ)μα
Φωτισμοί/Ήχος: Βασίλης Εφραιμίδης
Φωτογραφίες, Βίντεο και Graphic Design: www.creativespro.com
Αφίσα: Αγγελική Αναγνωστοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Πλούτος: Παναγιώτης Διαμαντόπουλος
Χρεμύλος: Δημήτρης Καμπίτσης
Καρίωνας: Γιάννης Καρούνης
Πενία/Γριά/Ιερέας: Ειρήνη Μελά
Βλεψίδημος/Συκοφάντης: Γιώργος Αραχωβίτης
Γυναίκα Χρεμύλου/Ερμής: Έλλη Καμπίτση
Δίκαιος: Κώστας Πέτρου
Νέος/Συνοδός Δίκαιου: Γιάννης Μίνως
Χορός: Γιώργος Αραχωβίτης, Έλλη Καμπίτση, Γιάννης Μίνως, Κώστας Πέτρου.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Σάββατο 14 Ιουλίου 2012, ώρα 9:00 μμ.
ΧΩΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Τέρμα Περάματος, Πέραμα, 18863, ΑΤΤΙΚΗ, Τηλέφωνο: 210-44.14.700
Εισιτήρια: 6 ευρώ προπώληση, 8 Ευρώ στο ταμείο του θεάτρου
Κρατήσεις θέσεων: τηλ. 6983-269.499 και www.viva.gr

Προπώληση:
Ηλεκτρονικά στο www.viva.gr
Πολιτιστικό Τμήμα Δήμου Περάματος (Νεωρίων και Φωκίωνος 3, Πέραμα τηλ. 210-4414.700)Μεζεδοπωλείο «Το Τρίκυκλο» (Θ. Γεωμέτρου 1 & Πυθέου 34, Λόφος Λαμπράκη Κυνοσάργους, Νέος Κόσμος, τηλ. 210-9232.384).

No comments: